ENSLAVED – In Times

ENSLAVED, veľmi aktívna pätica hudobníkov, momentálne žijúca v nórskom Bergene, pred nedávnom vydala ďalšiu porciu novučičkého štúdiového materiálu s názvom „In Times“. My sa mu dnes skúsime trocha pozrieť na zúbok.

Pamätám si na to, ako keby to bolo iba včera. Natešený spúšťam tlačidlo „play“ a už sa na mňa bez ľútosti rútia mocné gitarové riffy „Thoughts Like Hammers“, úvodnej pecky výborného albumu „RIITIIR“ (2012) od neodmysliteľných nórskych metalistov ENSLAVED. V tej dobe som týchto Vikingov registroval len veľmi veľmi zbežne, no týmto počinom si ma chalani jednoznačne získali na svoju stranu a novú placku „In Times“ som teda očakával s veľkou radosťou.

enslaved-in-times

ENSLAVED – In Times

Ak ste sa hneď na úvod chceli, ale báli opýtať, kam sa ENSLAVED za tie tri dlhé roky posunuli, vedzte, že takmer nikam. Ja osobne to však vôbec neberiem ako nejaké negatívum. Štýlovo je tak novinka veľmi logickým nasledovníkom spomínaného predchodcu „RIITIIR“, a to prináša radu skvelých výhod. Opäť sme totiž svedkami výnimočne rôznorodého materiálu.

Nechýbajú podmanivé melódie, chytľavé gitarové vyhrávky a nenápadné, ale za to veľmi účelné sóla. Taktiež prekrásny melodický spev klávesáka H.Larsena (hlasová podobnosť s lídrom slávnych OPETH je občas až zarážajúca!) či množstvo progresívnych pasáží. To všetko je v nádhernom kontraste s omnoho tvrdšou zložkou, teda nekompromisnými black metalovými výpadmi a havraním škrekotom majstra Grutleho za basgitarou. ENSLAVED aj na novinke dokazujú, že za posledné roky skladateľsky neuveriteľne dozreli a neboja sa teda pustiť do teritória, kde vládnu bohaté aranžmá, dokonalé inštrumentálne výkony a megalomanské kompozície.

enslaved-promo-band-photo-2015

ENSLAVED v roku 2015

Na aktuálnom albume „In Times“ by sme preto hľadali kratšie skladby iba márne, keďže pod hranicu ôsmich minút neskĺzneme ani raz, a to môže byť pre niekoho tak trochu priveľké sústo. Ja sám som sa týmto dielom prehrýzal hodný čas, jeden posluch ihneď striedal ten ďalší, no aj napriek tomu stále pociťujem isté medzery.

Ako celok je totiž „In Times“ fascinujúce dielo, no ak si všetko rozmeníme na drobné, vypichnúť pár najlepších skladieb mi už robí obrovský problém. Všetok materiál sa občas nepríjemne zlieva do jedného hustého celku, z ktorého niet ľahkej cesty von. Aj napriek tomu ENSLAVED rozhodne nesklamali a početné stádo verných fanúšikov bude maximálne spokojné.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: viking/black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 6.3.2015
Web-stránka: www.enslaved.no
Zostava:
Grutle Kjellson – spev, basgitara, efekty
Ivar Bjornson – gitara, spev, klávesy
Herbrand Larsen – klávesy, spev, gitara
Arve Isdal – gitara
Cato Bekkevold – bicie
Tracklist:
Thurisaz Dreaming (8:13)
Building With Fire (8:48)
One Thousand Years of Rain (8:13)
Nauthir Bleeding (8:10)
In Times (10:44)
Daylight (8:56)
Diskografia:
Vikingligr Veldi – 1994
Frost – 1994
Eld- 1997
Bloodheim – 1998
Mardraum: Beyond The Within – 2000
Monumension – 2001
Below The Lights- 2003
Isa – 2004
Ruun – 2006
Vertebrae – 2008
Axioma Ethica Odini – 2010
RIITIIR – 2012
In Times – 2015
Definitíva:
Nóri ENSLAVED pokračujú tam, kde skončili v roku 2012 a ide im to skutočne veľmi dobre. Nový materiál je však pomerne náročný a preniknúť doň si vyžaduje neraz obrovské úsilie. Odmenou je ale obrovská porcia krásnej metalovej muziky tej najvyššej kvality!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články