Symphorce – Unrestricted

Power metalová scéna má ďalší prírastok, ktorý tento krát pochádza z Nemecka, konkrétne od kapely Symphorce. Zoskupenie okolo Andy B. Francka (taktiež známy z pôsobenia v kapele Brainstorm) pripravilo svoj siedmy štúdiový album po trojročnej prestávke od vydania ich posledného albumu Become Death. Keďže po neúrodnom začiatku roka 2010 sa power metalová scéna ku koncu roku prebúdza, sám som bol zvedavý, kam sa zaradia Symphorce s nahrávkou Unrestricted.
Do albumu sa teda vrhám s vervou a očakávaním, že nasledujúce minúty v spoločnosti desiatich skladieb nebudú premrhaným časom. Začíname rozpačito, skladbou The Eternal. Musím priznať, že úvod albumu som najprv zavrhol a tým upadol aj môj celkový dojem na album, ale svoje tvrdenie musím prehodnotiť. Konkrétne úvodná skladba je veľmi kvalitná a melodická, no chýba tomu väčší šmrnc. Ten sa dostavuje už v nasledujúcich skladbách a druhá v poradí – Until It Is Over patrí medzi mnou favorizované na tejto nahrávke.

Album sa nesie v klasickom melodickom tempe, ktorému by ale miestami naozaj ešte neuškodila rýchlosť. Album Unrestricted sa mi naozaj dlhšie dostával pod kožu, ale pri tejto práci som sa už naučil, že nie vždy je správne dávať na prvý dojem. Hlavne Andy B. Franck sa do toho opiera na 100 percent, čo dokazuje aj v skladbe Whatever Hurts, ktorá je vydarenou kópiou klasických power metalových legiend s tekvicami namiesto hláv. Na tomto albume mi chýbajú väčšie gitarové, či bubnové sóla, ktoré podľa mňa správnemu power metalovému albumu chýbať nesmú. Predvádzaná klasika zo strany Symphorce sa však na druhej strane stáva už stereotypom, ktorý neprináša nič nové. Budem sa opakovať, ale takýchto albumov je len za tento rok minimálne desať. Tým však rozhodne nechcem degradovať prácu týchto muzikantov. Dlho som rozmýšľal, čo mi tento album pripomína a nakoniec som našiel podobnosť s najnovším albumom Masterplanu – Time To Be King, ktorý veľkú slávu na verejnosti nezožal. Zo stereotypu sa poslucháča snaží vytrhnúť The Last Decision a celkom sa jej to darí. Frank preladil na tónine, aj na rýchlosti a páni za nástrojmi ho poslušne nasledovali – hutné intro, presne také ako má byť, ktoré vyústilo do ďalšej výbornej skladby – vynikajúci, masívnejší vokál a gitary, ktoré akoby až teraz zapojili na doraz. Do našliapnutého tempa sa podarilo naskočiť aj nasledujúcej skladbe, The Mindless, ktorá je najdlhšou na albume. Táto pesnička konečne predstavuje nahrávku, ktorá má hlavu a pätu a pôsobí ako samostatný koncept, z ktorého cítiť príbeh. Gitary síce opäť trochu oslabli, ale Frank sa nevzdáva a bojuje až po záver albumu. Neviem však, či z tohto boja vyšiel víťazne…

Album Unrestricted nepatrí medzi tie, ktoré strhnú davy a ktoré si od radosti budete púšťať dokola. Po hudobnej stránke však ide o kvalitný album a nedostatky, ktoré som spomenul skalným určite vadiť nebudú.

Žáner:  power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Metal Blade, 2010
Web: www.myspace.com/symphorcepower
Zostava:
Andy B. Franck – vokály
Cedric „Cede“ Dupont – gitara
Markus Pohl – gitara
Denis Wohlbold – basová gitara
Stefen Theurer – bicie
Diskografia:
Truth to Promises – 1999
Sinctuary – 2000
Phorceful Ahead – 2002
Twice Second – 2004
Godspeed – 2005
Become Death – 2007
Unrestricted – 2010
Tracklist:
The Eternal (4:09)
Until Its Over (3:46)
Sorrow In Our Hearts (3:20)
Whatever Hurts (4:42)
The Walking Hour (3:01)
Visions (4:36)
The Last Decision (3:25)
The Mindless (5:56)
Worlds Seem To Collide (3:45)
Do You Ever Wonder (4:22)
Definitíva:
Unrestricted je veľmi ľahko prehliadnuteľná
kvapka v power metalovom mori.
Pri počúvaní tohto albumu musí byť poslucháč
 veľmi trpezlivý a ak má náladu vyblázniť sa, mal by jeho počúvanie radšej prehodnotiť, pretože ide o akési presladené podanie tohto žánru.
Vycibrené metalové ucho
(a hlavne fanúšikovia Brainscan),
 však musí uznať
 hlavne spevákove kvality,
 no je otázne, či sa k nim bude vracať.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla