OVERKILL – Scorched

OVERKILL sú na scéne od roku 1980 a aj o 43 rokov neskôr nám servírujú poriadne ostrý thrash metal.

Tak nám OVERKILL konečne zaokrúhlili ich bohatú štúdiovú diskografiu na rovnú dvadsiatku. Iba málo vídaný jav, najmä ak prihliadame na skutočnosť, že v drvivej väčšine ide o thrash metalovú muziku tej najvyššej akosti.

OVERKILL – Scorched

Darmo, „wrecking crew“ z východného pobrežia ďalekého New Yorku platia už dlhých 30 sezón za poctivo namazaný stroj, ktorý sa nie a nie čoby len jemne (OK, obdobie nahrávok alá „ReliXIV“ či „Immortalis“ nepatrilo k tým najsilnejším…) zadrhnúť, čoho dôkazom je aj stále horúca novinka s názvom „Scorched“. Tá vyšla v polovici apríla na krídlach vydavateľského giganta Nuclear Blast.

Artwork a vizuálne spracovanie albumu síce máličko núti k myšlienke, že to chalani a najmä Travis Smith (OPETH, KATATONIA) určite vedia aj o niečo lepšie, avšak najdôležitejšia je predsa samotná hudobná náplň, a tá je znovu priam ukážková!

Najdlhšia prestávka v histórií zoskupenia (kvôli pandémii Covid-19 sa vydanie odkladalo po celé dva roky) nás nedočkavých fanúšikov citeľne zabolela, no čakanie sa rozhodne vyplatilo. Pätica v aktuálnej zostave Ellsworth/Verni/Links/Tailer/Bittner páli ostrými ihneď od samého úvodu, čoho výsledkom je klasická titulná vypaľovačka a zároveň asi aj jeden z budúcich koncertných pilierov. Vlastnoručné zvukové ošetrenie a mix z dielne vyhľadávaného Colina Richardsona (CARCASS, MACHINE HEAD) sú na vysokej úrovni a výsledný, poriadne zhutnený, sound má silu budiť vašich susedov zo sladkého spánku.

OVERKILL

Popri kvalitných vysokorýchlostných výplachoch chalani ani náhodou nezabúdajú na zapamätateľné melódie a prekvapivo i mnohopočetné groove pasáže typu „bager“, ktoré neraz tvoria vrchol danej piesne. Veľakrát sme totiž v daných skladbách svedkami častého prehadzovania rýchlostných stupňov, čo iba podporuje parádnu rozmanitosť materiálu obsiahnutého na albume „Scorched“.

Veď sa len započúvajte do parádnej heavy metalovej hitovky „Won´t Be Coming Back“, epických chorálov v „Twist of the Wick“, ťažkej pochodovej singlovke „Wicked Place“ či obrovskej tutovke „Fever“. Tú môžeme bez pardonu považovať za úplný vrchol novinky. Úžasný orientálny úvod, nečakane precítený spev charizmatického „Blitza“ a brutálne tučné riffy v strednom tempe – v porovnaní s týmto sú rany kladivom iba obyčajnou detskou hrou!

Hneď v závese však ale netrpezlivo čaká „Harder They Fall“, čo je besná vysokovýbušná petarda ako stvorená k divokému tancu pod pódiom. Napríklad priamo pod tým na tohtoročnom festivale Brutal Assault, kde to do nás Blitz a spol. naperú už o pár mesiacov!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 14.04.2023
Web: www.wreckingcrew.com
Zostava:
Bobby „Blitz“ Ellsworth – vokály
Dave Linsk – gitara
Derek Tailer – gitara
D. D. Verni – basgitara, doprovodné vokály
Jason Bittner – bicie
Tracklist:
Scorched (06:13)
Goin´ Home (04:31)
The Surgeon (05:32)
Twist of the Wick (05:34)
Wicked Place (05:00)
Won´t Be Comin´ Back (04:30)
Fever (05:33)
Harder They Fall (04:25)
Know Her Name (05:11)
Bag O´ Bones (04:37)
Diskografia:
Feel the Fire – 1983
Taking Over – 1985
Under the Influence – 1987
The Years of Decay – 1989
Horrorscope – 1991
I Hear Black – 1993
W.F.O. – 1994
The Killing Kind – 1996
From the Underground and Below – 1997
Necroshine – 1999
Bloodletting – 2000
Killbox 13 – 2003
ReliXIV – 2005
Immortalis – 2007
Ironbound – 2010
The Electric Age – 2012
White Devil Armory – 2014
The Grinding Wheel – 2017
The Wings of War – 2019
Scorched – 2023
Definitíva:
OVERKILL opäť potvrdzujú, že síce posledné roky väčšinou prichádzajú s hudobne aj zvukovo podobným materiálom, avšak ten ich štandard je položený sakramentsky vysoko. „Scorched“ je ďalší parádny zárez v ich bohatej diskografii!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla