Bohatý blok noviniek: OBITUARY, DISMEMBER, KATATONIA, SOULFLY, KAMELOT, BESNA a ďalší

OBITUARY a KATATONIA zverejnili nové skladby. DISMEMBER plánujú tvorbu nového materiálu. SOULFLY s novým gitaristom. KAMELOT predznamenávajú nový album. Dave Lombardo má nový projekt. FLOTSAM AND JETSAM pracujú na novom albume. BESNA s novým singlom. GLOOM hlásia návrat na koncertné pódiá. Novinky aj od JAKUBYSKO, WASTAGE a SKYBLAZER.

OBITUARY

Death metaloví veteráni OBITUARY vypustili do sveta novú skladbu „My Will to Live“ z chystanej dosky „Dying of Everything“. V poradí 11. štúdiovka im vychádza 13. januára prostredníctvom vydavateľstva Relapse Records.

Švédski death metalisti DISMEMBER plánujú tvorbu nového materiálu. Zatiaľ posledný, rovnomenný album, vydali v roku 2008. „Hovoríme o tvorbe novej hudby. Otázkou je kedy. Kvôli pandémii bol tento rok venovaný vystúpeniam, ktoré boli zarezervované v rokoch 2019 a 2020. Čaká nás niekoľko festivalov, hlavne v Európe, ale uvažujeme viac aj o nahrávaní,“ povedal bubeník Fred Estby v rozhovore pre Bandcamp.

Melancholici KATATONIA zverejnili novú, klipom podporenú skladbu „Birds“ z albumu „Sky Void of Stars“. Ten vychádza 20. januára prostredníctvom vydavateľstva Napalm Records.

Kapela SOULFLY naverbovala do svojich radov nového gitaristu, ktorým sa stal Mike DeLeon (PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS). Pre osobné nezhody sa v auguste 2021 skupina rozišla s dlhoročným gitaristom Marcom Rizzom. Na koncertoch pôsobil na poste druhej gitary Dino Cazares (FEAR FACTORY).

Melodici KAMELOT predznamenávajú príchod nového a zatiaľ nepomenovaného albumu. Všetko podstatné odhalia vo štvrtok 12. januára. Z dostupných informácii vieme, že novinku produkoval Sascha Paeth a bude obsahovať niekoľko špeciálnych hostí.

Bubeník Dave Lombardo (ex-SLAYER, TESTAMENT, SUICIDAL TENDENCIES) rozbehol so svojou manželkou nový hudobný projket VENAMORIS. Debutový album „Drown In Emotion“ vyjde 10. februára. Lombardo mal na starosti bicie, nahrávanie a produkciu. „Niekoľko mesiacov po stretnutí s manželkou Paulou v roku 2010 sa so mnou váhavo podelila o svoju uplynulú desaťročnú kariéru speváčky Wayna Newtona. Neskôr mi zahrala niektoré demá, ktoré nahrala v priebehu rokov a bol som ohromený jej zvukovo upokojujúcim bohatým tónom a prirodzenou, inštinktívnou schopnosťou harmonizovať. Bol som odhodlaný presvedčiť ju, aby sa vrátila k svojmu tvorivému ja,“ prezradil bývalý bubeník kapely SLAYER.

Thrasheri FLOTSAM AND JETSAM vypustili do sveta live video skladby „Hammerhead“ z minuloročného festivalu Graspop Metal Meeting a zároveň potvrdili práce na novom albume. „Skôr než sa začnete pýtať, tak áno, sme po kolená v procese písania nasledovníka albumu Blood in the Water,“ napísala kapela pod videom.

Domáci post-black metalisti BESNA zverejnili nový singel „Neha“, ku ktorému nahrali aj videoklip. Spomínanou skladbou si skupina uctila pamiatku Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha, ktorých 12. októbra 2022 z nenávisti zavraždil mladý, miestny, krajne pravicový terorista pred podnikom Tepláreň v Bratislave, kde sa stretávali ľudia z LGBTI+ komunity. Singel vyšiel digitálne cez bandcamp. Polovicu z tržieb kapela venuje Iniciatíve Inakosť, organizácii, ktorá pomáha a podporuje LGBTI+ ľudí na Slovensku.

Slovenská gothic rock/metalová kapela GLOOM hlási po 5 mesiacoch svoj návrat na koncertné pódiá. Rekonvalescencia basgitaristu Miroslava Maľcovského po minuloročnej hospitalizácii dopadla dobre a tak ostáva neoddeliteľnou súčasťou kapely. Ďalšou zásadnou novinkou je, že na poste gitaristu kapela privítala Tomáša Petríka. Ten tak nahradil gitaristu Igora Tináka, ktorý si dal na istý čas tvorivú prestávku kvôli rodinným povinnostiam. Kapela tiež začala tvoriť nový materiál pre štvrtý album s pracovným názvom 4. Najbližšie sa GLOOM svojim fanúšikom predstaví 4.2. v Prešove (klub Stromoradie), 4.3. Košice(Collosseum) a 25.3. v českom Jaromeři (Nároďák Fest 6). Pracuje sa aj na ďalších koncertoch a letných festivaloch, dátumy ktorých budú pridávané priebežne.

Zvolenská besnota JAKUBYSKO má na svojom konte novú nahrávku, ktorú si môžete vypočuť na ich bandcampovom profile NA TOMTO ODKAZE. Materiál bol nahrávaný počas minulého roka a už tradične D.I.Y. spôsobom.

Košická groove metalová formácia WASTAGE sa hlási o slovo s novou skladbou „Mindbox Enemy“, ku ktorej natočila aj videoklip. Pieseň bude súčasťou chystanej dosky. O video sa postaral Lukáš Hricko – Hryc.

Johannes Frykholm vydá 13. januára prostredníctvom vydavateľstva Elevate Records debutový album „Infinity´s Wings“ v rámci sólo projektu SKYBLAZER. Prvotina ponúkne 10 skladieb melodického power metalu so symfonickými prvkami a množstvo hosťujúcich hudobníkov.