Oslava 20. výročia ABSTRACT: Počas prvého večera vládla priateľská a pohodová atmosféra

Veľké promo sprevádzalo významný míľnik v kariére banskobystrickej skupiny ABSTRACT. Ich veľkolepá oslava 20. výročia trvala dva dni v banskobystrickom klube Tartaros. Takto vyzeral prvý deň – piatok.

Peter „Lego“ Lengsfeld spolu so svojimi kumpánmi Julom, Matejom a Jurajom sa rozhodli oslavovať naozaj vo veľkom. Rovno dva dni so svojimi spriatelenými kapelami, kamarátmi a fanúšikmi. Niet sa tomu ani čo diviť, 20 rokov na undergroundovej scéne je vskutku významný míľnik.

Akcia bola rozdelená na dva dni a my sme zavítali na ten prvý. Počasie páni z ABSTRACTU síce „nevybavili“, no hneď pri vstupe do klubu nás „vybavil“ frontman a hlavný mozog kapely Peter „Lego“ Lengsfled welcome drinkom. Vskutku výborný ťah, pretože „poldecko“ na začiatok sa ušlo každému z návštevníkov oslavy.

Do Tartarosu sme sa dostali akurát, keď končil set mladíkov DEAD GARDEN z Banskej Bystrice, ktorí hrajú thrash/death metal. V čase nášho príchodu žiaľ klub ešte zíval prázdnotou, čo istotne zamrzelo nielen účinkujúcich, ale najmä oslávencov ABSTRACT.

abstract-20-rokov-midnight-scream-1

MIDNIGHT SCREAM

S menším meškaním sa na pódiu rozbalili už skúsení matadori MIDNIGHT SCREAM z Veľkého Krtíša. Už ani nedokážem zrátať koľkokrát som mal česť vidieť túto kapelu naživo a písať report z ich koncertu, no stále ma títo páni naživo bavia. Tentokrát sa nájde jeden „prvýkrát“, pretože po prvý raz som ich videl s novým basákom „Klimom“. Po odchode Mareka Jambera, ktorý mal na starosti aj doprovodné vokály, ostali všetky spevy na pleciach, teda v hrdle speváka Jara Šajgalíka. Ako nám sám prezradil, pracovné povinnosti mu nedovoľujú až tak často trénovať hlasivky, no jeho spev bol opäť veľmi kvalitný. Takisto ako boli kvalitné sóla gitaristu Paliho Ďuriša, ktorému výborne sekundoval Miško Černák a za bicími ich skvele poháňal Reno Sanda. Všetko šlapalo ako malo, jediné, čo tomu chýbalo, bolo viacero fanúšikov a väčšia odozva publika. Aj keď, pri „Pirates Dream’s“ sa hŕstka chytila a bolo vidieť, že tento vyslovene koncertný song si užíva aj kapela samotná. Inak, opäť sa hralo najmä zo stále aktuálneho albumu „Flammarion“ a do toho pridali MIDNIGHT SCREAM aj ďalšie známe klipovky.

Po sete Veľkokrtíšanov sa už začal klub trošku viac zapĺňať gratulantami, no stále to nebolo veľmi ono. Na rade boli už domáci GAZDASGRIND, ktorí prišli prezentovať nedávno vydaný nosič „Zlo“. Od veselého grindu sa už dávnejšie odklonili k poriadnemu death metalu, čo mnoho fanúšikov s nadšením privítalo. Ja osobne som fanúšikom staršej grindovej tvorby, ale veď to poznáte…, proti gustu… Piesne z nového albumu zneli naživo veľmi dobre a slovenské texty v podaní vokalistu Falusoida zneli rozoznateľne aj napriek tomu, že ide o growl. Ja som rád, že došlo aj na staršie piesne ako „Daj si vodu, prekvapíš pečeň“, „Gazdasgrind“ alebo „Salaš“. A azda po prvýkrát, čo som videl týchto pánov nezahrali ich najväčší hit „Maťko a Kubko“. GAZDASGRIND nezabudli ani na oslávencov a na pódiu venovali ABSTRACT pakel minerálky Fatry, vraj to po takejto oslave mali potrebovať.

Nechcem odhadovať počet ľudí v klube, ale opäť to bolo o niečo lepšie ako na začiatku. Väčšina sa však zdržiavala pri barovom pulte a v boxoch. Mnoho ľudí bolo zvedavých na ďalších gratulantov, deatherov DEMENTOR z Ružomberka. Týchto borcov s kľudným svedomím môžeme označiť za legendy, pretože ich vznik sa datuje ešte do roku 1988. Poriadny brutal death metal s veľmi dobrým zvukom prezentovali aj v Banskej Bystrici. Pod pódiom mali už aj dosť fanúšikov, ktorých istotne potešili svojou dávkou brutality. Technicky presné, rýchle a precízne vystúpenie.

abstract-20-rokov-abstract-1

Peter „Lego“ Lengsfeld je rodený frontman, aj bez spevu 🙂

Pomaly sa už všetko chystalo na koncert oslávencov. ABSTRACT odpálili svoj inštrumentálny metal vo veľkom. Lego je rodený frontman, o čom nieto pochýb. Kapela dala do narodeninového koncertu všetko, preto som čakal možno väčšiu odozvu od fanúšikov a najmä ich počet pod pódiom mohol byť veľký. Koncert ABSTRACT sa však niesol v uvoľnenej atmosfére, dokonca z radu fanúšikov bolo počuť mohutné skandovanie „Lego je náš otec“. Hralo sa zo stále aktuálneho albumu „Lightheory“, ale došlo aj na staršie pecky. Mňa osobne potešila najviac klipovka „Silhouettes“. Žiaľ, povinnosti mi neumožnili dopozerať celý set, ktorý mala kapela pripravený, ale môžem napísať, že na pódiu šla na doraz. A po koncerte, vraj aj mimo neho…, ale to je už iný príbeh.

abstract-20-rokov-abstract-2

ABSTRACT

Dvadsať rokov v živote kapely je naozaj veľmi dlhá doba a preto takéto akcie rozhodne vítam. Zišlo sa mnoho kamarátov, ktorí držia slovenskú undergroundovú scénu nad vodou, či už z radov fanúšikov alebo  aj kapiel. Príjemné stretnutia, debaty a v neposlednom rade výborné koncerty. Možno, nezaškodilo urobiť z toho jednodňovú akciu, ktorá by začínala v skorších poobedajších hodinách, ale teraz je už o tom polemizovať zbytočné. Keďže na druhom dni sme sa už nezúčastnili, spomeňme aspoň, že k videniu boli kapely RECONCERN, SINNERS MOON, RETURN TO INNOCENCE, HECATE a na záver to opäť odpálili ABSTRACT. A vraj bolo viac ľudí, ako v piatok…

P.S.: Ospravedlňujem sa za fotky, viac môj mobil nezvládol…
P.S. 2: ABSTRACT-u, želáme ešte raz všetko najlepšie! Nech sú na scéne ešte ďalších 20 rokov!

PLUSY:
Priateľská a pohodová atmosféra, výkony všetkých kapiel

MÍNUSY:
Nezaškodil by väčší počet fanúšikov