Grave – Burial Ground

Švédske trio Grave, po comebacku v novom miléniu, vydávajú pravidelne nový album každé dva roky. Výnimkou nie je ani rok 2010, kedy nám kapela s nezameniteľným vokálom Oleho Lindgrena ponúka v poradí dveiaty album nazvaný Burial Ground.
Hneď od úvodu sa na vás z reprákov vyvalí klasický old schoolový death metal, na aký ste v príprade tohto tria zvyknutí. Deathmetalová jazda je ako zvyčajne podporená vynikajúcim vokálom Oleho Lindgrena. Na celom albume si dnes, už táto legenda, dáva záležať na zmenách tempa a prechodoch. Pomalšie časti sú zahalené rúškom tajmonosti a tie rýchle vás rozsekajú na kúsky. Grave sú pravou ukážkou ako sa dá poctivo hrať death metal už neuveriteľných 22 rokov. Pri novinke Burial Ground, by som sa určite zastavil aj pri zvuku, ktorý je veľmi kvalitný, avšak zároveň si mierne udržuje aj nádych old schoolu. Novinka sa sype v zabehnutom tempe, z ktorého asi najviac vyčnieva Dismembered Mind, kde sa kapela predviedla vo vynikajúcom svetle, najmä pri striedaní pomalých a rýchlych pasáží. V Outcast by som zas chcel upozorniť na veľmi dobrú melódiu v závere skladby. Vynikajúcou je aj záverečná „morda“ Burial Ground, ktorá vás svojim pomalým tempom doslova zničí a budete sa cítiť, akoby sa vám niekto hral s otvorenou ranou. Čo ma však okrem týchto dvoch skladieb, ale najmä kompaktnosti celej nahrávky zaujalo najviac? Skladba Sexual Mutilation, ktorá je z roku 1989 a nachádza sa na rovnomennom EP. Súčasná zostava Grave ju prehrala a zaradila na nový album. Vynikajúci ťah. Sexual Mutilation 2010 je brutalita skĺbená s melódiami a to všetko v old school deathovom tempe. Naozaj krása! Grave dokázujú aj novým albumom, že vo svojom žánri majú stále čo ponúknuť.

Burial Ground sa bude páčiť najmä milovníkom poctivého švédskeho death metalu. Meno Grave je záruka kvality, ktorú dokázali aj na najnovšom albume. Nielen rýchle a priamočiare deathové pílenice, ale aj zaujímavé prechody a záverečný ničiaci opus vás nenechajú vydýchnuť počas celej dĺžky albumu. Grave robia muziku naozaj poctivo a srdcom. Aj keď toto trio chválim, viac ako 7,5 boda mu nedokážem dať. Dôvod je jednoduchý. Grave majú svojich stálych fanúšikov, pre ktorých je tento album určený a pochybujem, že by sa novinka dostala pod kožu aj inak orientovaným fanúšikom.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Regain Records, 2010
Web: www.grave.se, www.myspace.com/gravespace
Zostava:
Ola Lindgren – vokály, gitara
Fredrik „Freda“ Isaksson – basgitara
Ronnie Bergerstahl – bicie
Diskografia:
Into the Grave – 1991
You ll Never See – 1992
Soulless – 1994
Hating Life – 1996
Back From the Grave – 2002
Fiendish Regression – 2004
As Rapture Comes – 2006
Dominion VIII – 2008
Burial Ground – 2010
Tracklist:
Liberation (3:40)
Semblance In Black (4:20)
Dismembered Mind (6:05)
Ridden With Belief (4:06)
Conquerer (4:45)
Outcast (3:40)
Sexual Mutilation (4:02)
Bloodtrail (4:05)
Burial Ground (7:23)
Definitíva:
Spanilá old schoolová jazda
 od úvodu až do konca.
Navyše si môžete zaspomínať
 na dávne časy, kedy Grave
 iba formovali scénu a to vďaka
vynikajúcej skladbe Sexual Mutilation.
Nič inovatívne, ale to v prípade
Grave ani čakať nik nemôže.
Poctivý death metal, ktorý máme tak veľmi radi.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla