Grace Disgraced – The Primal Cause: Womanumental

Poznáte kapelu GRACE DISGRACED z ruskej Moskvy? Že nie? Nečudo! Treba to však napraviť, pretože táto kapela rozhodne stojí za vašu pozornosť. Moskovskú štvoricu hudobníkov na čele s vokalistkou Polinou Berezko, som ešte do mája nepoznal ani ja. Netuším ako, ale táto dievčina sa na mňa nakontaktovala, predstavila svoju kapelu a že by radi zaslali ich nový album na recenziu a navyše, že by radi na jeseň odohrali pár koncertov v našej krajine. Slovo dalo slovo, recenziu čítate teraz a v septembri sa na nich budete môcť prísť pozrieť do Banskej Bystrice a Bratislavy.
Priznám sa, že som veľmi nevedel, čo od tohto nosiča očakávať. Nový album „The Primal Cause: Womanumental“ je v poradí druhým albumom tejto ruskej skupiny. Tá funguje od roku 2005, no zo začiatkov má na svojom konte len demo z roku 2005 a splitko s ďalšími troma kapelami z roku 2011. O rok nato (2012) im vychádza debutový materiál „Enthrallment Traced“ a na konci apríla spomínaná novinka.

Doteraz som od GRACE DISGRACED nepočul absolútne nič, takže boli pre mňa absolútne neznámou. Po prvom letmom prehraní som mal z tohto počinu zmiešané pocity. Sedem skladieb s dlhšou stopážou a všade prítomný odkaz legendárnych DEATH. Samozrejme, že nelámal som nad touto kapelou palicu hneď po prvom vypočutí.

Časom sa mi celý album „The Primal Cause: Womanumental“ začal dostávať pod kožu. Áno, všade prítomný odkaz DEATH tu cítiť aj naďalej, no ruskí hudobníci ukazujú, akí sú talentovaní. Ich hudba má hlavu a pätu a nad všetkým vyčnieva neľudský growl speváčky Poliny Berezko. Nemôžem si pomôcť, ale keď som lovil v pamäti po growlujúcich speváčkach, tak veruže Polinin vokál je jedinečný, má zvláštnu farbu a silu. Samotná postava tejto dievčiny je veľkým plusom pre celú túto kapelu.



Skladby sa pohybujú v strednom, prípadne trošku rýchlejšom tempe, nečakajte, však žiadne klepačky, ani nič podobné. Každá zo siedmich skladieb má poslucháčovi čo ponúknuť, každá je pestrá, plná nepredvídateľných technických vyhrávok. Rozhodne to nie je album na jedno vypočutie.

Veľmi ťažko je hodnotiť skladby  jednotlivo, pretože každá žije svojim vlastným životom, v každej vás niečo prekvapí a pri každej potrvá dlhšie, pokým sa vám vryje do pamäti. Hlavné časti skladieb si v pohode zapamätáte, ale pri každom počúvaní vás prekvapí niečo nové. Vyzdvihnúť by som chcel gitarové sóla a vyhrávky v piesni „Secondary“, výborná je celá „Panacea“, ktorej úvod síce až priveľmi pripomína obdobie albumu „The Sound of Perserverance“, no hádajte od koho…, ale po minúte sa skladba skvele rozbehne. Polina odštartuje zbesilejšiu jazdu hovoreným slovom, do ktorého vydáva neľudský vokál zo svojho hrdla, postupne sa opäť začnú vyžívať chalani Alexander a Andrej pri technických častiach. A o sóle ani nehovoriac.

Z ruskej Moskvy si razí cestu do Európy veľmi zaujímavá skupina GRACE DISGRACED, o ktorej si dovolím tvrdiť, že časom budeme počuť viac. Prepracovaný technický death metal so silným odkazom na veličinu žánru DEATH, všetko zabalené v ich ponímaní a s veľmi dobrých ženským growlingom. Stále však mám trošku zmiešané pocity z tých vyhrávok alá DEATH, pretože v niektorých pasážach je to presne ako vystrihnuté z ich albumov „Symbolic“ a „The Sound of Perserverance“, no potom príde moment, ktorý dá nato veľmi rýchlo zabudnúť… V konečnom dôsledku však stojí zato vypočuť si tento album a ak budete mať čas, určite si treba ísť pozrieť týchto Moskovčanov počas ich turné naživo. O tom vás budeme ešte včas informovať na našich stránkach.

Žáner: technical/brutal death metal
Krajina pôvodu: Rusko
Vydavateľstvo: More Hate Productions
Dátum vydania: 29.4.2014
Web: https://www.facebook.com/gracedisgraced
Zostava:
Polina Berezko – vokály
Alexander Klaptzov – gitara
Andrej „Volosss“ Andreev – basgitara
Vladimir „Vile“ Lyashkov – bicie
Diskografia:
Enthrallment Traced – 2012
The Primal Cause: Womanumental – 2014
Tracklist:
Venus Caedes (6:52)
Secondary (6:49)
Initial (8:10)
She Smells Death (6:56)
Panacea (7:03)
Dragons of Emptiness (7:31)
Humiliated and Insulted (7:42)
Definitíva:
„The Primal Cause: Womanumental“ je zaujímavá
 porcia technického brutal death metalu z Ruska.
Skvelé technické vyhrávky, výborné sóla,
neľudský rev speváčky Poliny.
Nudiť sa rozhodne nebudete.
A ak vám to bude miestami pripomínať DEATH,
tak vedzte, že vždy iba trocha,
 potom pridajú GRACE DISGRACED do toho
 štipku svojho umenia, ale zas iba toľko,
aby nezabudli, kto sú ich vzory.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla