Belphegor – Conjuring the Dead

So svojim najnovším rúhačským počinom vyvrhnutým na svetlo sveta na nás po troch rokoch vyrukovali Rakúšania BELPHEGOR. To znamená, že do ich diskografie pribudol jubilejný desiaty štúdiový album, ktorý dostal názov „Conjuring the Dead“.
Po troch rokoch od poslednej radovky „Blood Magick Necromance“ a po to ako frontman kapely Hel Lennart, ktorému nik nepovie inak ako Helmuth, prekonal veľmi ťažké nakazenie týfusom, započali práce na novinke „Conjuring the Dead“. Tú zdobí luxusný artwork od známeho Setha Sira Antona (SEPTICFLESH). Kapela opäť raz zmenila miesto nahrávania, keď Abyss Studio vyhláseného Petera Tägtgrena (HYPOCRISY, PAIN) vymenila za Mana Recording Studios, v ktorom vládne Erik Rutan (HATE ETERNAL). Rutan sa postaral aj o finálny mix albumu.

„Lucifer – I adore you…“
„Lucifer – destroy me…“


Trademark BELHPEGOR však zostal zachovaný, čiže klepačkový death metal s presahom aj do black metalových vôd, kde to striedajú s pomalším tempom a s dôrazom na atmosféru. Samozrejme, nechýba zlovestné vyznenie pohybujúce sa okolo satanistických tém. Menšími zmenami prešiel v prvom rade Helmuthov vokál, s ktorým ide do väčších hĺbok a v tejto polohe sa nesie jeho prejav počas väčšiny času a kombinuje ho s typickým škrekom. Oproti predošlým nahrávkam mám pocit, že si kapela dala viacej záležať a väčší dôraz začala klásť na atmosféru a epickejšie vyznenie a to nielen za pomoci správnych gitarových melódií, ale hlavne použitím rôznych samplov, či použitím klasickej gitary, napríklad v piesňach „Rex Tremendae Majestatis“ a hlavne v záverečnej „Pactum in Aeternum“.



Novinku zdobia takisto veľmi dobré a zaujímavé gitarové riffy, ktoré ulahodia uchu. („Conjuring the Dead“, „In Death“ alebo vo „Flesh, Bones and Blood“). Čo sa týka jednotlivých skladieb, tak určite by som vyzdvihol už spomínanú titulnú klipovku „Conjuring the Dead“, potom skvelú a asi najviac pohybujúcu sa v typickom death metalom žánri „In Death“, ktorá pripomína tvorbu z dielne španielskych zabijákov AVULSED.

Takisto zaujímavou je hitovka „Legions of Destruction“, v ktorej hosťujú za mikrofónom dvaja lukratívni hostia! Glen Benton (DEICIDE) a Attila Csihar (MAYHEM)! Hlavne v pasáži, kde huláka Glen Benton je to vynikajúci a zbesilý nášup. Okrem týchto dvoch pánov budete počuť na tomto albume aj ženský vokál, ktorý patrí dievčine menom Alexandra van Weitus, ktorá je Helmuthovou priateľkou a jej výkriky si užijete najmä v predposlednej piesni „Luficer, Take Her!“. 

BELPHEGOR u mňa nikdy neboli a ani nie sú kapelou, z ktorej by som bol úplne na mäkko, skôr ich beriem ako lepší priemer v rámci hudobnej stránky, ktorá je veľmi dobre doplnená kvalitným „divadielkom“ v rámci imidžu kapely. Veľmi potešujúce je to, že po nezáživnom a pre mňa unavenom materiáli na predošlej fošni „Blood Magick Necromance“ sú BELPHEGOR na novinke opäť vo forme a to s omnoho presvedčujúcejšími skladbami.

Žáner: death/black metal
Krajina pôvodu: Rakúsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 8.8.2014
Web: www.belphegor.at
Zostava:
Hel „Helmuth“ Lennart – vokály, gitara
Serpenth – basgitara
Hostia:
Glen Benton – vokály v „Legions of Destruction“
Attila Csihar – vokály v „Legions of Destruction“
Alexandra „Dollface“ van Weitus – vokály
Martin Kapfinger – vokály v „Pactum in Aeternum“
Diskografia:
The Last Supper – 1995
Blutsabbath – 1997
Necrodaemon Terrorsathan – 2000
Lucifer Incestus – 2003
Goatreich – Fleshcult – 2005
Pestapokalypse VI – 2006
Bondage Goat Zombie – 2008
Walpurgis Rites – Hexenwahn – 2009
Blood Magick Necromance – 2011
Conjuring the Dead – 2014
Tracklist:
Gasmask Terror (3:41)
Conjuring the Dead (4:33)
In Death (4:12)
Rex Tremendae Majestatis (5:21)
Black Winged Torment (3:27)
The Eyes (1:19)
Legions of Destruction (4:28)
Flesh, Bones and Blood (3:32)
Lucifer, Take Her! (2:48)
Pactum in Aeternum (3:18)
Definitíva:
Na jubilejnom desiatom štúdiovom albume
 „Conjuring the Dead“ od rakúskych neznabohov
 BELPHEGOR, dostanete death/black metalový materiál
 s ich tradičným rukopisom. Avšak, oproti predchádzajúcemu
 albumu je novinka našťastie omnoho presvedčivejšia a hudobníci sa výraznejšie zamerali na atmosféru.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla