Triptykon – Eparistera Daimones

Thomas Gabriel Fischer, prezývaný Warrior, je záruka temnej atmosféry a grandióznych mrazivých melódií. Po tom, čo sa snažil oživiť legendu Celtic Frost a vydal s ňou v roku 2006 vynikajúci reunionový album Monotheist, vrhol svoju pozornosť na svoju novú kapelu nazvanú Triptykon. V marci vyšiel ich debutový materiál Eparistera Daimones.
Hneď v úvode ma zarazila celková stopáž albumu, ktorá presahuje hodinu, presnejšie debutový materiál má 72 minút. Nezvyklá je aj dĺžka úvodnej skladby Goetia, ktorá má presných jedenásť minúť. Skladba má jasné črty Celtic Frost, má skvostnú atmosféru, ktorá vás udrží v napätí počas celej piesne. Skladba má skvelý text a ničiace temné tempo. Spočiatku som sa naozaj bál dlhej stopáže celej nahrávky a až na poslednú skladbu mi to vôbec nevadí. V dlhých piesňach sa stále niečo deje a vôbec nenudia. Samozrejme, musíte mať radi pochmúrnejšiu hudbu, ktorá vás pohlcuje. Eparistera Daimones je akokeby prechádzkou v temnej duši hlavného mozgu tejto štvorice, Warriora. Atmosféra celej nahrávky je fascinujúca, práca s gitarami, tempom je ozaj úžasná a taktiež si treba k tomu pripočítať aj nezameniteľný Warriorov vokál. Nad všetkými skladbami sa podľa mňa týčia úvodná Goetia, šlapavo – pochmúrna In Shrouds Decayed a úderná A Thousand Lies. V zaujímavej Myopic Empire vás prekvapí pohodový, klavírny úvod, ale najmä vynikajúci ženský vokál, ktorý v kontraste s Warriorovým hovoreným slovom navodí tú správnu atmosféru. Neskôr líder Triptykonu dodá svojim spevom priam bolestivú a beznádejnú atmosféru. Ženský spev patrí basgitaristke Vanje Slajh, ktorá okrem spevu dokonale ovláda svoj nástroj. Albumu nie je veľmi čo vytknúť, azda iba poslednú skoro 20 minútovú The Prolonging, ktorá je už skutočne nesmierne dlhá. Na japonskej verzii albumu sa nachádza ešte bonusová skladba Shatter, ale tú som už nemal možnosť počuť. Na celej nahrávke dokazuje už 47 – ročný Tom Gabriel Fischer, že hudbu robiť nezabudol a naďalej do nej vkladá svoje temné vnútro. Na album primiešal dávku valivého doomu, strhujúceho blacku a ťažkého deathu. Naozaj klobúk dole pred týmto albumom. Taktiež nemožno prehliadnuť vynikajúci obal albumu, ktorý si vzal na starosti H.R.Giger. Presnejšie ide o obraz Vlad Tepes z roku 1978.

Na Eparistera Daimones cítiť odkaz posledného albumu Celtic Frost a mám taký pocit, že debut Triptykonu naň nepriamo nadväzuje. Triptykon čerpá to najlepšie z dôb minulých, ale zároveň znie veľmi sviežo a moderne. Naozaj precízne dielo. My len dúfajme, že Warrior nám bude robiť radosť aj ďalšími jeho dielami.

Žáner: doom/black/death metal
Krajina pôvodu: Švajčiarsko
Vydavateľstvo: Prowling Death Records, 2010
Web: www.triptykon.net, www.myspace.com/triptykonofficial
Zostava:
Thomas Gabriel Fischer – vokály, gitara, programovanie
V. Santura – gitara, vokály
Vanja Slajh – basgitara
Norman Lonhard – bicie

Diskografia:
Eparistera Daimones – 2010
Tracklist:
Goetia (11:00)
Abyss Within In My Soul (9:26)
In Shrouds Decayed (6:56)
Shrine (1:43)
A Thousand Lies (5:28)
Descendant (7:41)
Myopic Empire (5:47)
My Pain (5:19)
The Prolonging (19:22)
Definitíva:
Grandiózne melódie, pochmúrna atmosféra, Warriorov zmysel pre dokonalosť.
Tak taký je debutový album Triptykon.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla