KATAKLYSM – Of Ghosts and Gods

Kanadská úderka KATAKLYSM je skutočne nezastaviteľná mašina a preto po nám po optimálnej dvojročnej pauze chalani nadeľujú ďalšiu porciu pre nich typickej death metalovej melodiky. Poďme sa jej teda pozrieť bližšie na zúbok.

Musím sa hneď na úvod tejto recenzie úprimne priznať, že je to už poriadna doba, kedy ma „kaťáci“ skutočne bavili z  ich vlastnej štúdiovky. Päť rokov? Desať? Dokonca pätnásť?  Zastavme sa najradšej niekde v zlatom strede a pri death metalových monolitoch typu „Serenity In Fire“ či „In the Arms of Devastation“, kde sa to ešte ako tak hemžilo zaujímavými nápadmi.

Kataklysm-Of-Ghosts-And-Gods-Artwork-1024x1024

KATAKLYSM – Of Ghosts and Gods

Novšie veci sú už predsa o niečom inom, či už svojou kvalitou, alebo hudobným poňatím, lenže fanúšikovská základňa akosi stále neredne, ba skôr naopak. KATAKLYSM naživo dominujú, okupujú čoraz väčšie pódiá, a tak oslovujú vyznávačov melodického death metalu aj dnes, po takmer štvrťstoročí od svojho založenia. Ak teda patríte medzi starú školu, prípadne mladšiu generáciu vedzte, že horúca novinka „Of Ghosts and Gods“ vás jednoducho nenechá chladnými. Kapela totiž nahrala svoj najsilnejší materiál za, za… za ozaj dlhé obdobie!

Už len myšlienka „desať skladieb = desať profesionálnych a najmä oficiálnych videoklipov“ je nesmierne originálna a ja iba márne pátram po podobnom ťahu v oblasti tvrdej hudby. Kozmetickou zmenou prešlo aj typickému logo Kanaďanov, ktoré ma takisto ako aj artwork novinky na svedomí  Surtsey Castano, šikovná to manželka frontmana a speváka Maurizia Iacona. Celý obal pôsobí skutočne veľmi potemnelým dojmom a s hudobnou náplňou korešponduje priam dokonalo.

kataklysm-promo-2015

KATAKLYSM

Od úvodného príhovoru (slová Ramzesa z filmu „Exodus: Bohovia a králi“) v „Breaching The Asylum“ až po záverečnú trýznivú mordu „The World Is Dying Insect“ totiž KATAKLYSM až na malé výkyvy jednoznačne diktujú a na ploche tri štvrť hodiny predstavujú pomerne rôznorodú zmes smrtiaceho kovu.

Vysokorýchlostné náklepy „Marching Through Graveyards“, „Vindication“, „Hate Spirit“ sa umne miešajú s ťažkotonážnymi a hitovými valcami typu „Thy Serpent´s Tongue“, „Soul Destroyer“ či „Shattered“. V nich, ale aji vo viacerých iných skladbách nechýba obrovská hutnosť a prítomnosť akýchsi groove/core elementov, čo častokrát človeka doslova núti k pohybovým aktivitám. Jean Degenais sa na novinke skutočne vyhral a jeho sekané gitarové ríffy sú obrovskou lahôdkou, čo možno takisto povedať aj o výkone bicmena Oliviera. Ten sa po dvoch rokoch v KATAKLYSM s chalanmi výborne zžil, a preto častokrát necháva zabudnúť na svojho predchodcu.

Novinka s názvom „Of Ghosts and Gods“ sa teda nakoniec veľmi vydarila a mne snáď záverom stačí  iba dodať, že by ste všetci nemali vynechať ich koncert v Bratislave, ktorý je naplánovaný na 27. januára budúceho roka a predstavia sa na ňom i nemenej zaujímaví hostia v podobe SEPTICFLESH a ABORTED.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 31.7.2015
Web: www.kataklysm.ca
Zostava:
Maurizio Iacono – vokál
Jean-Francois Dagenais – gitara
Stephane Barbe – basgitara
Olivier Beaudoin – bicie
Tracklist:
Breaching the Asylum (4:03)
The Black Sheep (4:32)
Thy Serpents Tongue (4:10)
Soul Destroyer (3:27)
Vindication (3:45)
Marching Through Graveyards (5:22)
Shattered (5:02)
Hate Spirit (4:36)
Carrying Crosses (4:31)
The World Is Dying Insect (6:39)
Diskografia:
Sorcery – 1995
Temple of Knowledge (Kataklysm Part III) – 1996
Victims of this Fallen World – 1998
The Prophecy (Stigmata of the Immaculate) – 2000
Epic (The Poetry of War) – 2001
Shadows and Dust – 2002
Serenity In Fire – 2004
In the Arms of Devastation – 2006
Prevail – 2008
Heaven´s Venom – 2010
Waiting for the End to Come – 2013
Of Ghosts and Gods – 2015
Definitíva:
Kanaďania KATAKLYSM sú po nemastných/neslaných predchodcoch evidentne opäť vo výbornej forme, čo zdarne dokumentuje aj ich nový album. Kopec podarených vecí na čele bombastickou „Thy Serpent´s Tongue“ sa určite na poriadne dlhý čas zaradí do koncertného setlistu s cieľom umlátiť si hlavy až do vtedy, kým samé neodpadnú z vášho krku.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla