SKYFORGER – Senprüsija

Lotyšská formácia SKYFORGER je na metalovej scéne už 17 rokov a za ten čas stihla vydať už osem albumov. Ten posledný „Senprüsija“ (čo v preklade znamená Staré Prusko) prišiel na svetlo sveta po päťročnej prestávke.

Už pred piatimi rokmi som recenzoval predchádzajúci album s názvom „Kurbads“. Pre osvieženie pamäti som si ho teda vypočul znovu a tak som sa celkom začal tešiť na poriadnu porciu bojovného folk metalu.

skyforger-senprusija

SKYFORGER – Senprüsija

Na novinke „Senprüsija“ sa nachádza 12 piesní, vrátane intra, ktoré otvára celú nahrávku a je pomerne temné. Hudobný nástup v skladbe pomenovanej po celom albume na prvýkrát poslucháča pravdepodobne priklincuje do stoličky a prinúti ho spozornieť. Už pri predchádzajúcom albume SKYFORGER som spomenul, že folk metal je veľmi dobre premiešaný s tvrdšími prvkami black metalu. To v podstate platí aj tu, každá skladba začína masívnym gitarovým nástupom, po ktorom nasleduje nemenej mohutný chraplák frontmana Peterisa Kvetkovskisa. V prvej polovici však album stráca na šťavnatosti a mám pocit, akoby kapela išla na pol plynu. Našťastie sa to snaží napraviť v polovici druhej.

skyforger-promo-2015

SKYFORGER

Spomínané black metalové prvky získali na albume prevahu hneď na začiatku a držia si ju až do konca. Tým sa novinka pre mňa stáva dosť monotónnou. Album „Senprüsija“ pôsobí skôr pagansky ako folkovo aj vďaka bojovému naladeniu, ktoré je u SKYFORGER známe. Na nahrávke mi citeľne chýba viac folku.

S týmto počinom veruže doslova bojujem dosť dlho a musím priznať, že sme sa neskamarátili. Skladby mi ani po mesiaci nevliezli pod kožu a mám silný pocit, že okrem spomínanej monotónnosti za to môže jazyk, v ktorom je album „Senprüsija“ naspievaný. V ich materinskom jazyku a do uší sa mi aj preto nie a nie dostať. A to pritom pri iných kapelách, ktoré spievajú v materinskom jazyku, spomeniem napríklad KORPIKLAANI a ich fínčinu, alebo v niektorých prípadoch ELUVEITIE. Tí však vedia skladbám dať aj potrebnú melodickosť, ktorá poslednému albumu SKYFORGER jednoducho chýba.

Hodnotenie autora: 3,5 / 10

Žáner: pagan folk/black metal
Krajina pôvodu: Lotyšsko
Vydavateľstvo: Thunderforge Records
Dátum vydania: 6.4.2015
Web: www.skyforger.lv
Zostava:
Peteris Kvetkovskis – vokály, gitara, folkové nástroje
Alvis Bernans – gitara, doprovodné vokály
Edgars „Zirgs“ Grabovskis – basgitara, folkové nástroje
Edgars  „Mazais“ Kruminš – bicie, perkusie
Tracklist:
Ei skija, skija (1:22)
Senprüsija (5:32)
Sudavu jatnieki (4:13)
Tagad vai nekad (5:00)
Herkus Monte (4:17)
Ramava (6:45)
Lepnums un spits (6:13)
Div bralji (4:49)
Melnas buras (4:49)
Nekas nav aizmirsts (6:50)
Rituals (3:15)
Zem Lietuvas karogiem (5:07)
Diskografia:
Kauja pie Saules – 1998
Latviešu Strelnieki – 2000
Perkonkalve – 2003
Zobena Dziesma – 2003
Semigal´s Warchant – 2005
Kurbads – 2010
Senprüsija – 2015
Definitíva:
Po piatich rokoch od posledného albumu sa z  tvorby SKYFORGER vytratila nápaditosť a rozmanitosť. Kapela sa na novinke „Senprüsija“ takmer úplne vypustila folk metalové prvky a sústredí sa oveľa viac na black metal s nádychom paganskej bojovnosti.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články