Enslaved – Axioma Ethica Odini

Kapela Enslaved patrí bezpochyby ku hlavným pilierom nórskej scény. Od roku 2004, kedy vyšiel Enslaved prelomový album Isa sa ich zostava konečne ustálila. Práve na nahrávke Isa dokázali prepojiť energický, agresívny a ostrý black/vikingský metal s jemnosťou, melodickosťou, ba až zvláštnou psychedéliou.
Deväťnásťročná kariéra Enslaved by sa v kľude mohla vyčleniť na dve fázy. Pred albumom Isa a po ňom. Po Isa nasledovali albumy Ruun a Verterbrae. Najmä jubilejný desiaty album Verterbrae bol opäť viac „jednoduchší“ a priamočiarejší vikingský metal, typickejší pre obdobie pred rokom 2004. Fanúšikovia staršej tvorby to určite ocenili. Tento rok uzrel svetlo sveta jedenásty album Axioma Ethica Odini. Aký je?

Axioma Ethica Odini hneď v úvode označím za vynikajúci album a vo zvyšných riadkoch vysvetlím prečo. Chalanom z Enslaved sa opäť podaril nahrať viac ako nadčasový album, presne tak, ako tomu bolo v roku 2004. Opäť vás ohúri prepojenie vikingského agresívneho black metalu v kombinácii s melodickým vokálom. Úvodná Ethica Odini je najdlhšia na albume a uvedie vás do obrazu o čo pôjde na celej nahrávke. Vynikajúce hráčske výkony jednotlivcov, neuveriteľný progres a popri tom Enslaved nezabúdajú ani na svoje korene. Ak bola úvodná skladba vynikajúca, tak neviem čo poviete na Raidho. Po tvrdšom a ostrom úvode, šlapavom vikongskom tempe, blackovom agresívnom škrekote, vás refrén dostane do nemého úžasu a len tak ľahko ho z hlavy nedostanete. Výrazná gitarová a atmosférická melódia spoločne melodickým vokálom sú zárukoua príjemných zimomraviek. Raidho spoločne so záverečnou Lightening sú najvydarenejšími skladbami na novinke. Lightening sa začína pomalším tempom, melodickým spevom, no asi po minúte sa pridá smrtiaci blackový škrek, rezavé gitary a spomínané príjemné mrazenie je tu opäť. Kontrast pomalších a  melodickejších pasáží s tými viking/blackovými je naozaj smrteľnou kombináciou. Axioma Ethica Odini je neuveriteľne pestrý album a len tak ľahko sa vám ho dostať von z prehrávača nepodarí. Pestrý melodický vokál v kombinácii s blackovým je naozaj lahoda pre nielen vikingské a blackmetalové duše. Niektoré kompozície na albume sú komplikovanejšie, iné priamočiarejšie. Nie každá progresívnejšia časť mi bola po chuti, ale aj v týchto pasážach dokazujú muzikanti, prečo sú tak uznávanou kapelou. Enslaved sa snažia stále niečo kombinovať a inovovať.

Myslím, že nový album osloví aj fanúšikov rannej priamočerejšej tvorby a aj tých, ktorým sa páčil predošlý album Verterbrae viac ako Isa. Aj albumom Axioma Ethica Odini dokázali, že kapela ťahá za jeden koniec povrazu a to sa na nahrávke odzrkadlilo. Novinka snáď nemá žiadne slabšie miesto a je schopná osloviť fanúšikov viacerých žánrov. Dovolím si tvrdiť, že nový album možno v niektorých momentoch predčil cenený a toľko krát spomínaný album Isa. Naozaj, nezabudnuteľné dielo.

Žáner: Progressive black/viking metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings, 2010
Web: www.myspace.com/enslaved
Zostava:
Grutle Kjellson – vokály, basgitara
Ivar Bjornson – gitara, klávesy, efekty
Arve Isdal – gitara
Cato Bekkevold – bicie
Herbrand Larsen – klávesy, vokály
Diskografia:
Vikinglidr Veldi – 1994
Frost – 1994
Eld – 1997
Blodhemn – 1998
Madraum: Beyond the Within – 2000
Monumension – 2001
Below the Lights – 2003
Isa – 2004
Ruun – 2006
Vertebrae – 2008
Axioma Ethica Odini – 2010
Tracklist:
Ethica Odini (7:59)
Raidho (6:01)
Waruun (6:42)
The Beacon (5:48)
Axioma (2:20)
Giants (6:37)
Singular (7:43)
Night Sight (7:36)
Lightening (7:51)

Definitíva:
Spoločne s albumom Isa sa novinka
 bude radiť k tomu najlepšiemu čo Enslaved nahrali.
Album je plný zvratov, progresívnych prvkov,
blackmetalových „škriekaníc“ a melodických pasáží.
Enslaved sa opäť pokúsili vypilovať a prepojiť
black/viking metal s tým melodickejším smerom
 a pritom nezabudli na svoje korene.
Super album!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla