Anaal Nathrakh – Desideratum

Dvaja „šialenci“ Mick Kenney a Dave Hunt, ktorí stoja za originálnym a žánrovo ťažko uchopiteľným projektom ANAAL NATHRAKH majú na svojom konte už v poradí ôsmu devastujúcu dosku. Pohodlne sa usaďte, ideme sa na ňu pozrieť podrobnejšie.
Už úvodné intro dá najavo, že to čo mierne naznačovala predošlá nahrávka „Vanitas“ figuruje na novinke „Desideratum“ v plnej sile. Tým je výraznejšie použitie elektroniky v každej skladbe, o ktoré sa postaral DJ a producent Gore Tech. Ani black metalu tu už nie toľko, ako v minulosti, ale kde-tu sa ešte nájdu aj takéto momenty. Nový album je dostatočne agresívny, nekompromisný, priamočiary a je stále slušnou víchricou, no jedným dychom treba dodať aj to, že už nie je taká „zloba“ a deštruktívny chaos ako napríklad na albumoch „Passion“ alebo „ Hell Is Empty and All the Devils Are Here“.

Prístup k zneniu vokálu a aj výrazné použitie melodických prvkov spôsobili, že už je „Desideratum“ o čosi menšie „peklo“. Zúrivý prejav, ktorý má na svedomí Dave Hunt je aj tu veľmi kvalitný a obsiahnutý v dosť veľkej miere, ale oproti minulosti je viac v pozadí, čo je aj trocha na škodu. Výraznejšie sú práve jeho čisté polohy.



Každá jedna pieseň na nahrávke má vysokú kvalitu, no vrchol albumu prichádza v jeho polovici a to v kombinácii šiestej až ôsmej skladby. Prvá a zároveň titulná, disponuje výrazným a silným refrénom, po nej nasledujúca a najlepšia na albume – „Idol“, ponúka zas svoje najvýraznejšie momenty mimo refrénu v podobe skvelého riffu a besniaceho vokálu. Dovolím si tvrdiť, že práve v tejto piesni funguje najlepšie spojenie elektroniky a extrémnej hudby.

O tom, že pre ANAAL NATHRAKH sú čoraz viac tesnejšie žánrové škatuľky svedčí  skladba „Sub Specie Aeterni (Of Maggots and Humanity)“, v ktorej sú crustové postupy a takisto aj moderné breakdowny. Sprvu som mal obavy pri použití elektronickej hudby, pretože mi nie je po chuti, ale musím povedať, že je použitá v rozumnej miere a v konečnom dôsledku tam aj pasuje. Tieto prvky si sadli celkom dobre, aj keď mi to občas pri tej agresivite hudby pripadá umelo, a nejde z toho potom povestná surovosť a špinavosť, na akú sme u ANAAL NATHRAKH zvyknutí.

Rozmanitosť albumu tvoria v podstate v každej piesni použité melodické vsuvky a vyhrávky, prípadne použitie občasného zborového spevu, ako príklad uvediem  „The One Thing Needful“ alebo pieseň „The Joystream“, ktorá pripomína gitarami tvorbu IN FLAMES. Ešte pre zaujímavosť spomeniem, že v skladbe „Rage and Red“ hosťuje spevák Niklas Kvarforth zo švédskych SHINING.

ANAAL NATHRAKH si zaslúžia pochvalu, že sa stále snažia neznieť rovnako a pridávajú nové prvky do svojej hudby, no zároveň si ponechávajú vlastný ksicht. Aj na tomto  albume úpúta dosť prirodzený zvuk automatického bubeníka a klobúk dole pred Mickom ako to naprogramoval.

Aj keď v diskografii ANAAL NATHRAKH nájdeme viac besniace a agresívnejšie albumy, tak novinka aj napriek tomu dostatočne silno kope a je poriadnou priamočiarou jazdou. A čo je plus, neprekáža ani experiment v podobe použitia elektronickej hudby.

Žáner: grindcore/black metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 24.10.2014
Web: www.facebook.com/Anaalnathrakhofficial
 
Zostava:
Mick Kenney – basgitara, gitary, programovanie
Dave Hunt – vokály
Hostia:
Niklas Kvarforth – vokály v skladbe „Rage and Red“
Diskografia:
The Codex Necro – 2001
Domine Non Es Dignus – 2004
Eschaton – 2006
Hell Is Empty and All the Devils Are Here – 2007
In the Constellation of the Black Widow – 2009
Passion – 2011
Vanitas – 2012
Desideratum – 2014
Tracklist:
Acheronta Movebimus (3:23)
Unleash (3:41)
Monstrum in Animo (4:01)
The One Thing Needful (3:51)
A Firm Foundation of Unyielding Despair (3:37)
Desideratum (3:58)
Idol (3:36)
Sub Specie Aeterni (Of Maggots and Humanity) (3:16)
The Joystream (4:23)
Rage and Red (3:29)
Ita Mori (3:41)
 

Definitíva:
ANAAL NATHRAKH na novom albume „Desideratum“ opäť rozširujú svoj hudobný zásah do iných žánrov, tentokrát  za pomoci použitia elektroniky a my si aj napriek tomu stále môžeme povedať, že to robia parádne.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla