Gothoom 2015: Dojmy z nového areálu a celého festivalu, v stredu najlepší Ukrajinci KHORS

Gothoom Open Air napísal už svoju šiestu kapitolu. Síce na novom mieste, ale s klasickou rodinnou a čo je najpodstatnejšie, vynikajúcou atmosférou! V sérii viacerých reportov vám ponúkneme pohľad na dianie v Ostrom Grúni. Začíname prvými dojmami a stredajším dňom.

Tak a je dokonané. Šiesty ročník slovenského metalového festivalu máme za sebou. Tento rok sa Gothoom Open Air zaobišiel bez neželanej mediálnej kampane, spustenej odporcami a dokázal, že jeho organizátori, fanúšikovia a priaznivci metalovej hudby sa nedajú zlomiť ani odradiť. Nové miesto poskytlo festivalu nový rozmer.

gothoom-2015-areal1

Nový areál Gothoomu v Ostrom Grúni

Prírodné lesné prostredie Ostrého Grúňa poskytlo dostatok súkromia, pohody a aj vyžitia všetkým účastníkom. Areál lesnej chaty Kollárová je ideálnym miestom pre konanie festivalu tohto druhu, rozľahlé športovisko z polovice obkolosené prírodným amfiteátrom a z druhej lesom, ponúklo priestor pre veľké pódium, dostatok miesta pre poriadny kotol, ako aj veľa lavičiek, trávy na rozloženie diek a aj prístreškov, ktoré slúžili ako ochrana pred slnkom alebo prípadným dažďom. Samotná chata ponúkla možnosť ubytovania a hygieny pre náročnejších, ktorým nestačili stany. ToiToi búdky, pisoárová raketa a vonkajšie umývadlo.

My sme sa rozhodli pre ubytovanie práve v chate a síce izba bola maličká, ale poskytla dostatok pohodlia a súkromia na oddych medzi vystúpeniami kapiel. Podľa zverejneného nákresu, mali niektorí návštevníci obavy kvôli oddeleniu kempu od koncertného areálu, ale ihneď po príjazde boli tieto obavy rozptýlené, nakoľko šlo o minimálnu vzdialenosť, ktorá nepresahovala viac ako pár krokov k bránam festivalu.

Rovnako možnosti občerstvenia jedlom, nápojmi či už alkoholickými alebo nealko, boli štedré a rady nikdy nepresahovali viac ako 3-4 ľudí. Ceny v žetónoch boli prijateľné a obsluha bola vždy usmiata a dobre naladená, čo len prispelo k celkovej skvelej atmosfére po celý čas trvania akcie. Po organizačnej stránke hodnotím 6. ročník ako absolútne bezproblémový a perfektný.  Poďme už pomaly k prvému hraciemu dňu.

Streda
Do Ostrého Grúňa sme dorazili v stredu, keď práve začínali hrať brnenskí blackmetalisti ASGARD, ktorých sme žiaľ kvôli vybaľovaniu nestihli, ale počas nosenia batožiny som zaregistrovala, že neľahkú úlohu otvorenia festivalu zvládli bravúrne a pritiahli pod pódium dostatok fanúšikov.

gothoom-2015-balfor

Vystúpenie BALFOR

Prvá kapela, ktorú sme mali možnosť sledovať bola ukrajinská barbar/black metalová banda z Ukrajiny BALFOR, na čele s veľmi komunikatívnym spevákom Thorgeirom Berserkrom, ktorý je frontmanom tohto zoskupenia už od roku 1997. Jeho zaujímavý vokál (ako chrčanie podráždeného pitbulla) znel naozaj veľmi dobre, aj keď celá tvorba je podstatne jemnejšia a melodickejšia, ako som od black metalovej kapely očakávala.

Nakoľko sme boli rozbehnutí, zostali sme aj na ďalšiu dávku muziky a to v podaní rukých pagan black metalistov WELICORUSS, ktorí mali počas svojho vystúpenia menšiu smolu a hneď po úvode mali dlhší technický výpadok. To ich však neznechutilo a hneď po odstránení poruchy spustili temné intro s hovoreným slovom v ruštine, ktoré nás príjemne naladilo. Avšak po rozohratí sklamal zlý zvuk, hlavne gitár, ktoré sa zlievali, rovnako neurčitý bol vokál, ktorý nebol ani dosť hlboký na growl, ani rezavý na vreskot. Plusom tejto kapely však boli zaujímavé skladby s vývojom a veľmi podarené gitarové vyhrávky, ktoré žiaľ kvôli zvuku nevynikli v plnej kráse.

gothoom-2015-khors

Atmosféra počas koncertu KHORS

Na úvodný deň sme si ako poslednú pozreli a vypočuli kapelu KHORS, rovnako z Ukrajiny, ktorá bola jednou z najsilnejších kapiel na Gothoome v roku 2013. Tí, ktorí sme ich vtedy zažili, sme sa rozhodne tešili a kapela nás potešila svojim temným nákladom  ambient/black metalu v tej najlepšej kvalite. Hlboký growl striedaný s chrčaním absolútne vynikal na silných gitarových hradbách. Bol nám predstavený najnovší, takmer ešte čerstvý album „Night Falls onto the Fronts of Ours“, ako inak spievaný v rodnej reči muzikantov. Nakoľko bola streda úvodným dňom, tak účasť fanúšikov nebola ešte stopercentná, ale počas tohto vystúpenia určite boli pod pódiom všetci, ktorí už na Gothoom dorazili. Dovolím si tvrdiť, že práve KHORS boli jedným z vrcholov celého festivalu. Hlavne v poslednej časti ich setu bola atmosféra na oboch stranách pódia absolútne euforická a nebyť ďalšieho programu, ani jedna strana by túto emotívnu linku nepretrhla. Žiaľ, aj výborné koncerty majú svoj koniec, a pre stredajší večer som si nemohla želať pre seba lepšiu bodku, ako práve KHORS.

Po ich poslednej skladbe ma jednoducho zmohla únava a tak som sa odobrala do ríše mystických snov, ktoré mi úvodný deň v znamení  Warm Up Party navodil.

Foto: ilustračné