Evergrey – Hymns for the Broken

Nech hodí kameňom ten, kto neskákal s radosťou do vzduchu pri veľkolepom ohlásení  návratu stratených synov Jonasa a Henrika do zostavy EVERGREY. Istý Fred Flinstone má minimálne v mojej osobe veľkú konkurenciu. Táto švédska metalová stálica totiž potrebovala po nemastnej/neslanej radovke „Glorious Collision“ (2011) poriadne kopnúť do vrtule a takáto výrazná zmena zostavy tomu mohla len pomôcť. V prípade tejto donedávna bývalej a najmä pre kapelu veľmi dôležitej dvojice sa to cenní o to viac. Chlapci, vitajte späť!
Diery v zostave sú teda pekne a krásne zaplátané, ale čo so samotnou muzikou? Frontman Tom Englund aktuálnu novinku popisuje ako „great concept album with songs about war, battle and revolution“ a presne o tom album „Hymns for the Broken“ je. K tak závažnej lyrickej náplni je však potreba dostatočne dramatického a pútavého hudobného doprovodu, a ten EVERGREY zvládajú s bravúrou. Nechýbajú všetky typické znaky kapely – precítený spev, tvrdé gitarové riffy, nádherné klávesové plochy a silne melancholická atmosféra. Pätica síce na doske neprináša nič objavné, ale skôr mierne rekapituluje a vracia sa niekam až do dôb kultových „In Search of Truth“ či „Recreation Day“. To ale v tomto prípade vôbec nevadí. Podstatná je kvalita obsiahnutého materiálu, a tá je vskutku pozoruhodná.



Do deja nás patrične dostáva úvodné intro „The Awakening“ a najmä prvý singel „King of Errors“, ktorý jasne dokazuje, že EVERGREY sú opäť v plnej sile. Kto zaňuchal mierny závan legendárnych QUEENSRYCHE tipuje správne. Množstvo naliehavého spevu, gitarových vyhrávok a najmä podarený refrén robia z tejto skladby istú koncertnú tutovku.

Pokračuje sa rezkou „A New Dawn“, no už v zapätí prichádza nepochopiteľné zatlačenie brzdového pedálu. Dvojica „Wake A Change“ a „Archaic Rage“ je totiž uťahaná nuda, ktorá nepríjemne narúša inak veľmi dobre rozbehnuté hudobné predstavenie. Na správnu koľaj sa ale nabieha už za okamih. Songy „Black Undertow“ (s hosťujúcou Carinou Englund), „The Fire“ a „Hymns for the Broken“ môžeme s čistým svedomím zaradiť do zlatého fondu týchto nezlomných náladotvorcov. Tam sa pýta aj prekrásna balada „Missing You“. Priam skutočné pohladenie na duši, za ktoré môže hlavne Ricard Zander so svojimi klávesmi.

Záverečná dvojica je kapitola sama o sebe a pätnásť minútové duševné vydieranie môže smelo začať. Priam dokonalá bodka na záver, kde mnoho možností okrem „repeat“ neostáva.

Žáner: progressive power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 26.9.2014
Web: www.evergrey.com
Zostava:
Tom Englund – gitara, vokál
Henrik Danhage – gitara
Johan Niemann – basgitara
Rikard Zander – klávesy
Jonas Ekdahl – bicie
Diskografia:
The Dark Discovery  – 1998
Solitude Dominance Tragedy – 1999
In Search of Truth – 2001
Recreation Day – 2003
The Inner Circle – 2004
Monday Morning Apocalypse – 2006
Torn – 2008
Glorious Collision – 2011
Hymns for the Broken – 2014
Tracklist:
The Awakening (1:42)
King of Errors (5:42)
A New Dawn (4:38)
Wake A Change (4:50)
Archaic Rage (6:27)
Barricades (4:59)
Black Undertow (5:05)
The Fire (4:12)
Hymns for the Broken (4:57) 
Missing You (3:27)
The Grand Collapse (7:48) 
The Aftermath (7:27) 
Definitíva:
EVERGREY a ich pomyselný „back from the dead“
v priamom prenose. Príchod staronových členov
 polial kapelu živou vodou a my máme čo dočinenia
 s ich najlepším albumom od roku….
No proste za sakramentsky dlhú dobu!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla