Žiar zažil poriadnu dávku melodiky: RAGE vliali do ľudí energiu, HAMMERFALL upútali krásnou scénou

HAMMERFALL, dnes už európska heavy/power metalová stálica, nás po nejakom tom čase konečne opäť poctila svojou návštevou, a to hneď dvakrát! Priviezla si so sebou špeciálnych hostí RAGE a SERENITY. My sme sa boli pozrieť v Žiari nad Hronom.

Zimná časť ich siahodlhého turné „World Wide (r)Evolution 2015“ tentokrát zasiahla východoslovenskú metropolu Košice (pôvodne sa koncert mal konať v športovej hale Cassosport), ale aj o niečo západnejšie položený Žiar nad Hronom a ich MsKC. Kým košická návšteva dopadla z diváckeho hľadiska pomerne biedne a celý tento cirkus sa musel nakoniec presunúť do omnoho menších priestorov undergroundového klubu Collosseum, v Žiari ostalo miesto konania nezmenené, čo predsa len veštilo o niečo priaznivejšiu situáciu. Žiaľ, opak bol pravdou…

Nevyhovujúci dátum konania? Príliš vysoké vstupné? Alebo dnes HAMMERFALL jednoducho neláka tak, ako po minulé roky? Metalový fanúšik je občas divný a nevyspytateľný tvor a odpoveď sa asi poľahky nedozvieme. Celkovo však táto nepríjemná situácia zamrzí o to viac, keďže úlohy špeciálneho hosťa sa s gráciou zhostilo legendárne nemecké trio RAGE a talentovaní SERENITY z Rakúska.

hammerfall-ziar-2015-serenity-5

SERENITY

Pekný a priestranný kulturák v Žiari nad Hronom sa skutočne plnil iba veľmi pomaly a SERENITY preto rozbaľovali svoj polhodinový set pre hŕstku zvedavcov. Do potemnelej sály vchádzam v čase, keď už pätica muzikantov trápi svoje hudobné nástroje. Promo nálepka síce hovorí jasne – symphonic/progressive metal, no v reále išlo skôr o typický (rozumej „tuctový“) klávesový power s množstvom tvrdých póz, heroických refrénov, klávesových plôch, či gitarových sól. Chalanom nemožno uprieť sympatické vystupovanie a obrovskú snahu, čo v závere ocenilo aj o niečo početnejšie publikum, lenže mňa spomínaná produkcia tejto partičky akosi minula.

hammerfall-ziar-2015-rage-5

RAGE, to je vlastne Peavy Wagner

Alebo za to môžu dlhoočakávaní RAGE na čele s nezameniteľným Peavy Wagnerom? Pred pódiom to konečne hustne, napätie správne graduje a trio do nás bez okolkov páli slávnu titulku z ešte slávnejšieho albumu „Black In Mind“. Tá aktuálne oslavuje svoje 20. výročie, čo kapela pojala správne patrične, a preto sme sa mohli dočkať aj takých lahôdok ako „The Crawling Chaos“, „Send By the Devil“, „Shadow Out of Time“ či „Until I Die“. Primiešajme do toho dnes prakticky nehrávané „Over and Over“, „End of All Days“ a máme tu priam exkluzívnu dávku muziky, naviac okorenenú skvelým zvukom.


Ozaj sa čerpalo najmä zo starých dosiek (s výnimkou „Down“), čo znamená iba jediné – RAGE vďaka novej zostave výrazne zjednodušili prejav a otočili kormidlom naspäť do power/thrashovej minulosti! Preč sú všetky tie sólové serepetičky z čias Victora Smolského, či bubeníckeho génia Mikea Terranu. Nové duo v zložení Marcos (gitara)/Lucky (bicie) síce disponuje mladíckym nadšením, obrovským nasadením a energiou, no i napriek mnohým pozitívnym pocitom sa neviem zbaviť dojmu, že hráčska virtuozita a najmä obrovská charizma už odišla nadobro niekam preč. Odhliadnuc od spomínaných negatív však išlo o pôsobivé vystúpenie s majstrovským zakončením v podobe „Higher Than Sky“ s vtipne zakomponovanou medley „Sweet Home Alabama“ a „Holy Diver“.

hammerfall-ziar-2015-3

Spevák HAMMERFALL, Joacim Cans

Švédski kladivári HAMMERFALL si na vizuálnej zložke svojich koncertov dávajú skutočne silno záležať a ináč tomu nebolo ani v Žiari, kde sa pätica mohla pochváliť vskutku úchvatnou scénou, nádhernými svetlami a dokonalým zvukom. Aj napriek tomu, že hudobnú produkciu týchto chlapíkov od albumu „Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken“ nevyhľadávam a kapelu v postate ignorujem, môžem s čistým svedomím priznať, že v ten večer išlo o dokonalú heavy metalovú šou so všetkým čo k tomu patrí. Typické klišé, ktoré patria k žánru ako riť na šerbel sa striedali s ešte väčšími, ale fanúšikovi to v podstate nemohlo vadiť, lebo všetko do seba zapadalo ako skladačky puzzle.

Samotný úvod je maximálne pôsobivý a trio „Hector´s Hymn“, „Any Means Necessary“, „Renegade“ musí strhnúť aj toho najväčšieho skeptika. HAMMERFALL si v posledných rokoch taktiež prešli bohatými personálnymi zmenami, avšak aktuálna zostava v zložení Dronjak/Cans/Larsson/Norgren/Wallin šľape ako hodinky. Najmä prví dvaja menovaní sú sympaťáci na pohľadanie, kde je zapálenie pre heavy metal priam 120 percentné! Čo rozhodne potešilo je skutočnosť, že sa skladby ako „B.Y.H“, „Blood Bound“, „Bushido“ pri nesmrteľných hitovkach „Heading the Call“, „Let the Hammer Fall“ či „Templars of Steel“ len tak nestratili. S blížiacim sa koncom síce už trochu prešľapujem na mieste a očakávam koniec, no záverečná a asi najznámejšia vec „Hearts on Fire“  má silu prebudiť aj mŕtveho a v MsKC to tú chvíľu doslova žije.

Utorňajší koncert SERENITY, RAGE a HAMMERFALL teda musel nadchnúť každého vyznávača melodickejších metalových odnoží. Aj napriek mizernej diváckej účasti to bol vskutku veľmi príjemne strávený večer.

PLUSY:
Spoľahlivé kapely, kvalitný zvuk, bezchybná organizácia, priateľská atmosféra, kultúrny stánok v Žiari n/Hronom

MÍNUSY:
Slabý divácky záujem o túto akciu

Foto: Luss