Alissa White-Gluz dokončila debutový sólový album. Bude to iné ako ARCH ENEMY, tvrdí

Kanadská hudobníčka prezradila viacero podrobností o pripravovanej sólovke.

Počas nedávnej účasti v podcaste „Vox&Hops“, moderovanom Mattom McGachym, frontmanom kapely CRYPTOPSY, sa speváčka Alissa White-Gluz z ARCH ENEMY, rozrozprávala o postupe nahrávania svojho dlho pripravovaného debutového sólo albumu.

Alissa White Gluz. Zdroj foto. Twitter

„V septembri 2016 som podpísala zmluvu s Napalm Records na sólový album. To bola jediná vec, čo som urobila, podpísala zmluvu na jednu nahrávku. Myslím si ale, že veľa ľudí si to vysvetľovalo tak, že mám album, ktorý som pripravená vydať. Keď sa o tomto začali objavovať správy, jedinou vecou bolo, že som súhlasila, že jeden album urobím. Potom som bola na turné asi 300 dní v roku až do roku 2020. Sólový album som už teraz však urobila, pretože až v tejto dobe som bola dosť dlho doma na to, aby som piesne napísala a dokončila. Je to úžasné a zbožňujem to,“ povedala kanadská speváčka.

Dátum vydanie nie je známy

Dátum vydania sólovky Alissy White-Gluz ešte nie je známy. „Nič tomu nebráni, je to hotové, ale musím si dať pozor na to, ako to vydám, pretože teraz vychádza množstvo nahrávok, takže sa chcem uistiť, že moja hudba dostane pozornosť, akú si zaslúži. Určite to nevyjde súčasne s albumom ARCH ENEMY, pretože to jednoducho nie je dobrý nápad, ale nájdem si čas vydať ho spôsobom, ktorý dáva zmysel,“ vysvetlila ďalej White-Gluz.

Bude to iné ako ARCH ENEMY

Pokiaľ ide o hudobné smerovanie sólového materiálu, Alissa dodala: „V skutočnosti to neznie ako ARCH ENEMY. Som to stále ja, takže nejaké vplyvy tejto kapely tam určite sú, ale je to iné. Je to akási časť toho skutočne zaujímavého miesta, na ktorom sa nachádzate, keď ste hudobník začiatočník, hoci začiatočník v rámci vokálov či skladania nie som, ale som gitarista začiatočník. V hre na tento nástroj som veľmi slabá. Keď píšem skladby na gitare, mám prístup, ktorý je pravdepodobne úplne nesprávny, a preto si myslím, že je to skvelé. Je to iné, neortodoxný prístup. Chcem tým povedať, že to stále môžem hrať, ale nie je to môj hlavný nástroj, takže keď píšem riffy, píšem ich ako speváčka.

Niektorí by mohli argumentovať, že presne takto píše aj Michael Amott (ARCH ENEMY), pretože jeho riffy sú také „spevavé“. Niečo som napísala s Jeffom Loomisom, (gitarista ARCH ENEMY) a s mnohými ďalšími ľuďmi, ktorých mená nechcem teraz prezrádzať. Je tam čistý spev, samozrejme growling, a ďalšie zaujímavé vokálne techniky s krikom a opernými vecami. Tá nahrávka je heavy. Neviem, do akého žánru to zaradiť. Je to moja vlastná produkcia, je to úprimné. Je to presne to, čo som mala chuť napísať. Nájdeme tam aj nejaké progresívne prvky, rock and roll a samozrejme je v tom veľa metalu. Som s tým naozaj spokojná. Takže dúfam, že ostatným sa to bude taktiež páčiť.“

Jeff Loomis, bývalý gitarista NEVERMORE, ktorý sa k ARCH ENEMY pripojil koncom roka 2014, nemal na zatiaľ poslednom albume „Will To Power“ žiadne svoje príspevky, ale na pripravovanom albume Alissy bude hrať významnú úlohu.

Nápad na sólovku mala Angela Gossow

Líderka ARCH ENEMY uviedla, že nápad na sólový projekt vznikol ako návrh od bývalej speváčky Angely Gossow, ktorá z pozície manažérky riadi kariéru ARCH ENEMY už viac ako 10 rokov a dohliada aj na osobné záležitosti Alissy White-Gluz.

Angela Gossow a Alissa White-Gluz. Foto: Pinterest

„Angela mi povedala – Potrebuješ niečo, čo môžeš urobiť, pretože viem, že si workoholik a nebudeš môcť len tak sedieť a čakať na ďalšie turné ARCH ENEMY,“ uviedla Alissa pre francúzsku Duke TV. „A má úplnú pravdu – potrebovala som niečo iné, na čom som mohla pracovať. Mám veľa nápadov, ktoré možno neznejú ako ARCH ENEMY a bolo by trochu hlúpe ich kapele nútiť,“ doplnila.

Album vydá pod hlavičkou ALISSA, pretože to chcela ponechať jednoduché a zároveň jasne povedať kto je a čo to je. Pre tento počin podstúpila nemalé úsilie zahrňujúce vybudovanie štúdia, investovanie času a peňazí do nahrávania, zvukového inžinierstva, programovania bicích a zlepšovania sa v hre na gitaru. „Na samotnom albume budem mať samozrejme skutočných hudobníkov, ktorí budú všetky tieto veci hrať, ale čo sa týka štýlu a písania piesní, je to niečo, s čím musím začať sama,“ vysvetlila v rozhovore pre Duke TV.

Na záver ešte pripomíname, že ARCH ENEMY vydajú 29. júla prostredníctvom vydavateľstva Century Media Records novú štúdiovku s názvom „Deceivers“.

Zdroj: blabbermouth.net