TRIVIUM – Silence in the Snow

Tradičnej dvojročnej prestávke medzi dvoma štúdiovkami TRIVIUM je dnes už koniec, a tak tu máme horúcu novinku v podobe „Silence in the Snow“, kde sa nám po prvýkrát predstavuje aj nový bubeník Mat Madiro.

Ako tak túto štvoricu od ich vzniku postupne sledujem, v posledných rokoch mám čoraz silnejší pocit, že rodáci z amerického Orlanda akosi nevedia „kudy-kam“, čím si tak trochu proti sebe štvú i tú  najvernejšiu skupinku fanúšikov. Skúšalo sa to akýmsi metalovým hybridom („The Ascendancy“), old school thrash modelom („The Crusade“ a „Shogun“), či spätným pootočením kormidla smerom k „nadvláde“ z roku 2005, avšak v o niečo konzistentnejšom podaní.  To sa ale chalani a ich banda pomaly, no isto vzďaľovali z dohľadu môjho periskopu. Až za pomyselný horizont…

Trivium_Silence_In_The_Snow

TRIVIUM – Silence in the Snow

Aktuálnej doske „Silence in the Snow“ preto nepredchádzali žiadne prehnané očakávania.  S ďalšími a ďalšími počutiami však pribúdajú vrásky na čele, pekne jedna po druhej a  nad celkovým smerovaním zoskupenia sa tiahne hustý čierny mrak zvaný rozčarovanie.  Až na niekoľko svetlých výnimiek sú dnešní TRIVIUM iba o neustálom prežúvaní druhotriednych nápadov, ktoré sú zväčša skutočne nevalnej kvality. To všetko predkladané poslušne schematicky,  bez úprimného zápalu, drzosti či akéhosi jedu v žilách.

Síce sa občas nájde zaujímavý a chytľavý moment, niekedy rovno i celá skladba („Silence in the Snow“, „Pull Me From the Void“, „Breathe in the Flames“ a najhitovejšia „The Ghost That´s Hauting You“), žiaľ väčšina prítomných vecí na aktuálnom albume pôsobí neuveriteľne impotentným dojmom.

trivium-promo-2015

TRIVIUM

Matt Heafy a spol. častokrát nevedia či chcú znieť tvrdo ako niekdajšia CHIMAIRA, groovy ako MACHINE HEAD, alebo melodicky ako hociktorá európska power metalová stálica. Tento recept a akýsi „mačkopes“ v prípade TRIVIUM jednoducho nefunguje. Mnohé piesne preto nepríjemne splývajú dohromady a vy si aj po viacerých otočeniach kotúčika v prehrávači budete pripadať ako v dobre zorganizovanom bludnom kruhu.

Korunu tomu všetkému nasadzuje pán frontman a jeho hlások, ktorý je nebezpečný sťa vodná pištoľ a sladší než obsah kuchynskej cukorničky.  Áno, hádate správne. Na novinke nenájdete žiaden extrémny vokál.  Tam, kde si daná skladba doslova pýta drsnejší prejav (spomínate na síce čistý, ale správne nasrdený spev z  thrashového kopanca „The Crusade“), ba dokonca growl, si Matt iba neškodne nôti, čo občas pôsobí až skutočne nepatrične.

TRIVIUM sa jednoducho rozhodli pre melódie, lenže výsledok je akosi nemastný-neslaný a nedopečený, avšak sladký jahodový koláč, ktorý niekto omylom posypal čiernym korením. Aj vy ste si všimli, že to nejde dohromady?!

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo:  Roadrunner Records
Dátum vydania: 2.10.2015
Web: www.trivium.org
Zostava:
Matt Heafy  – vokál, gitara
Corey Beaulieu – gitara
Paulo Gregoletto  – basgitara
Mat Madiro – bicie
Tracklist:
Snowfall (1:28)
Silence in the Snow (3:40)
Blind Leading The Blind (4:25)
Dead and Gone (3:46)
The Ghost That´s Hauting You (4:06)
Pull Me From the Void (3:53)
Until the World Goes Cold (5:21)
Rise Above the Tides (3:54)
The Thing That´s Killing Me (3:30)
Beneath the Sun (3:56)
Breathe in the Flames (5:11)
Diskografia:
Ember To Inferno – 2003
Ascendancy – 2005
The Crusade – 2006
Shogun – 2008
In Waves – 2011
Vengeance Falls – 2013
Silence in the Snow – 2015
Definitíva:
Novinka „Silence in the Snow“ od populárnych Američanov má skutočne vysoké ambície, avšak vo výsledku sa jedná iba o zvláštny mix groove metalu a melodiky. Kvalitných nápadov sa taktiež urodilo poskromne, takže  k nahrávke radšej pristupuje opatrne a bez vysokých očakávaní.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články