[sic] – Commotion Pictures

Bratislavská skupina [sic] vydala po trojročnej pauze druhý štúdiový počin „Commotion Pictures“. Pravda, ten vyšiel ešte vlani, ale keďže táto skupina má veľmi dobre našliapnutú kariéru, a najmä v rámci podpory domácej scény, sme si tento album vzali pod drobnohľad aj my na Valhalla.sk.

sic-commotion-pictures

[sic] – Commotion Pictures

Už debutový album „Selfsketch“ ukázal nesporné kvality týchto hudobníkov, ktoré som načrtol aj v recenzii na túto nahrávku. Sám som bol zvedavý, kam sa kapela za ten čas posunula. Album z roku 2011 mal svoje kvality, no moje vtedajšie prísne bodovanie chcelo poukázať na doladenie viacerých detailov.

Aj na novinke „Commotion Pictures“ sa chalani snažia svojou hudbou obohatiť slovenský underground o svojskú zmes rôznych viac či menej metalových vplyvov, netradičných rytmov či štruktúr skladieb. A myslím, že sa im to podarilo bravúrne.

Album vznikal niekoľko mesiacov, nové skladby nahrali [sic] v štúdiách FATMUSIC a PulpStudio. O mix sa postaral gitarista tejto formácie Michal Koleják, ale pozor! Mastering albumu si vzal na starosti producent svetového formátu Alan Douches (THE DILLINGER ESCAPE PLANE, MOTÖRHEAD, CANNIBAL CORPSE, THRICE). Artwork je opäť dielom dvorného grafika kapely Martina Kolejáka.

A aká teda novinka je? Hneď v úvode treba napísať, že určite to nie je album, ktorý sa vám zapáči po prvom vypočutí, ale nebude to zrejme ani po druhom, alebo treťom. Jednoducho mu treba dať oveľa viac času. Taký bol aj môj prípad. Stále v tvorbe [sic] cítiť vplyvy ich veľkých vzorov THE DILLINGER ESCAPE PLAN, miestami aj TOOL. Rozhodne si však z ich tvorby vzali len to najlepšie a nie je to v popredí ako na debute.

sic-promo-2014

Promo fotka [sic] k albumu „Commotion Pictures“


„Commotion Pictures“ štartuje akési intro „Echoes“. Za ním hneď nasleduje klipovka „Division“, ktorá je v strednom, ťahavom tempe, oživia ju harsh vokály. Hneď pri tejto piesni mi opäť čistý vokál pripomína Anthonyho Kiedisa z RED HOT CHILLI PEPPERS ako tomu bolo v niektorých prípadoch aj na „Selfsketch“. Okrem „Division“ je podobná farba hlasu s týmto velikánom ešte v piesni „Satori“.

Už keď sme pri tom čistom speve, absolútne dokonalý a najemotívnejší je v „My Stash“, doslova človeku nabehnú po tele až zimomriavky. Tento song je istotne jeden z najlepších a najkvalitnejších na celom albume. Tu mi štruktúra skladby trocha pripomenula MUSE alebo AUDIOSLAVE, ale to fakt len okrajovo.

Spolu s „My Stash“ patria medzi najlepšie kúsky na albume aj „Fraction“, najmä ten úvod je skvelý. Spev je výborný, [sic] ponúkajú ďalší emotívny zážitok. Skladba je neuveriteľne pestrá. Za zmienku rozhodne stojí aj muzikantskou ľahkosťou príznačná „Satori“, ktorá je plná veľmi dobrých nápadov a celá šlape ako hodinky . Medzi to naj sa dá zaradiť aj záverečná „Commotion Picture“, ktorá je ozdobená vynikajúcimi gitarami, nielen riffmi, ale aj melodickým sólom. Tempo piesne je stredne pomalé, atmosférické a chválim jej zaradenie na záver nahrávky.

Záver, ako záver. „Sikáči“ nám ponúkajú ešte cover „But Reality is Different“ od TESTIMONY, skladba je súčasťou kompilácie slovenských skupín, ktoré nahrali a prerobili na svoj obraz piesne od tejto slovenskej legendy. Úplný záver obstaráva rádiová verzia „Division“, ktorá je bez harsh vokálov.

sic-promo-2014-2

[sic]


Žiaľ, opäť sa nájde aj pár takých momentov, ktoré mi vyslovene nerežú a album neudrží moju pozornosť po celý čas. Práve týmto piesňam som venoval ešte extra posluch, pretože aj hluchý musí počuť, že po inštrumentálnej stránke je kapela na veľmi vysokej úrovni a dovolím si tvrdiť, že ich tvorba neostane nepovšimnutá ani v zahraničí. Sú to „Division“, „Fearstuck“ a „34“. To, že nezaujali tieto piesne mňa, neznamená, že sú zlé. V každej z nich sa nachádza aj prvok, ktorý sa mi páči, no ako celok to na mňa pôsobí nezáživne.

Aktuálny album bol nominovaný aj na ocenenie Radio_Head_Awards_ v kategórii hard & heavy a to už taktiež svedčí o niečom. Chalani urobili velikánsky pokrok oproti debutu (svoju úlohu vo výsledku určite zohral aj producent Alan Douches) a aj keď stále moju pozornosť neudrží celý album (zrejme tým, že tento žáner nie je moja šálka kávy), tie najlepšie songy sú naozaj znamenité.

Album je nápaditý, muzikantský a aj tie zdanlivo ťažké a neuchopiteľné hudobné postupy zvládajú chalani s ľahkosťou a noblesou.  A čo si cením najviac sú emócie, ktoré sa pri počúvaní tohto albumu dostavili aj u mňa. Výborná robota.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: alternative metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 30.9.2014
Web: www.sicband.sk
Zostava:
Peter Šinkovic – spev
Filip Pafčo – spev
Michal Koleják – gitara
Ľuboš Zavarský – gitara
Peter Arvay – basgitara
Matej Ferianc – bicie
Tracklist:
Echoes (2:03)
Division (5:35)
My Stash (4:14)
Fraction (5:42)
Satori (3:35)
Fearstruck (5:21)
34 (3:57)
Commotion Picture (5:38)
Bonus:
But Reality is Different (TESTIMONY cover) (4:32)
Division (radio edit) (3:32)
Diskografia:
Selfsketch – 2011
Commotion Pictures – 2014
Definitíva:
Druhý štúdiový album „Commotion Pictures“ od slovenských [sic] sa vyznačuje dobrými vokálmi a výbornými gitarovými časťami. Bonusom nahrávky je muzikantská ľahkosť a nápaditosť aj pri ťažkých a menej tradičnejších postupoch. Jednoducho, svojská zmes viacerých vplyvov, štýlov a netradičných rytmov s príchuťou THE DILLINGER ESCAPE PLAN a najmä kopcom svojich vynikajúcich nápadov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články