ENTOMBED A.D. A GRAVE PODALI V KOŠICIACH STOPERCENTNÉ VÝKONY

Po dlhom čase hostili Košice opäť death metalovú smotánku a my sme boli samozrejme pri tom. Minimálne pre pamätníkov starších to časov bola účasť prakticky povinná, keďže ako ENTOMBED, tak aj GRAVE písali v ranných 90. rokoch prvé a veľmi dôležité kapitoly škandinávskeho death metalu. V tej dobe museli albumy ako „Left Hand Path“, „Wolverine Blues“, resp. „Into the Grave“ pôsobiť ako zjavenie na scéne a popravde ich devastačné účinky je cítiť až dodnes. Minulý štvrtok sme teda mali šancu pocítiť túto obrovskú silu aj na vlastnej koži, žiaľ cestu do tradičného klubu Collosseum si našlo iba čosi vyše 160 platiacich návštevníkov, čo je na takúto udalosť predsa tak trochu málo. Nehovoriac o tom, že veľkú časť obecenstva už tradične tvorili fans od Vranova, Humenného a dokonca aj Užhorodu!
Rozsiahle turné s názvom „Back to the Front – European Tour 2014“ bolo doplnené o jednu zaujímavú bandu, a to IMPLODE z Mariestadu. Suverénne najmladší z tohto švédskeho trojlístka spúšťajú svoj set niečo po devätnástej a vyhradený čas si užívajú s obrovskou chuťou. Pódium je plné najmä krikľúňa Johana Ejerbloma, ktorý oplýva neuveriteľnou energiou a zápalom, čo oceňuje väčšina prítomných z ešte mierne preriednutého publika. Kapela má na konte zatiaľ iba jednu dlhohrajúcu nahrávku „The Hour Has Come“, ale i dvojicu pomerne nových EP-čiek, takže bolo rozhodne z čoho vyberať. Hybrid death/groove metalu okorenený o typickú melodiku mal šťavu, nenudil a polhodinka preto ubehla pomerne rýchlo.



Kým IMPLODE publikum patrične nažhavili, GRAVE doslova rozpútali pravé pekelné lázne. Začiatok v podobe pochmúrneho intra, ktoré prechádza do nezabudnuteľného úvodného riffu „Youll Never See…“ je až mrazivý! Pri pohľade na charizmatického frontmana a jediného pôvodného člena Ola Lindgrena, vás musí ihneď napadnúť, že ten chlap má jednoducho štýl. Po vokálnej stránke death metalový top, ktorý síce „expresákom“ trhá uši, no my ostatní predsa vieme svoje. Činil sa však aj zvyšok, kde si asi najsuverénnejšie počínal basgitarista Tobias, klon istého Pištu Harrisa zo „železnej panny“, ktorý nešetril úsmevmi na všetky strany. Setlist sa skladal hlavne zo starých, rokmi preverených nárezov. Či už sa jednalo o vykopávky „Into the Grave“, „Christi(ns)anity“, „Deformed“ alebo novšiu „Morbid Ascent“, nik nemohol mať ani pol námietky voči dianiu na scéne či zvuku. Ten bol totiž ukážkový. Vďaka nemu vynikli najmä pomalé a ešte pomalšie pasáže. V nich som si pripadal ako zakliesnený v hlbokom bahne, z ktorého niet cesty von. Premiéra GRAVE v Košiciach teda dopadla na výbornú.

Dve kapely a dva stopercentné výkony. Čo na to ENTOMBED? Presnejšie ENTOMBED A.D., ktorí po istých peripetiách ohľadom názvu a zostavy (po roztržke s Alexom Hellidom boli zvyšní členovia prinútení zmeniť meno) konečne vydali nový dlho očakávaný album „Back to the Front“ a vydali sa na siahodlhé turné. Ináč je všetko pekne po starom. Nám ostáva preto iba dúfať, že k podobným konfliktným situáciám už v budúcnosti nedôjde. Bola by to totiž škoda, keďže chalani sú evidentne vo veľkej forme, čo potvrdili aj v tento večer.



Ťažisko hodinového vystúpenia tvorili z veľkej časti tie najstaršie veci na čele s nesmrteľnými „Revel In Flesh“, „Out of Hand“, „Stranger Aeons“, „Left Hand Path“, ale aj o niečo novšie skladby tipu „I For An Eye“ a „Chief Rebel Angel“. Zabudnúť sa samozrejme nemohlo ani na nový materiál a úvodná „Kill To Live“ alebo hitovka „Pandemic Rage“ dokázali patrične rozvášniť dav pod pódiom. Na ňom to vyzeralo veľmi podobne. O šou sa v tomto prípade staral najmä starý známy L.G. Petrov, ktorý tých „päť vlasov“ na hlave momentálne kompenzuje hustejšou bradou. Ináč všetko odhulákané s  maximálnym nasadením a ako bonbónik nechýbal ani nejaký ten klasický fľusanec. Tradičná nočná hodina pre dnešok neplatí a koncert sa nakoniec výrazne preťahuje, no pri priamočiarych klasikách ako „Supposed To Rot“ a „Serpent Speech“ to vadí iba málokomu. Kapela je vysmiata, maximálne spokojná, a preto lúčenie nemá konca kraja.

Na záver tak zostáva iba poďakovať organizátorom a dúfať, že decembrový DYING FETUS dopadne minimálne tak kvalitne.

PLUSY:
Výborné kapely, organizácia a atmosféra
MÍNUSY:
O niečo slabšia divácka účasť

Autor a foto: Demonick

IMPLODE




GRAVE

ENTOMBED A.D.