SOULFLY – Archangel

Čas letí skutočne rýchlo. Ťažko totiž uveriť tomu, že od odchodu Maxa Cavaleru z brazílskej metalovej legendy SEPULTURA ubehlo už pomaly 19 rokov a jeho terajší „tribe“ SOULFLY vypustil do sveta svoj jubilejný desiaty dlho trvajúci počin, ktorý nesie názov „Archangel“.

Nech to znie akokoľvek detinsky a povrchne, mojím podnetom pre spísanie recenzie na novinku „Archangel“ bol jeho obal – ide skutočne o podarené umelecké dielo! Kto by však čakal, že sa v tak duchovnom a hĺbavom význame ponesie celý zvyšok albumu, čaká ho nemilá facka v podobne úvodnej „We Sold Our Souls to Metal“, ktorá má viac-menej hc/punkový feeling. Ide o vcelku veľký kontrast, no budiž. Stačí však trocha trpezlivosti a človek zistí, že to s novinkou vôbec nie je tak zlé. Samozrejme však za určitých predpokladov.

Soulfly-archangel-2015

SOULFLY – Archangel

Tým prvým je skutočnosť, že Max si skrátka (rovnako ako v CAVALERA CONSPIRACY) neodpustí minimalistickú textovú náplň refrénov väčšiny skladieb, ktorá často pozostáva len z „brumčania“ ich názvov.  Tým druhým je inovatívnosť. Až na občasné koketovanie s death metalom na posledných albumoch boli SOULFLY vždy tá banda, ktorá vedela, že ich sila je v jednoduchších, ale o to údernejších riffoch, i keď treba povedať, že niektoré gitarové nápady na novinke veľmi milo prekvapili a zanechali silnejší dojem už po prvom vypočutí. Štýlovo mi príde „Archangel“  ako akýsi žánrový kompromis medzi nu – metalovými prvotinami „Soulfly“, „Primitive“ a death metalovejším „Enslaved“.

soulfly-2015

SOULFLY

Mne osobne je veľmi sympatický fakt, že s názvom albumu často korešponduje aj jeho celkový „duchovný feeling“ (až na spomínanú úvodnú skladbu). Vyvrcholením celého materiálu je už tradičná skladba „Soulfly“ s poradovým číslom daným poradím daného albumu. V prípade „Soulfly X“ sa kapela tentokrát pohrala s orientálnymi vplyvmi a podľa mňa veľmi úspešne. Otázkou však je, prečo sa práve tento tradičný dezert objavil na novinke iba ako bonus v prípade kúpy digipacku (ten mimochodom obsahuje okrem iného aj prerábku „You Suffer“ od NAPALM DEATH. Prečo však páni nezvládli od anglických kráľov grindcoru dlhšiu ako 10 sekundovú skladbu, je záhadou tiež).

Ak mám byť úprimný, od „Archangel“ som čakal menej, ako som v skutočnosti dostal. Novinka jednoducho baví a jej najväčšou prednosťou bude zrejme živé prevedenie na festivaloch. Na druhej strane si neodpustím dotaz, že ak by Max stavil na kvalitu miesto kvantity (nápad spojiť na istý čas legendárnu metalovú súrodeneckú dvojicu v CAVALERA CONSPIRACY je síce zaujímavý, no dlhodobejšie aktivita v tomto projekte podľa môjho názoru oberá Maxa a Marca Rizza iba o energiu), dočkali by sme sa ešte kvalitnejšieho výsledku. Takto je to skrátka „iba“ vydarený album.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: groove/thrash/death metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo:  Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 14.8.2015
Web: www.soulfly.com
Zostava:
Max Cavalera – vokály, gitara
Marc Rizzo – sólová gitara
Tony Campos – basgitara
Zyon Cavalera – bicie, perkusie
Tracklist:
We Sold Our Souls to Metal (3:00)
Archangel (4:47)
Sodomites (3:55)
Ishtar Rising (2:45)
Live Life Hard! (3:57)
Shamash (3:48)
Bethlehem’s Blood (4:18)
Titans (4:44)
Deceiver (2:44)
Mother of Dragons (2:41)
Diskografia:
Soulfly – 1998
Primitive– 2000
3 – 2002
Prophecy – 2004
Dark Ages – 2005
Conquer – 2008
Omen – 2010
Enslaved – 2012
Savages – 2013
Archangel – 2015
Definitíva:
Jednoduchšie, ale o to údernejšie groove nápady a etno prvky, teda typické znaky pre Maxovu družinu, ktoré zostali zachované aj na najnovšom počine s názvom „Archangel“. Z pohľadu tvorby SOULFLY v podstate nič nové pod slnkom, na druhej strane treba vyzdvihnúť niektoré orientálne elementy. Novinka bude rozhodne výborne fungovať v živom prevedení a fanúšikovia by si mali prísť na svoje.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články