Rock pod Kameňom na novom mieste naservíruje žánrovú všehochuť

Medzi headlinerov festivalu patria Tarja Turunen, KORPIKLAANI, INFECTED RAIN, DESTRUCTION či RHAPSODY OF FIRE.

Banner Rock pod Kameňom

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA. Slnko, horúce počasie, voda, vychladené pivo a dobrá hudba. Nie je práve toto ideálna kombinácia na leto? Na to, aby si človek poriadne užil ,,prázdniny“ (slovník nás pracujúcich už toto slovo neobsahuje), nemusí cestovať k moru. Stačí sa uskromniť a za dobrý peniaz si príde na svoje každý aj na domácej pôde. Dupľom, pokiaľ ide o hudobného nadšenca. Tento rok sa totiž ROCK POD KAMEŇOM prvýkrát uskutoční na novom mieste, a to na Amfiteátri Zemplínska Šírava. Miesto činu by bolo, ešte termín. Ten tentokrát padá na úvod augusta medzi 12. a 13. dňom tohto mesiaca.

Program akcie bude dosť bohatý mix žánrov aj krajín. Najväčšiu radosť budú mať nepochybne hlavne fanúšikovia metalu, veď inak by to nemohol byť ROCK POD KAMEŇOM. Tešiť sa môžeme na zastúpenie z krajiny tisícich jazier (podľa jedného predstaviteľa vo festivalovom line-upe aj z krajiny tisícich drinkov), ktoré budú zastávať vždy veselí a usmievaví KORPIKLAANI spolu s jednou z popredných dív tvrdších hudobných žánrov, legendárnou TARJOU TURUNEN.

„Korpíci“ sú povestní svojimi hravými koncertmi, ktoré vás zaručene poriadne rozhýbu. Tento lesný klan, ako sa meno kapely prekladá do slovenčiny, je to pravé k poriadnej zábave. Okrem starých vypaľovačiek určite od nich odznejú i aktuálnejšie veci z minuloročného albumu „Jylhä“. A len pre zaujímavosť, dávajte dobrý pozor, či si všimnete, koho uvidíte s harmonikou, či to bude Sami Perttula alebo jeho brat. Sami má totiž identické dvojča, ktoré ho občas zaskočí, pokiaľ sa z nejakého dôvodu nemôže zúčastniť koncertu.

Tarja Turunen

Pri Tarjinom mene si ešte vždy mnohí okamžite vybavia kapelu Nightwish. Ten je už však len dávnym, hoci dôležitým míľnikom v jej hudobnej kariére a väčšiu váhu má sólo kariéra, ktorá ju posúva stále ďalej, keďže každý jej album je niečím špecifický. Okrem toho má na nich aj rôzne zaujímavé spolupráce ako napríklad s Björnom Stridom (Soilwork), Tommym Karevikom (Kamelot), Cristinou Scabbiou (Lacuna Coil) a mnohými ďalšími. Tarja minulý rok vydala nový album Outlanders, kde tentokrát zakomponovala aj trochu elektroniky, takže sa určite môžeme tešiť i na živé prevedenie skladieb z neho.

Ďalšia krajina s dvojitým zastúpením na tohtoročnom Rocku je Moldava. Je viac než isté, že keď sa povie tento štát, každému milovníkovi metalu v hlave zasvieti kontrolka so slovami INFECTED RAIN. Táto kapela je s charizmatickou divoškou Elenou ,,Lenou Scissorhands“ Cataraga za mikrofónom jednoznačne neprehliadnuteľná. A nie je to iba tým, že Lena je poriadny kus ženskej s množstvom tetovaní (vďaka čomu si na domácej pôde vyslúžila od médií titul najexcentrickejšej vokalistky Moldavy) s poriadnou beštiou v hrdle. Kapela ako celok dokáže na koncertoch servírovať šou, ktorá vás pritiahne k pódiu aj keby ste boli dovtedy na druhom konci areálu. Na rozdiel od fínskych predstaviteľov Moldavci so sebou privezú ochutnávky z aktuálneho tohtoročného albumu „Ecdysis“.

Druhým predstaviteľom z Moldavy „zabrdneme“ do iných hudobných sfér s folk punkovými ZDOB SI ZDUB. Ich meno možno môže vyznievať až smiešne, ale po jeho vysvetlení to pochopíte. Zdob Si Zdub je totiž citoslovce. Ide o napodobnenie zvuku bubnovania, ktoré sa dá doslova preložiť ako Zdob a zdub. Títo punkáči niekoľkokrát reprezentovali Moldavu na Eurovízii – v roku 2005 (skončili na šiestom mieste), v roku 2011 (umiestnili sa na dvanástom mieste) a tento rok skončilina 7. priečke. Zároveň sú jedinou kapelou, ktorá sa dokázala kvalifikovať zo semifinále Eurovície až trikrát. Čo sa týka tvorby, hoci v začiatkoch kariéry sa držali konceptu amerického hardcoru, neskôr presedlali na používanie etnických nástrojov s tým, že neupustili od spôsobu, akým dovtedy hrali. Akurát tam pridali viac melodickosti a v textoch taktiež začalo byť viac cítiť vplyv ich domácej moldavsekj kultúry.

Z Talianska príde zastúpenie ďalšieho metalového subžánru, symfonického power metalu, v podobe RHAPSODY OF FIRE. Kapelu ešte v začiatkoch 90. rokov založili Luca Turilli (Luca Turilli’s Rhapsody, Turilli/Lione Rhapsody) a Alex Staropoli, z ktorých je už v zostave len Staropoli. V priebehu rokov spolupracovali s mnohými hudobníkmi a viacerí boli na určité obdobie aj súčasťou kapely. Medzi inými to boli napríklad Fabio Lione či Sascha Paeth (Epica, Kamelot, Avantasia, Edguy…). Okrem muzikantov však s nimi spolupracoval napríklad už zosnulý herec Christopher Lee (okrem iných postáv hral napríklad Sarumana v Pánovi prsteňov), ktorý im do skladieb pomáhal s hovoreným slovom, ale príležitostne aj spieval. Podobne ako väčšina line upu, aj táto kapela minulý rok vydala nový album, ktorý sa volá „Glory Of Salvation“, takže sa môžeme tešiť aj na novinky.

DESTRUCTION

Zahraničnú časť kapelnej posádky festivalu uzatvárajú nemeckí DESTRUCTION a JUODVARNIS z Litvy. Destruction patria medzi legendy nemeckého thrash metalu a často bývajú spomínaní ako súčasť nemeckej veľkej štvorky spolu s Kreator, Sodom a Tankard. Zároveň patria do druhej vlny thrash metalu 80. rokov spolu s americkými skupinami ako sú Testament, Sacred Reich, Death Angel a Dark Angel. Ich thrash už v začiatkoch kariéry obsahoval prvky, ktoré neskôr pomohli sformovať nový žáner black metal. Tento rok Destruction oslavujú okrúhlych 40 rokov od svojho založenia Výročie oslávili vydaním albumu „Diabolical“. A keď už sme spomenuli ten black metal, ten bude tiež. Progresívny od Juodvarnis.

Žánrovú všehochuť ponúkne aj domáca vetva line upu, ktorú bude tvoriť Tublatanka, Peter Negy, Ramchat, Čad, Shattered Mind, The Now, Vlado Bučko & Band a Rawsonic.

Komu by ale predsalen bola táto ponuka stále málo, ešte pred festivalom sa bude konať zahrievacie kolo, ktoré prebehne už 8. júla v spoločnosti domácich skupín INEKAFE, HEĽENINE OČI, THE NOW, THE SPANTS, ANTERES, POLEMIC a MEDIAL BANANA.

Tak šup šup, ak ešte nemáte lístky, netreba váhať, kým ešte sú! RPK opäť raz svojou ponukou nesklamal. Nesklamte teda ani vy svojou prítomnosťou.