CRANIOTOMY – Overgorged Flesh Flies Dying Slowly

V súčasnosti slovenská jednotka na poli domáceho brutal death metalového žánru. Formácia CRANIOTOMY vyrukovala po dvoch rokoch s novým, v poradí už piatym dlhohrajúcim albumom „Overgorged Flesh Flies Dying Slowly“.

V poradí druhou radovkou vydanou japonským labelom Amputated Vein Records s názvom „Overgorged Flesh Flies Dying Slowly“ sa pýšia hlohovskí mäsiari CRANIOTOMY. Na novinke nám naservírovali 7 nových skladieb a k tomu pridali jednu exhumovanú vec staršieho dáta.

craniotomy-overgorged-artwork

CRANIOTOMY – Overgorged Flesh Flies Dying Slowly

Novinka je opäť jasným rukopisom CRANIOTOMY, čiže poctivý brutal death metal amerického strihu, niečo na štýl DEVOURMENT či DISGORGE, ale zmeny sú napriek zachovaniu svojej jasne vytýčenej cesty badateľné.

Aj keď sa opäť nahrávalo v štúdiu Shaark na Morave, tak zvuk je výrazne odlišný, ako na predchádzajúcej nahrávke. Je čitateľnejší a hlavne výraznejší, pričom v prípade bicích to počuť najviac. Prevládajúcim prvkom sú pomalšie tempá a menej zbesilejší materiál, čo je najvýraznejšou zmenou v súvislosti s predchodcom „Supply of Flesh Came Just in Time“. Tam bol gitarista Roman Halmo kreatívnejší a tak trochu sa odtrhol z reťaze, no na aktuálnej doske sú jeho gitarové party „primitívnejšie“ a jednoduchšie čo ale vôbec nie je na škodu. Je evidentné, že sa zameral viac na samotný slamming a jeho snaha opäť vyšla na výbornú.

Samozrejme, kvôli pestrosti sa vyskytujú aj harmónie a tzv. „pískačky“, ktoré k brutal death metalu neodmysliteľne patria. Pri počúvaní nového albumu máte častokrát pocit, akoby vás kapela nechala „rochniť“ sa v čírej brutalite za doprovodu pomalších pasáži, čo práve spôsobuje vyniknutie zvrátenej chorobnosti ich muziky sprevádzajúcej neľudským žalúdočno-hrdelným prejavom, ktorým sa vokalista Pygo opäť predstavuje na veľmi kvalitnej úrovni.

craniotomy-promo-fb

CRANIOTOMY

Najvýraznejšie sa tieto aspekty objavujú v úvodnej „Butcher´s Flies are Beautifully Butterflies“, potom v „Girl from Little Village“, či v poslednej „Cut a Piece for Your Hunger“. Posledná menovaná je už spomínaný starší song z roku 2005, ktorý tak zapadá do nového materiálu.

Nechýbajú samozrejme ani klepačky, ale charakteristickým znakom ostávajú pomalšie tempá a hlavne slamming. Samotné skladby sa prelínajú plynulo, bez páuz, sú doplnené rôznymi intrami a filmovými vsuvkami, a tak máte pocit, akoby ste počúvali jedno komplexné dielo a celý album je kvalitatívne vyrovnaný po celú dobu.

Najväčšie pecky nie je vôbec jednoduché vybrať, ale za mňa by to boli tretia až piata skladba. Už spomenutá „Girl from Little Village“, ďalej „Residues of Decapitated Instestines Falls Out of Plate“ s parádnym gitarovým úvodom. No najväčšia hitovka je jasná. „Malevolent Traces Full of Disgust and Fear Saw in Soil“ s ústrednou slammovačkou a vytiahnutou basgitarou.

Čo by som vytkol je zaradenie tak trocha nevýraznej inštrumentálky pred posledným songom. Ako intro by sa hodila viac, takto mi tam pripadá zbytočne. Ďalšia vec je mimo hudobnej zložky. Ide o absenciu bookletu a chýbajú tu takisto texty. Pochvalu si v tomto smere zaslúži slipcase prevedenie a hlavne artwork z dielne z Isisdesignstudio. CRANIOTOMY by svojou novinkou „Overgorged Flesh Flies Dying Slowly“ svojich fanúšikov určite sklamať nemali. Práve naopak, istotne ňou potešia mnohých.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: slamming brutal death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Hlohovec)
Vydavateľstvo: Amputated Vein Records
Dátum vydania: 8.7.2015
Web: www.facebook.com/pages/CRANIOTOMY/109691269053162
Zostava:
Rastislav „Pygo“ Váry – vokály
Roman Halmo – gitary
Daniel „Šampón“ Hanák – basgitara, doprovodný vokál
Lukáš Šiška – bicie
Tracklist:
Intro (Souls of Mass Murders) (0:34)
Butcher´s Flies are Beautifully Butterflies (2:56)
Girl from Little Village (3:26)
Residues of Decapitated Intestines Falls Out of Plate (3:24)
Malevolent Traces Full of Disgust and Fear Saw in Soil (3:47)
Delicacy of Bone Marrow and Desolation Skin (4:47)
Lost in Forest – Found in Flesh (3:40)
Pleasure of Pain, Molesting and Torture To Be Continued… (1:28)
Cut a Piece for Your Hunger Reloaded (3:12)
Diskografia:
It´s Not Cut Out – It Can´t Be Eaten – 2003
Cut a Piece for Your Hunger – 2005
Catharsis – 2009
Supply of Flesh Came Just in Time – 2013
Overgorged Flesh Flies Dying Slowly – 2015
Definitíva:
CRANIOTOMY si držia vysokú úroveň kvality aj naďalej. Na novom albume „Overgorged Flesh Flies Dying Slowly“ neuhli zo svojej jasne vytýčenej cesty a stále ide o poctivý brutal death metal. Tentokrát sa výraznejšie zamerali na slamming a pomalšie tempá, čím viac vyniká zvrátenosť ich hudby.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články