CANNIBAL CORPSE ZDEVASTOVALI BYSTRICU NAJVÄČŠÍMI PECKAMI

Legendy death metalu, CANNIBAL CORPSE vydali predčasom nový album „A Skeletal Domain“, zbalili kufre a hybaj ho do Európy na turné. Na starom kontinente pribalili kapely AEON a REVOCATION (tí sa vydali tiež spoza oceánu) a brázdeniu po rôznych kluboch už nič nebránilo v ceste. Pôvodnou slovenskou zastávkou pre túto bandu death metalových hrdlorezov mala byť Žilina, no klub, kde sa malo toto trio predstaviť, zrušili a usporiadatelia z Obscure Promotion tak presunuli koncerty do srdca Slovenska, do Banskej Bystrice. Aký to paradox, pretože CANNIBAL CORPSE takmer na chlp presne pred 20. rokmi sa predstavili v meste pod Urpínom (samozrejme, ešte s Chrisom Barnesom za mikrofónom).
Pre niekoho teda nostalgia, pre iných fakt, ktorý im bol ukradnutý. Myslím, že v početnom publiku sa však našli aj takí borci, ktorí spomínaný koncert spred 20. rokov zažili. Bývalé kino Hviezda zmenilo názov na Urban Spot, nie príliš vábne priestory sa až tak nezmenili, akurát pribudli po stenách rôzne maľby a grafitti, no treba uznať, že takéto miesto dýcha undergroundom. Jedným dychom však dodám, že určite by nebolo na škodu pri takýchto akciách porozmýšľať aj nad zväčšením vchodu (pochopiteľne, ak to je vôbec technicky možné) a backstageom pre kapely, aby sa nemuseli predierať pomedzi fanúšikov. Ďalším a dosť podstatným problémom bolo, že nebol pod pódiom žiadny fotopit pre fotografov. Je pravdou, že v tomto klube sa nekonajú veľmi metalové akcie (ak sa nemýlim, od otvorenia to bola prvá takáto), ale snáď sa do budúcnosti všetky muchy vychytajú.

Pokým človek našiel vchod do klubu, chvíľu to trvalo, avšak všade čiernoodetí metalheads vás chtiac-nechtiac aj bez slov nasmerovali na vstup do priestorov Urban Spotu. Dovnútra vchádzam už za zvukov švédskych deatherov AEON. Nie som podrobne oboznámený s ich tvorbou, no z reprákov sa do vskutku celkom zaplneného klubu valí energický death metal. Na pódiu to tiež vyzerá zaujímavo, problémom je len zvuk. Všetko znie plechovo, nevyznejú všetky nástroje a to trošku kazí dojem z inak celkom zaujímavého setu.

Po nie veľmi dlhej pauze prichádzajú na rad Američania REVOCATION, ktorých hudba sa nepohybuje len v hraniciach death metalu, najmä toho technického, ale z času na čas zájdu aj do thrashových vôd. Vydavateľstvo Metal Blade Records im vydalo v polovici októbra novinku „Deathless“, tak sa štvorica hudobníkov sústredila práve na ňu. Myslím, že manažérom turné sa podarilo namiešať zaujímavý koktejl predkapiel v žánrových mantineloch a mnohí sa s týmito skupinami stretli naživo prvýkrát.

Už keď som spomenul slovko mnohí, tak vedzte, že tento koncert navštívilo približne 450 fanúšikov, čo veruže vôbec nie je zlé. Do klubu by sa veruže ešte pár hláv zmestilo, ale myslím, že na onen piatkový večer to bolo tak akurát. Po malom naťahovaní a mojom prekvapení, že hlavné hviezdy večera nemajú za sebou ani plachtu s logom kapely, to na nás majstri death metalu vybalili poriadne a veruže pre Bystricu aj symbolicky. Úvod koncertu obstarali prvé dve skladby z kultového albumu „The Bleeding“ a síce „Staring Through the Eye of the Dead“ a „Fucked with a Knife“. Teda piesňami z albumu, ktorý prezentovali v tomto meste pred 20 rokmi ako novinku. Samozrejme, že došlo aj na hitovku z aktuálnej platne „Kill or Become“. Z nového albumu odzneli ešte dve piesne, „Sadistic Embodiment“ a „Icepick Lobotomy“. Kapela ich zahrala pekne za radom a potom sa výlučne sústredila na prierez, dá sa povedať, že toho najlepšieho z ich bohatej diskografie. Veľká škoda len, že pri „Kill or Become“ to nebolo ešte zvukovo najlepšie, pretože na ten silný refrén som sa riadne tešil, ale nejak splynul v jeden veľký zvukový chaos…

Od úvodu pútal na seba pozornosť najmä chroptič George „Corpsegrinder“ Fisher. Jeho povestný neúnavný headbanging predviedol aj prítomným v Banskej Bystrici. Aspoň všetci vieme, od čoho má taký masívny krk. „Corpsegrinder“ zbytočne medzi skladbami nerečnil, kapela hrala plynule a sypala do nás jednu pecku za druhou. Publikum si to náležite užívalo, najmä tí tesne pod pódiom. CANNIBAL CORPSE šlapali ako dobre namazaný stroj poháňaný mašinou za bicími – Paulom Mazurkiewiczom. Ako som už naznačil vyššie, koncert žiaľ jeden zádrheľ mal… A tým bol zvuk, teda aspoň v prvej polovici koncertu. Georgov vokál dosť splýval s nástrojmi, ktoré tiež neboli práve najideálnejšie nazvučené. Časom sa to zlepšilo, no predsa len som čakal o niečo čistejší zvuk.

„Corpsegrinder“ aj keď veľa nerečnil, neodpustil si svojsky uviesť pecku „I Cum Blood“, ktorá odštartovala v závere naozaj silný blok. Veď posúďte sami. „Make them Suffer“ alebo z prvotiny „Eaten Back to Life“ došlo aj na „A Skull Full of Maggots“. Po týchto skladbách sa „Kanibali“ nachvíľu porúčali z pódia, aby na záver do nás nadelili posledné dve vypaľovačky. Aký by to bol koncert týchto legiend bez „Hammer Smashed Face“, všakže? A so slovenskou zastávkou tohto turné sa rozlúčili skladbou „Devoured by Vermin“.

Každý, kto navštívil koncert tejto legendy určite ľutovať nemôže. Kapela predviedla, že stále má čo ponúknuť a právom sa im už prisudzuje prirovnanie legenda. Myslím, že v Bystrici sme zažili naozaj výnimočný večer v spoločnosti množstva kamarátov, ale najmä CANNIBAL CORPSE.

PLUSY:
Slušná návštevnosť, výborný playlist CANNIBAL CORPSE, výkon legiend z USA

MÍNUSY:
Kvalita zvuku, chýbajúci fotopit

Playlist CANNIBAL CORPSE:
„Staring Through the Eye of the Dead“, „Fucked with a Knife“, „Stripped Raped and Strangled“, „Kill or Become“, „Sadistic Embodiment“, „Icepick Lobotomy“, „Scourge of Iron“, „Demented Agression“, „Evisceration Plague“, „Dormant Bodies Bursting“, „Addicted to Vaginal Skin“, „The Wretched Spawn“, „Pounted into Dust“, „I Cum Blood“, „Disposal of the Body“, „Make them Suffer“, „A Skull Full of Maggots“ – „Hammer Smashed Face“, „Devoured by Vermin“.

Autor: Stillborn

Foto: Mišo Patz (fotené pre Metalirium.com)

AEON


REVOCATION

CANNIBAL CORPSE