VIEDEŇSKÝ KONCERT ALTER BRIDGE BOL VEĽKÝM ZÁŽITKOM

Koncert Alter Bridge sa konal v Planet Music Hall, ktorá je súčasťou nákupného centra Gasometer City. K hale sme prišli so značným predstihom. Keď okolo prechádzal „sbsskár“ a započul slovenčinu, hneď sa nám prihovoril. Po rozhovore o jeho práci sme si čas skrátili prehliadkou dvojposchodových hudobnín a naplnením žalúdka vo fastfoode. Po centre sa už začalo objavovať čoraz viac fanúšikov Alter Bridge a rockovej hudby ako takej….
Vstup do haly bol absolútne bezproblémový, pretože okrem vstupu z obchodného centra bolo pár vchodov aj z vonku. Ceny merchandisu boli rovnaké akoby boli u nás a tak sme nezaváhali a dáke tie trička nakúpili. S cenami piva a alkoholu to bolo však už trochu iné. Pri pohľade na tabulu, kde bolo uvedené že 0,02 tvrdého stojí 2,80 a pivo 4,80 ostával rozum stáť.

Na lístku bol uvedený začiatok koncertu o 20. hodine. Organizácia bola bezchybná a tak na minútu presne na pódium vybehla rakúska kapela Marrock. Pomaľovaní „imidžeri“ približne v mojom veku, boli akousi slabšou kópiou Linkin Park. Zahrali slušne, aj zvuk mali výborný, ale proste nezaujali nás natoľko, že by sme o tejto kapele zháňali dáke ďalšie informácie.

Po zhruba pol hodinke bol čas na prestávku, aby o deviatej mohla vystúpiť hlavná hviezda večera. Kým sme na nich čakali, kríza smädu sa dostavila. A vy už asi tušíte… Áno, dal som si najdrahšie pivo v živote. Bolo dobré, osviežujúce, niečo medzi normálnym pivom a Hoegaardenom. Čapovali ich do tvrdých plastových pohárov. Nekrčil sa, nerosil sa a bol ľahký a tak by bol hriech si ho za tú cenu nezobrať ako suvenír. Zrejme som bol jediný, kto šiel domov z koncertu s plasťákom v ruke, ale tak to už chodí, keď sedliak vyrazí do sveta.

Odbila deviata hodina a zaznali prvé tóny úvodnej skladby novinky Slip To The Void. Žiadne prehnané intro sa teda nekonalo. Už od prvej skladby ma prekvapilo publikum. Hala o kapacite troch až štyroch tisícok bola takmer zaplnená. Celý koncert panovala skvelá atmosféra. Všetci spievali, čo im hrdlo stačilo. Nepamätám sa, že by som predtým zažil, aby poctivo spievalo také vysoké percento z divákov. Zvuk bol vyvážený a hlavne primeraný sluchu. Na Slovensku to už ako keby bolo zvykom, že to na koncertoch hraničí so znesiteľnosťou hluku a potom vám pri zaspávaní píska v uchu. Nosím si preto na koncerty štople do uší. Tento krát som si ich zabudol, no nakoniec sa ukázalo, že neboli potrebné a to ma veľmi potešilo. Aj pri hluku totiž platí, že menej je niekedy viac. Kapela odohrala vyše 100 minútový set. Zazneli všetky zásadné skladby. Komunikácia s publikom bola výborná. Jedine bubeník pôsobil za plexisklovými panelmi dosť izolovane. Určite to malo dáky akustický dôvod, ale nevyzeralo to dobre. Alter Bridge uzavreli koncert hitovkou Rise Today, ktorú hrával aj Slash na nedávnom turné s Milesom Kennedym.

Jediné čo nás mrzelo bolo, že nezazneli akustické verzie skladieb Watch Over You a Wonderful Life, ktoré na väčšine koncertoch hrali.  Inak neboli žiadne komplikácie, ani nepríjemnosti. Vlastne som tam nezbadal ani jedného „spoločensky unaveného“ návštevníka, ktorých je na podobných koncertoch u nás dostatočne. Vzhľadom na tieto skutočnosti (až na cenu piva) to bol jeden z najlepších koncertov, aké som kedy mal možnosť vidieť.

Setlist: Slip To the Void, Buried Alive, Before Tommorow Comes, Find the Real, Brand New Start, White Knuckles, All Hope Is Gone, Metalingus, Ghost of Days Gonna By, Broken Wings, Ties That Bind, Coming Home, One Day Remains, I Know It Hurts, Come To Life, Blackbird, Open Your Eyes – Isolation, Rise Today

Autor: Bulljoe

Ilustračné foto: www.brumlive.com