Davy fanúšikov zaplavili Banskú Bystricu: Zaplnený amfík si užil výborné koncerty NIGHTWISH a SABATON

Banskobystrický amfiteáter doslova a do písmena praskal počas druhej júnovej nedeli vo švíkoch. Skvelé koncerty, výborná atmosféra a horúce letné počasie. Áno, taký bol koncert NIGHTWISH, SABATON a ďalších hostí.

Koncert NIGHTWISH a SABATON v Banskej Bystrici sa stal najpredávanejšou sólo akciou prvého polroka 2015. Niet sa tomu čo čudovať. Koncert sprevádzalo mohutné promo a koniec koncov nebolo pochýb o tom, že veľké metalové mená pritiahnu do srdca Slovenska mnoho fanúšikov a nielen z našej krajiny. A tak aj bolo. Banskobystrický amfiteáter bol beznádejne plný, podľa oficiálnych údajov si túto megaakciu nenechalo ujsť 8000 fanúšikov. Začuli sme češtinu, ale aj Poliakov. Podľa slov organizátorov, na tento koncert prišli fanúšikovia z viacerých krajín.

Brány amfiteátra sa otvorili už o 15. hodine. V čase nášho príchodu, približne o hodinku neskôr, sa človek nestačil diviť. Okolie amfíka bolo zaplnené fanúšikmi a pohľad do hľadiska vskutku krásny. A to boli na rade „iba“ predkapely. Kto bol pred pár týždňami aj na koncerte ACCEPT a UNISONIC si musel hneď všimnúť masívne pódium, ktoré bolo predzvesťou naozaj nevšedného zážitku, ktorý sa naplnil do bodky.

nightwish-bb-amfik-2015-millhouse-2

MILLHOUSE

Ako prví sa pred veľkým davom a vo veľkom teple predstavili bratislavskí MILLHOUSE. Je pravda, že žánrovo bola táto formácia trošku inde, ale to vôbec nevadilo. Nevďačnej úlohy sa skupina zhostila veľmi dobre. MILLHOUSE hrajú alternatívny rock s progresívnymi prvkami, gitarista a spevák Shorty ani veľmi nemusel povzbudzovať publikum. Pravda, pre drvivú väčšinu prítomných bola táto kapela veľká neznáma. Naživo som ich videl prvýkrát aj ja. V ich hudbe cítiť čerstvé nápady a Shortyho vokál je veľmi zaujímavý. Kapela má už nejaký čas nahratý debut „Event Horizon“, z ktorého odznela drvivá väčšina songov. Polhodinka v spoločnosti štvorice hudobníkov ubehla rýchlo. MILLHOUSE nesklamali a boli slušným štartom pred ďalším maratónom kapiel. Mimochodom, ich muzika je ako stvorená pre klubovú scénu.

nightwish-bb-amfik-2015-tristana-9

TRISTANA

Po Bratislavčanoch sa na pódiu predstavili ďalší Slováci, skupina TRISTANA. Teda, Slováci. Skupina odohrala svoje vystúpenie so špeciálnym hosťom, vynikajúcim Matsom Levénom zo Švédska, známym z pôsobenia v YNGWIE MALMSTEEN alebo THERION. TRISTANA je na scéne už veľmi dlho a už dávno nehrajú klasický power metal. Z aktuálnej tvorby cítiť viacero alternatívnych vplyvov, spevák Peťo „Wilsen“ Bradáč vie aj poriadne pritlačiť na pílu. Skupina prezentovala aktuálny album „Virtual Crime“, z ktorého odznela aj klipovka „Fallen“.  Petrov spev vyznel spoločne s Matsovým vskutku zaujímavo a švédsky hudobník bol veľkým oživením ich vystúpenia. Na hudbu TRISTANY reagovalo už celkom slušne aj zaplnené hľadisko. Žiaľ, mediálna bublina, že ich nový album pokrstí v Banskej Bystrici utajovaný člen NIGHTWISH spľasla veľmi rýchlo. Nič také sa na pódiu neudialo. Dôvod, prečo sa tak nestalo nám známy nie je.

Už pri konci vystúpenia TRISTANY sa musel náš tím odobrať do hotela Dixon, kde sme mali dohodnuté exkluzívne interview s Marcom Hietalom z NIGHTWISH (už v dohľadnej dobe na našich stránkach). Nasledujúcu skupinu SYMFOBIA sledoval Juldo. Touto cestou sa chceme Nitrančanom aj ospravedlniť, že žiaľ ich koncert sme nefotili. Snáď niekedy nabudúce.

nightwish-bb-amfik-fans-4

Vejár poslúžil v horúčave vhod

Juldo: Po TRISTANE vybehla na pódium banskobystrického amfiteátra SYMFOBIA. Táto nitrianska formácia sa pred zaplneným hľadiskom predstavila v posilnenej zostave. Za mikrofónom robili speváčke Erike spoločnosť tri vokalistky – Veronika, Peťa a Viky. Počas koncertu zo seba všetci vydali maximum, čo sa niekoľkokrát prejavilo aj reakciami publika, ktoré skandovalo  a tlieskalo do rytmu skladieb z ich debutového albumu „Way of the Queen“. Piesňami ako „Dragon“, „Bloody Wings“ či „Way of the Queen“,  si získali, trúfam si povedať veľa fanúšikov, keďže sú to rýchle skladby,  čo malo slušný úspech. Svoj sebavedomý prejav ukončila SYMFOBIA na pódiu zhruba po 45 minútach za búrlivého potlesku vďačného publika, ktoré správnym spôsobom naladili na vrchol večera.

Skôr ako prejdem k tomu, čo každého zaujíma najviac, teda SABATON a NIGHTWISH, musím sa pozastaviť pri zvuku. Žiaľ pán (páni?) zvukár neodhadol ani jednu kapelu. Nepochybujem o tom, že správne nazvučiť priestor, akým je banskobystrický amfík nie je jednoduché, ale keď ani jedna z piatich skupín nemala dobrý zvuk, to je už veruže veľa. Jeden z najlepších smerom k ľuďom mala TRISTANA a obstojný bol aj pri MILLHOUSE. SYMFOBIU hodnotiť nemôžem, ale viacero reakcií bolo v podobnom duchu, že bolo viacero problémov. Detto, SABATON a NIGHTWISH…

nightwish-bb-amfik-2015-sabaton-35

Počas koncertu SABATON nechýbalo ani skandovanie – „Ešte jedno pivo“

Všetko už bolo pomaly pripravené na prvé hviezdy večera, Švédov SABATON. Tak, ako bolo avizované, ich pódium zdobil veľký tank, na ktorom boli umiestnené bicie Hannesa van Dahla. Posledné roky majú títo Severania vo zvyku začínať koncerty piesňou „The Final Countdown“ od legendárnych krajanov EUROPE a nebolo tomu inak ani v Banskej Bystrici. Spoločne za zvukov intra „The March to War“ sa začali trúsiť na pódium členovia tejto formácie a pri úvodnej „Ghost Division“ doslova vletel na scénu aj Joakim Brodén a poriadna šou sa mohla začať. Netrvalo dlho a slovenskí fanúšikovia začali skandovať obľúbenú koncertnú frázu „ešte jedno pivo“. Joakim sa nedal zahanbiť a jedno veruže „exol“. Samozrejme, že v skandovaní „ešte jedno pivo“ sa pokračovalo aj medzi ďalšími piesňami. SABATON to s publikom vedia, čo predviedol najmä Joakim medzi skladbami. Ich výber pozostával najmä z posledných dvoch albumov „Carolus Rex“ a „Heroes“. Priznám sa, že tieto už idú dosť mimo mňa, takže som čakal na staršie veci a veruže veľa som sa ich veľa nedočkal. Došlo len na „The Art of War“ a „Attero Dominatus“.

nightwish-bb-amfik-2015-sabaton-17

Joakim Brodén v jeho typickej póze

Na koncert SABATON som sa díval zo stredu amfiteátra kúsok pod spomínanými zvukármi a veruže výsledný zvuk mi trocha pokazil dojem z tohto vystúpenia. Švédi na pódiu dominovali a ľudia im doslova zobali z ruky. Dobre znejúci koncert nachvíľu prerušilo odovzdávanie plakety Jozefa Gabčíka, ktorý sa počas II.svetovej vojny zúčastnil atentátu na ríšskeho protektora  Reinharda Heydricha. Samotný Joakim to okomentoval, že zaujímavé uprostred šou, ale jasné, že o tom vedel. Síce to, čo sa vravelo po slovensky do mikrofónu nevedel ani on sám. Bolo to veľmi pekné gesto, ale osobne myslím, že to mohlo počkať po koncerte celom. Po tomto akte nasledovala pieseň „Far from the Fame“ z aktuálneho albumu, ktorá je venovaná československému armádnemu generálovi Karlovi Janouškovi. Tú si veruže užil celý amfík. A nielen tú, ale celý koncert. Na rade boli už iba prídavky. „Night Witches“, neodmysliteľná „Primo Victoria“, bolo ozaj úžasné sledovať také množstvo ľudí, ako skáče spolu s Brodénom. Úplný záver patril „Metal Crüe“. SABATON predviedli tradične živelný koncert, ktorý sa musel páčiť každému fanúšikovi. Jedným dychom dodám, že aj keď už ich posledná tvorba ide mimo môj záber, naživo to funguje stále, v mojom prípade v Banskej Bystrici, ale o čosi menej, ako po viacero razí predtým.

nightwish-bb-amfik-2015-4

NIGHTWISH aj s pyrošou

Už počas koncertu Švédov zahalila plný amfiteáter tma, napätie a veľké očakávania sa dali krájať. Všetko sa už pripravovalo na vrchol večera, NIGHTWISH, v hlavnej úlohe s Floor Jansen, po prvýkrát na Slovensku. Pre tých, čo si pamätajú na koncert spred 12. rokov, ktorý sa odohral taktiež na amfíku bol tento zážitok ešte silnejší. Presne podľa časového plánu sa rozozvučali prvé tóny intra a „Shudder Before the Beautiful“ a hneď pri ďalšej „Your is an Empty Hope“ prišla na rad aj sľubovaná pyrošou, ktorá dotvárala naozaj skvelý zážitok. Publikum bolo hneď od začiatku koncertu v poriadnom vare a užívalo si každý tón tejto formácie z krajiny tisícich jazier.

nightwish-bb-amfik-2015-16

Floor Jansen v plne paráde

Zo začiatku to po zvukovej stránke opäť nebolo ono. Spev Floor Jansen bol výrazne tichšie ako ostatné nástroje, čo nerobilo dobrý dojem najmä pri refrénoch. Časom sa to napravilo, alebo skôr by som to nazval, že naši uši si museli zvyknúť na takýto zvuk. Chcem byť objektívny a aj napriek slabšiemu zvuku bolo počuť, že Floor sa počas prvých skladieb len zahrieva a nie vždy to bolo „to pravé orechové“. Avšak netrvalo to dlho a v ďalších skladbách dokázala, že právom bola najlepšou voľbou pre NIGHTWISH. Predviedla to nielen vo svojich, ale aj v Tarjiných a Anettiných skladbách. Navyše jej bolo celé pódium, headbangovala, tancovala a nešetrila úsmevmi na každú stranu. A nielen ona, ale celá kapela. Charizmatický Marco Hietala, ako vždy fantasticky spevácky dopĺňal Floor, Tuomas za klávesami sa doslova bláznil, Emppu strúhal jedno sólo za druhým. Kai Hahto za bicími bol taktiež výborný, nie nadarmo ho odporučil samotný Jukka Nevalainen, apropó, mnoho ľudí možno nevie, že práve ku Kaiovi si chodil Jukka pre bubenícke rady. Veľmi dobre zneli naživo folkové prvky Troya Donockleyho, ktoré fantasticky dotvorili atmosféru. Z celej kapely išla obrovská pohoda, vidieť, že si rozumejú a sú v jednom z najlepších období kariéry. To všetko sa prenieslo aj na pódium.

nightwish-bb-amfik-2015-42

Hlavný mozog kapely Tuomas Holopainen si koncert užíval

Najväčší priestor pochopiteľne dostal aktuálny album „Endless Forms Most Beautiful“, z ktorého odohrala kapela až 7 piesní! Mnohými preklínaná singlovka „Élan“ znela naživo parádne a to sa dá povedať aj o každej jednej piesni. Na moju veľkú radosť zahrali aj záverečný epický song z novej dosky „The Greatest Show on Earth“, teda nie celý, keďže má 23 minút, ale jeho dve časti a znelo to parádne. Refrén je neskutočne silný, čo kapela naživo len potvrdila.  Bolo však jasné, že veľa ľudí čakalo najmä na staré hity. Tých sa veľa nedočkalo, ale „Wishmaster“ a „Stargazers“ boli ozajstnou čerešničkou na torte. Tu Floor ukázala, že bez problémov zaspieva operne a lá Tarja, ale pridala do toho kus seba a mala správny drive. Za seba napíšem s kľudným svedomím, že lepšie ako s Tarjou. Najmä „Stargazers“ potešila skupina mnohých, pretože túto pieseň nehrávali naživo snáď aj desaťročie. Veľa ľudí sa tak vrátilo späť v čase a zaspomínali sa na krásne staré časy. Medzi vrcholy koncertu patrili aj skladby „Storytime“ a „I Want My Tears Back“ z predošlej štúdiovky „Imaginareum“. Aj na moje prekvapenie odznela z najúspešnejšieho albumu v histórii skupiny „Once“ len jedna jediná skladba, ktorou bola v závere „Ghost Love Score“. Na druhej strane však chválim skupinu, že umne pracuje s playlistom a nemá problém ho obmeniť. NIGHTWISH už nejaký čas prídavky nedávajú a tak tomu bolo aj v Banskej Bystrici. Rozlúčili sa piesňami „Ghost Love Score“, „Last Ride of the Day“, po ktorých ešte nasledovali za obrovského aplauzu zaplneného amfiteátra klaňačky a úprimné ďakovačky.

Aj napriek nie práve ideálnemu zvuku, bol tento nedeľný večer špeciálny. NIGHTWISH sú s Floor Jansen v najlepšej forme, SABATON pripravili taktiež vynikajúcu šou a všetko ste to umocnili vy, fanúšikovia. Takto zaplnený amfiteáter Banská Bystrica nezažila veruže veľmi, veľmi dlho. Jednoducho, fantastický večer. Akcií na tomto zaujímavom mieste sa chystá viacero, preto aj naďalej sledujte našu stránku.

Playlist SABATON:
„The Final Countdown“ (EUROPE cover), „The March to War“ – „Ghost Division“, „To Hell and Back“, „Carolus Rex“, „Swedish Pagans“, „Resist and Bite“, „The Art of War“, „Soldiers of 3 Armies“, „Gott mit uns“, „A Lifetime of War“, „Attero Dominatus“, „Far from the Fame“ – „Night Witches“, „Primo Victoria“, „Metal Crüe“.

Playlist NIGHTWISH:
„Roll Tide“ (Hans Zimmer song) – „Shudder Before the Beautiful“, „Your is an Empty Hope“, „Amaranth“, „Endless Forms Most Beautiful“, „Ever Dream“, „My Walden“, „Élan“, „Weak Fantasy“, „Storytime“, „I Want My Tears Back“, „7 Days To the Wolves“, „Wishmaster“, „Stargazers“, „Sleeping Sun“, „The Greatest Show on Earth“, „Ghost Love Score“, „Last Ride of the Day“.

PLUSY:
Atmosféra, zaplnený amfiteáter, výborné počasie, NIGHTWISH

MÍNUSY:
V mnohých prípadoch zvuk

Foto: Lady mObscene