LINDEMANN – Skills In Pills

Projekt Tilla Lindemanna z RAMMSTEIN a Petra Tägtgrena z HYPOCRISY a PAIN nazvaný jednoducho LINDEMANN sprevádza od úvodu masívne promo. Na debutový album „Skills In Pills“ sme si posvietili aj my.

Od oznámenia spojenia týchto dvoch veľkých osobností svetovej muziky som pochopiteľne sledoval všetky správy okolo ich debutového albumu. Očakávania boli veľké aj na mojej strane. Malo to hneď dva dôvody. Peter Tägtgren je mojim najobľúbenejším hudobníkom vôbec a druhým je fakt, že od začiatku bolo jasné, že pôjde o poriadnu uchyláčinu, v ktorej má záľubu aj frontman RAMMSTEIN.

lindemann-skills-in-pills-artwork

LINDEMANN – Skills In Pills

Úvodná lastovička v podobe klipu „Praise Abort“ mala naznačiť, akým smerom sa album bude uberať. Po jeho vzhliadnutí som s obrazovou a textovou stránkou doslova chrochtal blahom. A po stránke hudobnej? PAIN so spevavým refrénom v podaní Tilla Lindemanna, ale pozor v takej „rammsteinovskej nemčine“. Jednoducho neuveriteľne počuť na Tillovej angličtine, že je Nemec. Zaujímavé je Petrove vyjadrenie o vzniku tohto albumu. „Toto je výsledok ročného blbnutia s rôznymi zvukmi. Netušili sme, že to môže zájsť až tak ďaleko, že vydáme nakoniec celý album.“

Klipovka navnadila teda výborne. Album mal pôvodne vyjsť na konci mája, celé sa to však posunulo na záver júna. Priznám sa od úvodu som čakal, že sa mistr Tägtgren na nahrávke bude podieľať aj na vokáloch. Aj na moje sklamanie sa tak nedeje. Petrov rukopis je však výrazný, opäť sa mohol poriadne vyšantiť vo svojej záľube v elektronickej hudbe. Ten vplyv PAIN je neuveriteľný a kto pozná jeho tvorbu v každom tóne je jasné, že toto má na starosti práve Peter.

lindemann-promo

„Normálna“ promo fotka LINDEMANN

Pozastavím sa aj pri Tillovom speve. Spočiatku mi jeho angličtina trhala uši, no po čase zistíte, že vám tam sedí ako riť na šerbel. Tillova nezameniteľná farba vokálu a osobité frázovanie dodáva už aj tak „zvráteným“ a uleteným textom ešte väčší punc úchylnosti. Vlastne to už nazačovali aj promo fotografie pred vydaním albumu samotného.

Pochopiteľne, že hudba LINDEMANN je zrážka RAMMSTEIN a PAIN. Najviac citeľný PAIN je v piesňach „Cowboy“, „Skills In Pills“ alebo „Fish On“ (doslova tanečný hit). Samozrejme, že záľuba v elektronickej hudbe pána Tägtgrena je na celom albume, ale práve vo vyššie spomínaných piesňach, budete mať pocit, akoby ste počúvali práve PAIN. Na oplátku, RAMMSTEIN zas najviac cítiť v stredne pomalej „Home Sweet Home“, ktorá sa vyznačuje ťahavým refrénom. Vlastným životom žijúcu by som nazval skladbu „Fat“, má zo všetkého trošku, ale asi najviac prezentuje značku LINDEMANN. V „Golden Shower“ je zas najviac citeľná spoločná zmeska PAIN a RAMMSTEIN. Riffy a elektro prvky sú Painovské, refrén zas Rammsteinovský.

Lindemann-Praise-Abort-Last-Supper

Posledná večera v podaní LINDEMANN

Záverečná pieseň „That’s My Heart“ je najpomalšou a je slušnou bodkou za zaujímavým albumom. Priznám sa, že v nej najviac vynikne Tillova „nemecká“ angličtina. V refréne je to opäť čistá rammsteinovka. Medzi najlepšie kúsky radím klipovku „Praise Abort“, veselú „Cowboy“, ktorá má ľahko zapamätatľný refrén, elektronickú „Fish On“ a song „Yukon“. Trošku ma mrzí refrén „Ladyboy“, ktorého melódia mi až náramne pripomína najväčší Petrov hit s PAIN, teda „Shut Your Mouth“.

Aj keď sa spojili nie až tak odlišné svety RAMMSTEIN a PAIN, album „Skills In Pills“ je určite zaujímavým dielom, ktorému treba dať viac šancí. Je postavený na jednoduchých, avšak skvelých textoch, na silných refrénoch, elektronike, úderných riffoch a úchylnosti pánov Lindemanna a Tägtgrena. Ak aj viacerým nebude po chuti, pre fanúšikov týchto dvoch pánov muzikantov je to priam povinnosť.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: electro metal
Krajina pôvodu: Nemecko/Švédsko
Vydavateľstvo: Warner Bros.
Dátum vydania: 23.6.2015
Web: www.skillsinpills.com, www.facebook.com/lindemann
Zostava:
Till Lindemann – spev, texty
Peter Tägtgren – inštrumentálna časť
Tracklist:
Skills In Pills (4:15)
Ladyboy (3:20)
Fat (4:12)
Fish On (4:12)
Children of the Sun (3:40)
Home Sweet Home (3:45)
Cowboy (3:11)
Golden Shower (4:24)
Yukon (4:45)
Praise Abort (4:41)
That’s My Heart (4:38)
Diskografia:
Skills In Pills – 2015
Definitíva:
Dlhoročné priateľstvo Tilla Lindemanna (RAMMSTEIN) a Petra Tägtgrena (HYPOCRISY, PAIN) sa pretavilo aj do hudobnej podoby. Debutový album pod značkou LINDEMANN prináša zvrátené texty, silné refrény a úderné riffy. „Skills In Pills“ by sa dal označiť aj ako hudobná zrážka RAMMSTEINU s PAINOM.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla