Scorpions – Return To Forever

Nemecko je síce ekonomicky veľmi silnou krajinou, no tie dôchodky tam majú asi ozaj veľmi nízke. Ináč si totiž neviem vysvetliť tie neustále comebacky, ktorými nás nesmrteľní rockeri zo SCORPIONS neustále „prekvapujú“. Aj takýmto obrovským legendám totiž občas pristane nejaký ten účet v schránke a poznáte azda lepší spôsob ako prísť k tak veľkým peniazom? Veď rezanie do gitary, búšenie do bicích a trápenie mikrofónu pred masami nadržaných fanúšikov musí byť tak príjemné. Pätica z priemyselného Hannoveru však neoblieha iba svetové pódia, ale po dlhých piatich rokoch pripravila aj kopec nového materiálu! Ten vyšiel iba pred pár dňami pod názvom „Return To Forever“ a hneď na začiatku musím bezbranný a strápnený vyložiť všetky karty na stôl.
S takto pekelne dobrým materiálom si totiž viem predstaviť comeback SCORPIONS i každé druhé leto! Skutočne sa veľmi hanbím za povrchné a veľmi predčasné odpísanie týchto „hitmejkerov“, ktorí momentálne oslavujú neuveriteľné 50. výročie (!!!) pôsobenia na hudobnej scéne. Tak, ako si s ľahkosťou pospevuje František Krištof Veselý „čože je to päťdesiatka, keď sa páčia nám dievčatká“, tak aj SCORPIONS na novinke poľahky hádžu do éteru jeden hit za druhým.



Pritom ide v mnohých prípadoch iba o akýsi odpad z nahrávacích session k „Blackout“, „Love At First Sting“, „Savage Amusement“ či „Crazy World“. Teda starinky ako sa patrí. Chalani ale spolu s producentom Mikaelom Anderssonom (THE RASMUS) vytriedili zrno od pliev, skladby prekopali, pridali pár noviniek a všetko zabalili do toho najmodernejšieho hávu. Tento akýsi guláš však prekvapujúco pôsobí veľmi súdržne, celistvo, ale aj pekne rôznorodo.

Úvodná „Going Out With A Bang“ podľahla silnému vplyvu amerického blues, „Rollin Home“ by sa mohla s prehľadom uchytiť v popoludňajšom programe rádia Express a „Hard Rockin The Place“, „All For One“, „Catch Your Luck And Play“ naopak zahoria krásnym hard rockovým plameňom. Najsilnejšie chvíle súkmeňovcov z WHITESNAKE pripomenie výborná klipovka „We Built This House“ a na pomyselnej novinke BON JOVI by sa určite taktiež nestratila „Rock My Car“.

SCORPIONS však nepotrebujú nikoho vykrádať a robia iba to, čo vedia najlepšie. Tu samozrejme patria aj srdcervúce balady, ktorých sme sa na albume dočkali požehnane. V inom prípade by asi prišla na rad kritika, no to by predsa nemohli byť „škorpíci“. Všetky tri slaďáky („House of Cards“, „Eye of the Storm“, „Gypsy Life“) sú totiž bezchybné aj napriek tomu, že na hitparády už bohužiaľ asi nedôjde. Od týchto pánov v rokoch to dnes nik nečaká. Aktuálna doska „Return To Forever“ je zbierkou dvanástich fantastických vecí, na ktoré môžu byť Klause Meine a spol. maximálne pyšní, a to je dôležitejšie. Ak je toto pomyselná labutia pieseň SCORPIONS, tak lepšie načasovanie sme si ani nemohli predstaviť.

Žáner: hard rock
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Sony Music
Dátum vydania: 20.2.2015
Web: www.the-scorpions.com
Zostava:
Klaus Meine
– vokály
Rudolf Schenker
– gitara
Matthias Jabs
– gitara
Pawel Maciwoda
– basgitara
James Kottak
– bicie
Diskografia:
Lonesome Crow – 1972
Fly To the Rainbow – 1974
In Trance – 1975
Virgin Killer – 1976
Taken By Force – 1977
Lovedrive – 1979
Animal Magnetism – 1980
Blackout – 1982
Love At First Sting – 1984
Savage Amusement – 1988
Crazy World – 1990
Face the Heat – 1993
Pure Instinct – 1996
Eye II Eye – 1999
Unbreakable – 2004
Humanity – Hour 1 – 2007
Sting In the Tail – 2010
Comeblack – 2011
Return To Forever – 2015
Tracklist:
Going Out With A Bang
(3:47)
We Built This House
(3:53)
Rock My Car
(3:20)
House of Cards
(5:07)
All For One
(2:58)
Rock & Roll Band
(3:54)
Catch Your Luck and Play
(3:33)
Rollin Home
(4:03)
Hard Rockin the Place
(4:06)
Eye of the Storm
(4:29)
The Scratch
(3:41)
Gypsy Life
(4:54)
Definitíva:
Hard rockoví veteráni SCORPIONS prichádzajú
 na svet s 19. štúdiovým albumom
 a asi stoosemdesiatym comebackom.
Ten, ako sa ukázalo, má však zmysel, čoho dôkazom
 je fantastická štúdiovka „Return To Forever“
plná chytľavých piesní, ktorá vás opantá
 svojou jednoduchosťou a krásou zároveň.
Obrovské prekvapenie!


Autor: Demonick



Hodnotenie autora: 9 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla