SYMFOBIA – Way of the Queen

Je ich šesť, sú z Nitry a hovoria si SYMFOBIA. Začiatkom roka vydali debutový album „Way of the Queen“. V júni si zahrajú pred NIGHTWISH a SABATON v Banskej Bystrici. My sme si na paškál zobrali ich debutový materiál.

symfobia-way-of-the-queen

SYMFOBIA – Way of the Queen

SYMFOBIA je ďalšou kapelou, ktorá vzišla z početnej rodiny nitrianskej hudobnej scény. Táto symphonic – rocková formácia vznikla v roku 2007 v meste pod Zoborom ako projekt klávesáka Fera Molnára. Od svojho vzniku sa v kapele vystriedalo množstvo skvelých hudobníkov až sa zostava ustálila v auguste 2014. Po dlhom hľadaní, definitívne miesto za mikrofónom našla mladá, 24-ročná speváčka Erika Strečková. Jadro kapely tvoria skúsení muzikanti, ktorí na nitrianskej hudobnej scéne sú známi vďaka dlhému pôsobeniu v rôznych, predovšetkým revivalových skupinách, už takmer 30 rokov.

Od augusta 2014 tak kapela začala intenzívne pracovať, skúšať a nahrávať , čo vyvrcholilo začiatkom tohto roku. V januári 2015 uzrel svetlo sveta ich debutový album „ Way of the Queen“, ktorý je dielom spolupráce veľkého množstva ľudí okolo celej skupiny. Album nahralo štúdio HS (Marek Viršík – HORKÝŽE SLÍŽE), kde si mix a master vzal na starosť  zvukár Sanchez (BIOTERIER).

symfobia-promo-1

SYMFOBIA

Album ukrýva 9 songov v celkovej dĺžke približne 55 minút, ktoré sú nabité melodickosťou, ktorá túto skupinu jednoznačne vystihuje. Už prvá pieseň „Dragon“  predznamenáva smerovanie albumu i to, na čo predovšetkým SYMFOBIA vsadila. Prepracovaný aranžmán úvodnej skladby, melodicky a dravo znejúce gitary Milana Sitára (TIENE, JSB) a Petra Vargu (IF, AXES) dodávajú skladbe ten správny „drive“, ktorý iste na začiatok poteší a správne nakopne každého.

Zaujímavosťou tohto albumu je že, na nahrávaní spolupracovalo približne 7 vokalistiek, čo krásne vyznieva v spojení s aranžmá na celom CD.  Krásny a čistý hlas speváčky Eriky dodáva tomu celému potrebnú jemnosť, ktorá tu má nepochybne svoje miesto. Štýl skupiny, ktorý mi pripomína začiatky fínskych NIGHTWISH či holandských WITHIN TEMPTATION sa niektorým môže zdať akoby SYMOFOBIA boli ich slovenskou kópiou, čo možno nie každého osloví, pretože takých kapiel vzniká celkovo dosť. Avšak, miesto na hudobnej scéne určite majú a dokazujú to aktuálnou tvorbou.

Pri piesni „Bloody Wings“ som si naozaj prišiel na svoje, keďže mám rád rýchlejšie veci. Song je od začiatku odpálený v slušnom tempe a ak k tomu pripočítam veľmi chytľavý refrén a samotné spracovanie skladby, ide o jednu veľmi dobrú vec, ktorá svojim spracovaním, znie skutočne dobre. Za zmienku stojí aj „Way of the Queen“, pieseň podľa ktorej je pomenovaná celá nahrávka. Táto skladba je plná symfonických prvkov a melodicky chytľavého sóla, v ktorom sa gitaristi vybláznili.

symfobia-promo-2

SYMFOBIA

Tak, ako na každom dobrom albume aj na debute SYMFOBIA nájdeme baladu. Tou je „Last Teardrop“, ktorá znie veľmi citlivo a jemne. Pieseň sa pri svojej dĺžke (skoro 8 minút) veľmi dobre počúva. Poslednou deviatou skladbou je song s príznačným názvom „Finally“, ktorý  celý album ukončuje. Je to akoby mix všetkého, čo som na celom albume počul doteraz. Vo vyše 7-minútovej piesni  je zastúpené všetko. Dobré vokály, celkové aranžmá, baladické prvky aj dobre znejúce gitarové riffy.

Bicie, ktoré od prvej po poslednú skladbu ovláda skvelý bubeník Pavel Vandy Prokop (HENRY TOTH PROJEKT, LÚČNICA, ART), dávajú každej Jednej piesni osobitý tvrdý ráz, ktorý výborne dopĺňa aj Peter Bugár (IF, ACDC REVIVAL) so svojou basgitarou.

SYMFOBIA, hoc nie sú čisto metalová skupina, budú viacerými prirovnávaní práve k NIGHTWISH, s ktorými sa dokonca stretnú na jednom pódiu. Áno je to tak! V nedeľu 14. júna 2015 na banskobystrickom amfiteátri spoločne so SABATON odpália veľký megakoncert, čo im iste v ďalšom fungovaní pomôže.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: symphonic metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Nitra)
Vydavateľstvo: vlastné náklady
Dátum vydania: 15.1.2015
Web: www.symfobia.sk
Zostava:
Erika Strečková – vokály
Milan Sitár – gitara
Peter Varga – gitara
Peter Bugár – basgitara
František Molnár  – klávesy
Pavel Vandy Prokop – bicie
Tracklist:
Dragon (5:20)
Only Goodbye (6:12)
The Casle (5:26)
Bloody Wings (4:34)
Pack of Wolves (5:17)
Last Teardrop (7:57)
Sun (6:38)
Finally (7:22)
Diskografia:
Way of the Queen – 2015
Definitíva:
Debutový album slovenskej symphonic metalovej kapely SYMFOBIA je dôkazom toho, ako sa skúsenosť a vyhratosť  starých rockerov a  mladej krvi vyplatí. A hoci je tam podoba s NIGHTWISH v začiatkoch znateľná, kapela si svoje miesto v zbierke vyznávača takéhoto štýlu isto nájde aj preto, že sa môže stať odrazovým mostíkom pre mnohých začínajúcich rockerov či metalistov. Melodickosť a „neslovensky“ znejúce piesne sú pre album „Way of the Queen“ určite prínosom.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla