PARADISE LOST – The Plague Within

Britská úderka PARADISE LOST pred nedávnom vyrukovala s novou nahrávkou, a tá veru poriadne rozčerila pomerne stojaté vody celosvetovej tvrdo metalovej scény. Prečo? To sa dozviete hneď v nasledujúcich odstavcoch.

Slávnych rodákov z  upršaného Halifaxu môžeme bez akýchkoľvek pochybností považovať za akéhosi veľmi šikovného chameleóna. Či už ide o pradávne death metalové počiatky, gotikou nasiaknuté ranné deväťdesiate roky, experimenty s elektronikou na prelome milénia, či prepletený mix z posledných rokov, vždy išlo o úplne suverénnu bandu piatich osobností, ktoré vedia čo chcú a ako to chcú.

paradise-lost-the-plague-within-big

PARADISE LOST – The Plague Within

Dlhých dvadsaťpäť rokov od legendárneho debutu „Lost Paradise“ je tu teda čas na ďalší štýlový kotrmelec. Síce ani zďaleka nejde o šok zrovnateľný s mnohými nepochopeným riskom v podobe „One Second“, ale nech zdvihne ruku ten, kto ešte azda po tom všetkom opäť čakal hrubozrnný growl na dlhohrajúcej štúdiovke PARADISE LOST.

A veru áno, dočkali sme sa. A nielen toho! Novinka „The Plague Within“ totiž prináša pravú reinkarnáciu dávno zabudnutého death/doom metalu alá PARADISE LOST, ale i štipku fantastických melódií, ktoré tak dobre poznáme z obdobia albumu „Draconian Times“. Atmosféra je po celý hrací čas vskutku pochmúrna a plne korešponduje s nádherne vyvedeným obalom od majstra Zbigniewa Bielaka (WATAIN, ENTOMBED A.D.). Tu musí zanietený vyznávač originálov jednoducho tlieskať v stoji.

paradise-lost-2015-2

PARADISE LOST

Ale späť k náplni. Gitara hlavného kapelníka Grega Mackintosha čaruje a opäť nechýbajú tak jemu typické vyhrávky, ktorými je väčšina skladieb priam prešpikovaná do morku kosti. Hlavnú pozornosť však musíme ihneď upriamiť na pána frontmana. Tomu totiž nedávne angažmá u švédskych kolegov BLOODBATH evidentne veľmi pomohlo. Nickove hrdlo ide vo viacerých skladbách doslova nadoraz a mnoho ortodoxných vyznávačov tak bude krochkať absolútnym blahom.

Aj v tomto prípade platí, že potenciálnych favoritov je viacero a každý si preto určite vyberie. Za seba by som mal rozhodne vypichnúť prvú zverejnenú lastovičku a asi najmelodickejšiu nádheru „No Hope In Sight“, ženským spevom ozdobenú „An Eternity of Lies“, zaťažkávajúci ťažkotonážny valec „Beneath Broken Earth“, chytľavú „Cry Out“, rýdzi smrtiaci výplach „Flesh From Bone“ a taktiež záverečný magnum opus v podobe „Return To the Sun“.

Sami dobre vidíte, že je z čoho vyberať (verím, že sa novinka dočká mohutnej podpory aj na nadchádzajúcom turné) a každý pravý fanúšik PARADISE LOST si jednoznačne príde na svoje. Tak či onak, o aktuálnej výbornej forme sa môžeme naživo presvedčiť „už“ 25. októbra v bratislavskom klube Randal, do ktorého kapela zavíta vôbec po prvýkrát v kariére.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Názor redakcie:
Členovia PARADISE LOST veruže neklamali, keď pred vydaním nového albumu „The Plague Within“ tvrdili, že novinka bude návratom ku koreňom. Od prvej po poslednú skladbu máme čo dočinenia so skladbami nasiaknutými pochmúrnosťou a melanchóliou. Nechýbajú vynikajúce riffy od pána Mackintosha a skvelý vokál Nicka Holmesa (či už v growlových, ale aj čistých pasážach). Na albume nenájdeme slabšiu skladbu, výborne sa počúva a len tak ľahko sa nedostane z vašich uší.

paradise-lost-2015

Ďalšia zo série promo fotiek PARADISE LOST

Medzi najlepšie piesne radím „An Eternity of Lies“, „Victim of the Past“, „Punishment Through Time“, krotá má neuveriteľne krásny úvod, ako vystrihnutý z učebnice death/doomu. Ďalej aj poriadnu vypaľovačku „Flesh From Bone“, ktorá sa zmení na rozsiahly opus, alebo záverečné veľdielo „Return To the Sun“. Jediné, čo by som chalanom trošku vytkol je metallicovský úvod v „Never Look Away“. Našťastie je to len chvíľu, skladba si potom ide svojou vlastnou cestou. Aj napriek tejto malej chybičke, je „The Plague Within“ vskutku vydarené dielo!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: gothic/death/doom metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 1.6.2015
Web: www.paradiselost.co.uk
Zostava:
Nick Holmes – spev
Gregor Mackintosh – gitara
Aaron Aedy – gitara
Stephen Edmondson – basgitara
Adrian Erlandsson – bicie
Tracklist:
No Hope In Sight (4:50)
Terminal (4:28)
An Eternity of Lies (5:56)
Punishment Through Time (5:12)
Beneath Broken Earth (6:08)
Sacrifice the Flame (4:40)
Victim of the Past (4:26)
Flesh From Bone (4:18)
Cry Out (4:29)
Return To the Sun (5:43)
Diskografia:
Lost Paradise – 1990
Gothic – 1991
Shades Of God – 1992
Icon – 1993
Draconian Times – 1995
One Second – 1997
Host – 1999
Believe In Nothing – 2001
Symbol of Life – 2002
Paradise Lost – 2005
In Requiem – 2007
Faith Divided Us – Death United Us – 2009
Tragic Idol – 2012
The Plague Within – 2015
Definitíva:
Tomuto vravím návrat ku koreňom ako sa patrí. Vzkriesenie rokmi zabudnutého death/doom metalového ducha je jedna vec, avšak PARADISE LOST na novinke opäť dokazujú, že ešte stále vedia napísať silné a chytľavé skladby. Na albume „The Plague Within“ je ich teda pochopiteľne viacero, takže u mňa určite palec nahor!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla