Napalm Death – Apex Predator – Easy Meat

NAPALM DEATH patria jednoznačne k pionierom extrémnej hudby a ich neúnavná činnosť na scéne od roku 1981 to len potvrdzuje. Obzvlášť pozoruhodným javom je žánrová pestrosť, ktorou títo páni muzikanti za ten čas prešli – od hardcore punku až po grindcore zaobalený do death metalu. S pribúdajúcim časom ale vôbec nestrácajú dych, priam naopak, čím sú starší, tým sú rýchlejší , čo potvrdzuje aj novinka „Apex Predator – Easy Meat“.
Na niektoré chvíle spojené s tvrdou muzikou človek jednoducho nezabúda. Dodnes mám v pamäti vrytý moment, keď môj brat niekedy pred 17. rokmi priniesol domov soundtrack k filmu Mortal Kombat a pustil mi z neho „Twist the Knife (Slowly)“ od NAPALM DEATH. Nenapadlo by ma ani vo sne, ako veľmi si neskôr túto partiu šialencov z Birminghamu obľúbim.

Po intre nesúcom rovnaké meno ako názov albumu sme totiž svedkami 40-minútového  poctivého a nekompromisného grindového mäsa. Kto by si myslel, že NAPALM DEATH po toľkých rokoch budú mať chuť spomaliť, je na omyle. Počúvať „Words from the Exit Wounds“ z roku 1998 a novinku je vcelku fakt zážitok – s pribúdajúcim časom by človek čakal opačný vývoj, opak je však pravdou.



Priznám sa, že posledný album, ktorý som pred novou doskou počúval najviac, bol „Smear Campaing“ z roku 2006, neskorším plackám som až takú pozornosť nevenoval. Napriek tomu si dovolím tvrdiť, že NAPALM DEATH za ten čas veľkými hudobnými zmenami neprešli. Stále to je nekompromisne rýchly grind s typickými znakmi ich tvorby. Barney, ktorý je nasratý na celý svet, je v hrdelných prejavoch (ako obvykle) podporovaný Mitchom (mimochodom, jeho vokálne linky boli nahrávane v Prahe a Las Vegas) , Dannymu  to stále klepe na výbornú a basa Mr. Emburyho skrátka zabíja.

Napriek faktu, že väčšina pesničiek je postavená na podobnom koncepčnom základe a rýchlosti, album skrátka baví a je radosť ho počúvať.  Osobne ma teší aj fakt, že záverečné skladby nepredstavujú obyčajnú vatu, ale bavia rovnako ako tie úvodné. „Hierarchies“ spolu s „One Eyed“ zaraďujem medzi mojich favoritov celej dosky. Prvá zmienená patrí medzi tie, ktoré po prvom vypočutí zanechajú najsilnejšie dojmy, najmä vďaka silnému refrénu:

We pushed it all too far
Those vicious cycles, ecocide
We spilled the blood of innocents
Hierarchies


Klip bol natočený ku skladbe „Smash a Single Digit“ a musím uznať, že je veľmi podarený. NAPALM DEATH pochopili, že ľudí nebaví sa pozerať na bandu hrajúcu v jednej miestnosti, ale že hodnotu nesú klipy s myšlienkou a nápadom. Veď, pod recenziou ho nájdete, talže posúďte to sami.

„Apex  Predator – Easy Meat“ dokazuje, že NAPALM DEATH sú stále schopní hrať rýchlu, agresívnu a v rámci žánru zaujímavú hudbu. Koľko kapiel si to po 34 rokoch na scéne dokáže ešte stále povedať? 

Žáner: grindcore/death metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 27.1.2015
Web: www.napalmdeath.org
Zostava:
Mark „Barney“ Greenway – vokály
Mitch Harris – gitara, vokály
Shane Embury – basgitara
Danny Herrera – bicie
Diskografia:
Scum – 1987
From Enslavement To Obliteration – 1998
Harmony Corruption – 1990
Utopia Banished – 1992
Fear, Emptiness, Despair – 1994
Diatribes – 1996
Inside the Torn Apart – 1997
Words from the Exit Wound – 1998
Enemy of the Music Business – 2000
Order of the Leech – 2002
The Code Is Red…Long Live the Code – 2005
Smear Campaign – 2006
Time Waits For No Slave – 2009
Utilitarian – 2012
Apex Predator – Easy Meat – 2015
Tracklist:
Apex Predator – Easy Meat (3:46)
Smash a Single Digit (1:25)
Metaphorically Screw You (2:05)
How the Years Condemn (2:43)
Stubborn Stains (3:02)
Timeless Flogging (2:26)
Dear Slum Landlord… (1:59)
Cesspits (3:33)
Bloodless Coup (2:31)
Beyond the Pale (3:03)
Stunt Your Growth (2:06)
Hierarchies (3:13)
One-Eyed (2:48)
Adversarial/Copulating Snakes (5:17)
Definitíva:
Album „Apex Predator – Easy Meat“  od otcov
 grindcore-u nastavil na rok 2015
 z pohľadu noviniek na poli extrémnej hudby
 latku veľmi vysoko. NAPALM DEATH ako vždy
 nesklamali a novinku vrelo odporúčame.

Autor: Čviro

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla