Brutal Assault 2015: Nehudobná časť alebo zhodnotenie zmien v areáli jubilejného 20. ročníka

A je to tu. Začíname s reportážami z jubilejného 20. ročníka obľúbeného festivalu Brutal Assault. V úvodnej časti sa zameriame na prvotné dojmy z festivalu, kde zhodnotíme zmeny.

Tohtoročná dovolenka menom Brutal Assault začala už v stredu prvým štartovacím dňom. Odchod z Bratislavy bol naplánovaný tak, aby sme stihli slovenských OBLITERATE. Žiaľ, človek mieni, české cesty menia. Okrem hustej premávky nás pribrzdili všade samé obmedzenia a rozkopané cesty, ale nie o tom som chcela …

brutal-assault-2015-areal-ludia-3

Nad pevnosťou sa týčil veľký nápis s logom Brutal Assault

Hneď po príchode do Jaroměřa sme sa boli ubytovať v jednej veľmi príjemnej ubytovni. U mňa „tenkrát poprvé“, čo som na feste nebola v stane. Sú to síce výdavky navyše, ale ten pocit, keď si rozbitý (nie alkoholom) ľahnete do postele je na nezaplatenie.

Poďme už ale k tomu najpodstatnejšiemu, jubilejnému ročníku tohto čoraz väčšieho festivalu. Po vstupe do areálu som bola hlavne prekvapená obrovským davom ľudí, ktorí sa už v stredu nachádzali vo vojenskej pevnosti Josefov. Niet sa však veľmi tomu čo čudovať, pretože už počas prvého dňa bolo na pláne mnoho lákadiel. Námatkovo spomeniem NUCLEAR ASSAULT, CARNIFEX, KATATONIA, SOULFLY, TRIPTYKON alebo MAYHEM.

Organizátorský tím Brutal Assaultu tentokrát počas celého ročníka vsadil na vyvážený line-up, bez „headlinera“, akým boli napríklad vlani SLAYER. Do Čiech však prišlo mnoho veľkých mien a tak bolo istotne aj veľmi ťažko zostaviť hracie časy. Ale jedno je isté, Brutal Assault by bez fanúšikov nebol tým čím je a tí opäť vytvorili neuveriteľnú atmosféru!

brutal-assault-2015-areal-ludia-5

Jedlá boli vynikajúce, ale často až príliš predražené

Rady, žetóny, jedlá
Skôr ako sa odstaneme k samotnému prvému hraciemu dňu, zameriame sa mierne na areál a celkovú organizáciu. Keďže padali rekordy návštevnosti, a zrejme aj teplotné, bolo sa treba obrniť poriadnou dávky trpezlivosti najmä v úvode. Rady, rady a aby toho nebolo málo, všade samé rady. Čakalo sa na pásky (nie také hrozné, ako pred pár rokmi, keď kvôli tomu ľudia nestihli kapely), žetóny… Určite by sa zišlo viac stánkov, kde sa dali zameniť žetóny, pretože v tej horúčave človek veľmi vysmädol a aspoň v prvý deň ich mohlo byť veruže viac. Už keď som pri žetónoch, tak neboli veruže úplne najlacnejšie. Za 1 žetón ste zaplatili 32 českých korún… Počas tohto roka nebolo ani spätné vykupovanie žetónov. Takže, ak ste si ich pre istotu kúpili viacej, aby ste nemuseli čakať v rade a neobmedzovali sa, chceli ste ich vrátiť, mali ste jednoducho smolu…

Kto si rád pochutná na festivalových špecialitách určite si prišiel na svoje, ale tu tiež jedným dychom musím dodať, že jedlo bolo veruže dosť predražené. Najviac človeka doslova nasralo, že už počas posledného dňa si za jedlo pýtali predajcovia úplne hocijako. Za ten istý druh jedla som v piatok zaplatila 4 a pol žetónu, na deň posledný 5 až 5 a pol. Veľmi divné … Taktiež niektorým stánkarom nedošlo, keď si vypýtali zálohu za kelímok, že vám mohli dať aspoň nejaký žetón, keďže si zaň pýtali zálohu. Toto sa našťastie netýkalo stánkov s pivom.

brutal-assault-2015-areal-ludia-14

Areál prešiel pozitívnymi zmenami

Areál
Areál vojenskej pevnosti prešiel malými zmenami a je vidieť, že si organizátori dali na napredovaní záležať. Prvé milé prekvapenie bol  prechod zvaný Octagon a chládok! V ňom potešilo prijemné posedenie, priestor pre Meet and Greet a Press Tent. Prejdením cez Octagon ste sa dostali až na druhú stranu areálu, kde som doslova čumela, ako zväčšili celý areál.

Zmeny v areáli, ktoré milo potešili:
Celkové zväčšenie, Octagon samotný, výstavy v Octagone – Peter Beste (True Norwegian Black Metal), viac rakiet s pisoármi, Metalgate Stage, miesto paliet lavičky na sedenie.

Žiaľ, musím sa pozastaviť aj pri pár záležitostiach, ktoré by nebolo od veci do budúcnosti vylepšiť:
Často chýbajúca voda v press tente, dlhé rady ľudí takmer všade (samozrejme, pri tak skvelej návštevnosti sa tomu úplne zabrániť nedá), mnoho nepríjemného prachu, nefungovali dobre kohútiky na vodu a opäť sa na ovlaženie vodou čakalo veľmi dlho. Samozrejme bolo pristavené hasičské auto, ktoré polievalo ľudí, ale v takých horúčavách by sa zišlo viac miest na ovlaženie. Veľkým sklamaním boli počas posledného dňa vždy iné ceny jedla, ale samozrejme, táto výčitka nepatrí smerom k organizátorom.

V najbližšej dobe sa na našich stránkach môžete tešiť na 4 reportáže z tohto veľkého sviatku menom Brutal Assault. Budú rozdelené podľa jednotlivých dní, ale predsa len budú trošku iné, ako ste zvyknutí z Valhalla.sk. Textu bude pomenej a budú zamerané najmä na fotky z koncertov kapiel. S prvou várkou začíname, tu je streda.