SIGNUM REGIS – Chapter IV: The Reckoning

Seneckú partiu SIGNUM REGIS môžeme označiť za formáciu, ktorá výnimočne (ale zaslúžene) žne úspechy nielen doma, ale aj v zahraničí a to dokonca často väčšie ako na domácej pôde.  Koncom roka im vyšiel štvrtý plnohodnotný štúdiový album s názvom „Chapter IV: The Reckoning“.

Na najnovšom albume sa nachádza desať skladieb a celková stopáž sa zastavila tesne pod päťdesiatimi minútami. Hneď na úvod musím podotknúť, že v tomto prípade sa nevyhnem porovnávaniu hlavne s predchádzajúcimi dvomi albumami, ktoré patria dodnes medzi moje najobľúbenejšie a počin „Exodus“ z roku 2013 je u mňa dodnes jediným albumom, ktorý som na Valhalle ohodnotil plným počtom bodov. Aj preto som sa samozrejme na novinku veľmi tešil. Ešte pred počúvaním sa vynárala jedna jediná otázka. Je možné posunúť latku ešte vyššie?

signum-regis-chapter-IV-the-reckoning

SIGNUM REGIS – Chapter IV: The Reckoning

Album otvára vypaľovačka s názvom „Lost and Found“, ktorá v podstate hneď od úvodu naznačuje jasný rukopis SIGNUM REGIS. Kapela fanúšikom opäť servíruje kvalitný power metal. Budem sa znovu opakovať, ale počúvanie tejto skupiny je o to príjemnejšie, že ide o domácu tvorbu, ktorá ale spĺňa svetové parametre.

Album „Chapter IV: The Reckoning“ mi najviac pripomína nemeckú power metalovú školu. To je síce chvályhodné, no je to tak trochu aj dvojsečná zbraň. Novinka z dielne seneckej partie mi totiž znie až príliš presná. Celý album sa nesie v jednej línii rýchlych riffov, pár nenápadných gitarových sól a zborových refrénov. Táto presnosť zapríčiňuje, že hádam žiadna zo skladieb na albume nijak nevybočuje od ostatných a v podstate ani všeobecne zo záplavy celosvetovej power metalovej tvorby. A to je práve najväčší rozdiel oproti albumu „Exodus“, ktorý skvele vynikal svojou rozmanitosťou, čo bolo však zapríčené aj tým, že na spomínanom albume sa vystriedalo množstvo hudobných hostí.

signum-regis-2015

SIGNUM REGIS

Po hudobnej stránke, ale nie je novému albumu v podstate čo vytknúť. Nahrávka má svoje umne nastavené tempo (aj keď v „Exodus“ mali chalani zaradenú priam kozmickú rýchlosť) a Mayo svojím bojovne naladeným prejavom dáva celému albumu punc kvality.

Snáď jedinou piesňou na albume, ktorá vybočuje od ostatných je záverečná „Bells are Tolling“, ktorá má až sedem a pol minúty, začína ako pomalá, ponurá a trochu temná vec, no presne v polovici to chalani rozbalia. Chýbajúca štipka väčšej rozmanitosti sa teda prejavila až na záver novej dosky.

„Chapter IV: The Reckoning“ je opäť kvalitným hudobným dielom, na ktoré môžeme byť na Slovensku právom hrdí. Kvalitu predošlých dvoch albumov však nedosahuje, no stále je to nahrávka, ktoré obstojí aj v konkurencii zahraničných kapiel. Chalani tentokrát trocha doplatili na vysoko nastavenú latku z minulosti.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Senec)
Vydavateľstvo: Ulterium Records
Dátum vydania: 20.11.2015
Web: www.signum-regis.com
Zostava:
Mayo Petranin – vokály
Ronnie König – basgitara, vokály
Filip Koluš – gitara
Ján Tupý – klávesy, vokály
Jaro Jančula – bicie
Tracklist:
Lost and Found (3:34)
The Secret of the Sea (4:09)
The Voice in the Wilderness (4:55)
Prophet of Doom (5:02)
The Magi (4:46)
Quitters Never Win (5:18)
Tempter of Evil (4:12)
When Freedom Fails (5:54)
The Kingdom of Heaven (4:43)
Bells are Tolling (7:14)
Diskografia:
Signum Regis – 2008
The Eyes of Power – 2010
Exodus – 2013
Through the Storm (EP) – 2015
Chapter IV: The Reckoning – 2015
Definitíva:
Novinka „Chapter IV: The Reckoning“ sa narozdiel od predchádzajúcich albumov ani zďaleka nedostáva pod kožu tak rýchlo, no to nič nemení na fakte, že ide o kvalitné hudobné dielo, na ktorom si polahodia hlavne náročnejší poslucháči. SIGNUM REGIS tentokrát doplatili len na príliš vysoko nastavenú latku.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla