AC/DC – Rock or Bust

AC/DC majú dar…, veľký dar! Či im bol zoslaný z  jasných nebeských pláni alebo od rohatého vládcu pekiel, to už nechám na každom z vás. Jedno je však isté. Hrať vyše štyridsať rokov osemstopäťdesiatu verziu toho istého riffu a žať pritom jeden úspech za druhým, to sa len tak hockomu nepodarí. Lenže legendárnej partičke z ďalekej Austrálie tento nízkokalorický, ale ináč veľmi lahodný kokteil jednoducho chutí. A chutí aj miliónom verným fanúšikom po celučičkom svete, ktorých sa na blížiacom (podľa všetkého rozlúčkovom) svetovom turné zíde opäť neúrekom. 
Predaje aktuálnej novinky „Rock or Bust“ sú síce ďaleko za očakávaniami (173 tisíc predaných nosičov v USA za prvý týždeň je na takýto kaliber sakramentský málo!), ale po lístkoch na nedávno zverejnené európske vystúpenia sa len tak zaprášilo. Zaujímavé, čo poviete? I to svedčí o tom, že kúpa originálnych nosičov je dnes jednoznačne „out“ a ľudia radšej vysolia obrovské prachy (vstupenky sa pohybovali od sto eur vyššie) za živé prevedenie „Highway To Hell“ a podobne. To je koniec koncov celkom príjemná predstava, žiaľ pre bežného Slováka asi iba obrovská utópia. Poďme ale naspäť k novému albumu.



Kto nestrávil predchádzajúci rok v  hyperspánku, musel tu a tam pochytiť nepríjemné informácie o pomerne vážnom stave gitaristu a zakladateľa Malcolma Younga. Tomu bola diagnostikovaná ťažká forma demencie, takže jeho návrat do hudobného diania  je prakticky vylúčený. Na jeho miesto bol preto okamžite povolaný synovec Stevie, ktorý bude kapelu doprevádzať aj na spomínanom turné. Aby toho nebolo málo, iná forma „demencie“ sa vyskytla u šesťdesiatročného bubeníka. Phil Rudd je totiž rázom obvinený z držania tvrdých drog a dokonca aj kvôli údajnému plánovaniu dvoch vrážd. Na starého dedka úctyhodný výkon, teda jeho vina ešte nie je potvrdená. To, že sa dostavil na nahrávanie „Rock or Bust“ s desaťdňovým meškaním asi ani radšej nerozoberajme…

Zvyšná štvorica však s jeho službami už naďalej nepočíta, a preto sa na stoličku posadil celkom neznámy Bob Richards, ktorý sa už stihol mihnúť v nových videoklipoch, prvých to lastovičkách z novej dosky. Obe single „Play Ball“ a „Rock or Bust“ sa pohybujú v typických mantineloch produkcie týchto dinosaurov, no kým prvá menovaná je ranou medzi oči, titulka je akosi nemastná-neslaná. Takýchto prípadov ale nie je mnoho a doska vo svojom vnútri skrýva viacero zapamätateľných šlágrov. Hudobne ide samozrejme o rýdzi hard rock tej najvyššej kvality, lenže explozívnu masáž typu „Let There Be Rock“, „The Razors Edge“ či „Ballbreaker“ určite nečakajte. AC/DC na to idú z opačnej strany a prednosť preto výrazne dostáva najmä blues. Veľmi potešujúci je taktiež fakt, že sa na „Rock or Bust“ vyskytuje minimum vaty, ktoré by iba umelo naťahovali inak veľmi príjemnú stopáž. Tento neduh trápil predchádzajúci počin „Black Ice“, lenže na druhej strane obsahoval o čosi výraznejšie jednotlivé čísla („Rock n Roll Train“, „Anything Goes“…). Niekoľko koncertných tutoviek sa však predsa nájde.

Medzi najlepšie skladby na tomto albume patria „Play Ball“, „Miss Adventure“, „Rock the Blues Away“, „Dogs of War“ a „Baptism By Fire“.

Žáner: hard rock
Krajina pôvodu: Austrália
Vydavateľstvo: Columbia
Dátum vydania: 28.11.2014
Web: www.acdc.com
Zostava:
Brian Johnson – vokál
Angus Young – gitara
Stevie Young – gitara
Cliff Williams – basgitara
Phil Rudd – bicie
Diskografia:
High Voltage (iba Austrália) – 1975
TNT (iba Austrália) – 1975
High Voltage – 1976
Dirty Deeds Done Dirt Cheap – 1976
Let There Be Rock – 1977
Powerage – 1978
Highway To Hell – 1979
Back In Black – 1980
For Those About To Rock – 1981
Flick Of The Switch – 1983
Fly On The Wall – 1985
Blow Up Your Video – 1988
The Razors Edge – 1990
Ballbreaker – 1995
Stiff Upper Lip – 2000
Black Ice – 2008
Rock or Bust – 2014
Tracklist:
Rock or Bust (3:04)
Play Ball (2:47)
Rock the Blues Away (3:24)
Miss Adventure (2:57)
Dogs of War (3:35)
Got Some Rock & Roll Thunder (3:24)
Hard Times (2:44)
Baptism By Fire (3:30)
Rock the House (2:42)
Sweed Candy (3:09)
Emission Control (3:41)
Definitíva:
AC/DC prichádzajú po dlhých šiestich rokoch
 s nahrávkou, ktorá im určite hanbu neurobí.
Síce sa opäť ide podľa rovnakej šablóny,
ale kto by čakal v prípade týchto rockových dinosaurov
 nejaké štýlotvorné kotrmelce, je asi na nesprávnej adrese.
Veľmi príjemné počúvanie!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla