Bohatý novinkový blok: Floor Jansen, Ville Valo, TRIVIUM, MEMORIAM, ORIGIN a ďalší

Floor Jansen s novým singlom. Ville Valo natočil nový videoklip. TRIVIUM, MEMORIAM a Dave Lombardo zverejnili nové skladby. ORIGIN, ANIMALS AS LEADERS, AHAB, PERIPHERY a IAKO BEI s novými klipmi. DEVANGELIC vydajú nový album.

Floor Jansen. Foto: Alena Červeňanská

Speváčka Floor Jansen (NIGHTWISH) vypustila do sveta nový singel s názvom „Invincible“ z debutovej sólovky „Paragon“, ktorá vychádza 24. marca. Pieseň sa zaoberá dôležitou témou posttraumatickej stresovej poruchy a jej účinkov nielen na vojnových veteránov, ale na nás všetkých. Keďže jedného z 13 ľudí počas svojho života postihne táto duševná choroba, u žien je dvakrát vyššia pravdepodobnosť ako u mužov, že sa u nich vyvinie. Táto skladba zarezonuje u mnohých. Je v nej však aj posolstvo nádeje, sily a odolnosti a silná pripomienka, že aj v tých najtemnejších časoch vždy existuje možnosť vyjsť silnejší.

Ville Valo (ex-HIM) natočil nový videoklip k titulnej piesni z nedávno vydanej sólovky „Neon Noir“. „Väčšina vecí bola napísaná počas pandémie a nedopadalo na mňa veľa slnečných lúčov. Časy boli ťažké. Tento album bol pre mňa ako záchranné koleso. Dalo mi to dôvod sa každé ráno zobudiť a pracovať na niečom inom a pokúsiť sa uzavrieť od sveta vonku. Keď som pracoval na hudbe, možno to bolo do istej miery sebecké, ale bola to otázka prežitia. Zdá sa, že ľudstvo si potrebuje trochu vydýchnuť od všetkých tých sračiek, vrátane mňa. Tak som sa pokúsil dať všetku frustráciu na papier. A ak je tam láska a temnota a všetky podobné veci, tak je to pravdepodobne preto, že je to moja slovná zásoba. Dúfajme, že tentoraz boli slová usporiadané v novom poradí. Ale snažiť sa urobiť niečo úplne iné, len preto aby to bolo, mi vôbec nedáva zmysel,“ povedal pred časom Ville Valo v rozhovore pre magazín Kerrang!

Americká skupina TRIVIUM nahrala cover skladbu „Implore the Darken Sky“ od HEAVEN SHALL BURN. „Cover je súčasťou 7-palcového splitka, ktoré predávame priamo fanúšikom počas turné po Európe. V začiatkoch TRIVIUM, keď sme objavovali množstvo skvelých žánrov a chutí tvrdej hudby, som vedel o klasických velikánoch a extrémnom metale, ale nikdy predtým som nepočul to, čo robia HEAVEN SHALL BURN. Ich album Whatever It May Take bol mojím prvým úvodom k ich značke metalcoru. Táto fúzia hardcorového étosu a metalových zvukov ma úplne nadchla,“ vyjadril sa frontman Matt Heafy.

Britskí death metalisti MEMORIAM zverejnili novú skladbu „Total War“ z chystanej dosky „Rise to Power“. V poradí piata štúdiovka im vychádza 3. februára prostredníctvom vydavateľstva Reaper Entertainment.

Bubeník Dave Lombardo (ex-SLAYER, TESTAMENT, SUICIDAL TENDENCIES) zverejnil v rámci svojho projektu VENAMORIS, v ktorom figuruje so svojou manželkou, novú pieseň „Let Me Be“. Spomínaná skladba je súčasťou debutovej nahrávky „Drown In Emotion“. Dátum vydania je stanovený na 10. februára.

Technickí death metalisti ORIGIN zverejnili nové lyric video ku skladbe „Nostalgia for Oblivion“ z aktuálnej dosky „Chaosmos“, ako pripomienku na prebiehajúce turné, ktoré ich 24. januára zavedie aj do bratislavského klubu Randal.

Hudobní virtuózi ANIMALS AS LEADERS sa hlásia o slovo s novým videoklipom ku piesni „Red Miso“ z aktuálnej radovky „Parrhesia“.

Funeral doom metalová formácia AHAB sa prezentuje novým videoklipom ku piesni „Mobilis In Mobili“ z čerstvo vydanej štúdiovky „The Coral Tombs“.

Djentové zoskupenie PERIPHERY natočilo nový videoklip ku skladbe „Wildfire“ z pripravovaného albumu „Periphery V: Djent Is Not A Genre“. Dátum vydania je stanovený na 10. marca prostredníctvom ich vlastného vydavateľstva 3DOT Recordings.

Slovenská formácia IAKO BEI pokračuje vo vydávaní singlov z pripravovaného druhého albumu „Pursuits in 2ife: Vortex Fragoris“, ktorý je naplánovaný na august 2023. Po prvých dvoch tvrdších až prog metalových singloch sa kapela v novinke ukazuje v lyrickejšej podobe, kde kombinujú shoagaze a indie pop s elektronickými zvukmi ovplyvnenými 80. rokmi a gospelovými vokálmi. Skladba „Lonely Crossing“ opisuje moment, kedy sa vášeň začne meniť na bremeno a vyznieva ako akási túžba nájsť niekoho, s kým by sa to zapálenie dalo zdieľať – parťáka v zločine (a partner in crime). Klip túto myšlienku posilňuje mnohými zákulisnými zábermi, ktoré majú upriamiť pozornosť na všetko to, čo ľudia bežne v rámci umeleckej činnosti nevidia. Klip točil a strihal Dominik Kopec, námet na klip vypracovala Nikola Čabáková spolu s Romanom, na klávesoch hral Šimon Majerník, rolu bubeníka si zahral terajší bubeník formácie – Jakub Mihaľov, a rolu saxofonistu si zahral Peter Kozák. Vznik skladby ako aj albumu podporil Fond Na Podporu Umenia. – Tlačová správa

Talianski brutal death metalisti DEVANGELIC vydajú 7. apríla prostredníctvom vydavateľstva Willowtip Records nový štúdiový album „Xul“. „Slovo Xul je pôvodne sumerské a používané na označenie „zla“, čo je hlavná téma konceptu nového albumu. V podstate introspektívna cesta, na ktorej je ľudská bytosť od svojho objavenia sa na Zemi nútená čeliť vlastným vnútorným démonom; zlo vnímané ako reprezentácia temnoty a duality človeka, ktorý sa snaží vyhnať svoje vlastné negatívne emócie. Ale ako nás história učí, v boji proti ľudskej slabosti takmer vždy prevládajú negatíva,“ uvádza kapela v tlačovej správe. Nižšie si môžete vypočuť prvú ochutnávku v podobe skladby „Sirius, Draconis, Capricornus“.