DEF LEPPARD – Def Leppard

DEF LEPPARD vydávajú po predlhých siedmich rokoch novučičký eponymný album a my túto veľkolepú udalosť rozhodne nemôžeme iba tak poľahky odignorovať! Nech sa páči, poďte nazrieť o čosi bližšie.

Anglickú hard rockovú legendu v poslednom období naozaj nemožno považovať za extrémne produktívne zoskupenie. Ak spomínam posledné obdobie, mám na mysli vskutku poriadne veľký kusisko času. Od jubilejného štúdiového počinu „X“ z roku 2002 totiž chalani skomponovali len jedno jediné dlhohrajúce cd „Songs From the Sparkle Lounge“ (schválne nepočítam zbierku cover verzií pod názvom „Yeah!“) a ani to bohužiaľ nedisponovalo bohvieakou hudobnou náplňou. So slávnymi DEF LEPPARD to jednoducho išlo pekne dole z kopca.

def-leppard-def-leppard

DEF LEPPARD – Def Leppard

Horúca rovnomenná novinka má preto napraviť mierne pošramotenú povesť gentlemanov zo Sheffieldu a myslím, že sa jej to nakoniec celkom dobre darí. Samozrejme, asi iba blázon by čakal návrat do legendárnych 80. rokov, časov nesmrteľných dosiek „Pyromania“ či „Hysteria“. A taktiež čo do kvality hudobnej produkcie a obrovských multiplatinových predajov. No i napriek tomu sa dvaja Rickovia, Joe, Phil a Vivian skutočne snažia, a to aspoň čo sa týka tej spomínanej kvality.

Nechýbajú sakramentsky chytľavé momenty, zaujímavé gitarové vyhrávky a známe zborové refrény. Dnes už klasický štadiónový sound kapely je opäť všadeprítomný a DEF LEPPARD na ploche vyše päťdesiatich minút vyučujú svoju typickú hru, ktorou si tak dávno podmanili širokú verejnosť, rádia i TV. Nemyslite si však, že sa výhradne čerpá zo slávnej minulosti! Naopak, „Def Leppard“ znie častokrát veľmi aktuálne, predovšetkým produkciou (tej sa zhostil blízky priateľ Ronan McHugh) a zvukového ošetrenia.

def-leppard

DEF LEPPARD

Rovná štrnástka ponúkaných skladieb pôsobí vzácne vyrovnaným dojmom. Vybrať si môžeme z viacerých kategórií. Či sú to  popíkom nasiaknuté hitovky (úvodné duo „Let´s Go“, „Dangerous“, príjemne pohoďácka „We Belong“ a napríklad „Sea of Love“), správne dravé rockové vypaľovačky („Invincible“, „Forever Young“, „Wings of An Butterfly“ alebo funky náladami nabitá „Man Enough“ s výraznou basovou stopou) aj emóciami nabité balady (citlivý človek, aby pri „Last Dance“ a najmä záverečnej „Blind Faith“ dokonca uronil nejakú tú slzu). Pocit stereotypu by teda poslucháča určite trápiť nemal.

Nájdu sa však o niečo slabšie miesta, trochu akejsi vaty, a to obzvlášť uprostred cd, kde to občas málinko zaškrípe. Ide možno iba o dve, tri skladby. Suma sumárum, tak o maximálne jednu štvrtinu celkovej stopáže nahrávky, čo je myslím ešte stále pomerne chválitebná vizitka. Za mňa spokojnosť.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: hard rock/pop rock
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: earMUSIC
Dátum vydania: 30.10.2015
Web: www.defleppard.com
Zostava:
Joe Elliott – vokály
Phil Collen – gitara
Vivian Campbell  – gitara
Rick Savage – basgitara
Rick Allen  – bicie
Tracklist:
Let´s Go (5:01)
Dangerous (3:23)
Man Enough (3:54)
We Belong (5:06)
Invincible (3:45)
Sea of Love (4:04)
Energized (3:23)
All Time High (4:19)
Battle of My Own (2:42)
Broke ´n´ Brokenhearted (3:19)
Forever Young (2:23)
Last Dance (3:09)
Wings of An Angel (4:23)
Blind Faith (5:33)
Diskografia:
On Through the Night – 1980
High ´n´ Dry – 1981
Pyromania – 1983
Hysteria – 1987
Adrenalize – 1992
Slang – 1996
Euphoria – 1999
X – 2002
Yeah! – 2006
Songs From the Sparkle Lounge – 2008
Def Leppard – 2015
Definitíva:
DEF LEPPARD sú naspäť v hre. Vracia ich do nej eponymný album, ktorý prinavracia  pätici späť svoje sebavedomie. Síce ani omylom nejde o takú pecku akou bola svojho času „Hysteria“ alebo napríklad „Retro Active“, no vďaka viacerým výborným songom má album „Def Leppard“ rozhodne má  svoje nespochybniteľné čaro.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla