HOLOTROPIC – Permeate

Bratislavskí prog death metaloví HOLOTROPIC sú na scéne od roku 2013, ale jej členovia nie sú žiadne uchá, čoho dôkazom je, že ich debutový „Permeate“ album prišiel na svetlo sveta rok po vzniku kapely.

Hrať death metal tak presvedčivo ako napríklad CANNIBAL CORPSE je super. Rovnako je obdivuhodné sledovať thrash metalovú kapelu, ktorej vystúpenie vo vás evokuje spomienky na koncert SLAYER, ktorý ste kedysi dávnejšie absolvovali. Vo všetkých týchto prípadoch, v ktorých máme dočinenia s kvalitnými hudobníkmi vzdávajúcimi hold svojím vzorom však už v dnešnej dobe vzniká jeden háčik. A to ten, že poslucháč sa často koniec koncov aj tak rozhodne nakoniec užívať si porciu svojej obľúbenej muziky priamo od pioniera daného žánru a skupiny založené za účelom ísť v šľapajach týchto hudobných velikánov zostávajú v ústraní. Napriek ich výborným skladateľským schopnostiam.

Holotropic-Permeate

HOLOTROPIC – Permeate

Dôvod, prečo takto polemizujem na úvod recenzie prvotiny od bratislavských HOLOTROPIC je ten, že práve „Permeate“ je album, pri ktorého vzniku si chalani zrejme povedali, že ak nechcú byť „len“ ďalším death metalovým zoskupením,  treba začať trošku experimentovať. A podarilo sa.

Napriek tomu, že ide o debutový album, páni sa nebáli zakomponovať do  svojej tvorby napríklad prvky fusion (v tomto smere mi HOLOTROPIC na niektorých miestach pripomínajú prog death metalových THE FACELESS), orientálne vplyvy, čisté vokály a ja miestami dokonca počujem aj mierne náznaky tvorby TOOL. Treba však ale podčiarknuť, že nejde o bezhlavé miešanie jedného štýlu do druhého, chalanom sa podarilo napriek (miestami) extrémnej žánrovej pestrosti skladby poňať tak, aby z toho nebol guláš.

Holotropic-band

HOLOTROPIC

Pred samotným vydaním albumu sa HOLOTROPIC rozhodli do sveta vypustiť ochutnávku v podobe skladby „Traveller“. Tá spolu s „Scintillate“ a „Filters“ patrí medzi mojich  favoritov celej náhravky a veľkú radosť mne osobne robia aj inštrumentálky „Wysinati“ a „Hunch“ – mám rád, keď kapela spraví na albume zopár takýchto oddychových „vsuviek“. Ak by som niečo na „Permeate“ vytkol, tak sú to  miestami až príliš „naťahované“ pasáže. Posledná „Integral“ síce ponúka veľa zaujímavých momentov, na môj vkus je však dĺžka skladby 11 minút a 22 sekúnd trochu veľa. Je to však iba moja osobná výhrada.

Chalanom sa za krátky čas čo sú na scéne, podarilo vydať svoj debutový album, vystúpiť naživo v metalovej relácií Headbanger_FM, boli nominovaní v Radio_Head Awards v kategórii „Nováčik roka“ a odohrali aj koncerty aj mimo Slovenska. Ak si HOLOTROPIC udržia svoju aktivitu aj v budúcnosti, budeme mať dočinenia s naozaj veľmi silným a nebezpečným prog death metalovým domácim telesom. Je pevne verím, že sa tak stane!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: progressive death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 2014
Web: www.facebook.com/holotropic
Zostava:
Vein S. – vokály
Kamil A. – gitary, gitarový synth, vokály
Tomáš Š. – gitary
Rasťo M. – basgitara
Janko H. – bicie
Tracklist:
Judge (2:23)
Scintillate (4:40)
Rupture (4:45)
Wysinati (3:20)
Traveller (7:25)
Tantrums (4:56)
Filters (4:01)
Hunch (1:04)
Integral (11:22)
Diskografia:
Permeate – 2014
Definitíva:
Mladá slovenská skupina HOLOTROPIC vydala naozaj vydarený debut „Permeate“, po ktorom by mali siahnuť všetci tí, ktorí majú radi experimentálnejšiu formu death metalu. Sitár, čisté vokály, klavírny úvod a veľa iných prvkov robia z debutu zaujímavou nahrávkou prekračujúcou žánrové hranice.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články