FEEL A CURSE – Shadows in Mind

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na albumový prírastok na našej domácej scéne. Pohodlne sa usaďte, je tu dlhohrajúca prvotina domácich death metalistov FEEL A CURSE z Liptova.

Po tom ako Milan „Jozzo“ Jozefek rozpustil koncom roka 2012 kapelu DESECRATED DREAMS, kde zarezával od roku 1996, vznikla v Liptovskom Mikuláši na jeho popud nová death metalová formácia FEEL A CURSE. Ich existencia načala už tretí rok, za ten čas stihli dať dokopy debutov materiál „Shadows in Mind“.

feel-a-curse-shadows-in-mind

FEEL A CURSE – Shadow in Mind

Dlhohrajúcemu albumu ešte predchádzalo na začiatku ich fungovania štvorskladbové EP „Corroded Time to Come“, ktoré obsahovalo ukážky toho, čo asi môžeme očakávať od tejto formácie. Išlo o veľmi melodické songy spolu s výraznou atmosférou.

No na debutovom dlhohrajúcom albume kapela od tohto smeru upustila a mierne sa odtrhla z reťaze. Ponúka totiž priamočiary, nadupanejší a fakt kvalitný materiál, čomu sa však nie je veľmi čo čudovať, pretože aj keď ide ešte stále o relatívne novú kapelu, tak jej členovia sú ostrieľaní borci s bohatými skúsenosťami. Ešte dodám, že po nahratí spomínaného EP kapela naverbovala druhého gitaristu Mateja Slováka (postaral sa aj o pekný artwork albumu) za čo som rád aj ja osobne. Predsa len dve gitary, sú dve gitary.

Album „Shadows in Mind“obsahuje razantné skladby s priamym ťahom a pestrosťou. Klepačky, stredné tempá, ale i piesne s odlišnou atmosférou, a to všetko spolu s melodickými prvkami.  Touto charakteristikou sa novinka vyznačuje v podstate počas celej stopáže. Prvé mierne spomalenie príde až v siedmej skladbe „Twisted Fate“. Dovtedy sa inak šlape vo výbornom tempe, hlavne so skvelou gitarovou sekciou. Zmena nálady je síce ešte aj v tretej „Collateral“ so zasnenou ústrednou vyhrávkou, vďaka ktorej má pieseň zvláštnu atmosféru. Menšiu chybičku krásy vidím v tomto prípade v trocha klišé texte.

Nebol by to však Jozzo, aby sa v jeho tvorbe neobjavili aj melodické linky. Tých je na nahrávke dostatok. Lepšie povedané, v každej skladbe sú sóla či melodické vyhrávky dobre zkomponované a hlavne majú hlavu a pätu. Tam, kde sú zaradené, pasujú výborne. Teda, až na jednu výnimku. Nemôžem si pomôcť, ale prvá melodická vyhrávka v úvodnej „Misguided World“ mi proste nesedí nech sa akokoľvek snažím, ale to je detail.

Vrchol v melodickom počínaní prichádza v poslednej „Flying Stones“, kde je to ozaj skvelé. Rozumne je zaradená na koniec nahrávky, či ide o text alebo to, že ide o skladbu s dlhšou stopážou a postupnou gradáciou. Každá jedna pieseň je samostatnou kapitolou a každá má svoje charakteristické prvky. Opakovanie nehrozí ani náhodou a hlavne na albume nenájdete žiadnu vatu. Debut Liptákov FEEL A CURSE baví od začiatku až do konca, nuda nemá šancu.

feel-a-curse-band

Liptáci FEEL A CURSE

Najväčšou hitovkou je titulná „Shadows in Mind“, kde je dominujúci výborný ústredný riff, najnadupanejší song reprezentuje „Of War and Men“, a to priam vidíte besniacich fanúšikov v kotli pod pódiom, táto pieseň by mala byť v koncertom setliste povinnosť! A asi za kompozične najpestrejšiu možno považovať „Lies“, ktorá sa vyznačuje častými zmenami a „hravosťou“. Zaujímavou je aj temnejšia „Shattered Nights“, má black metalový nádych. Kapela sa nebojí ani o zaradenie modernejších prvkov, konkrétne mám na mysli deathcorové breakdowny („Lies“, „Flying Stones“).

Texty hovoria a psychológii človeka, zničenej duši alebo o nie príliš optimistických pocitoch zo životných úskalí. Názov albumu chalani teda nezvolili len tak. Mierna nádej na lepšie časy a svetlo na konci tunela (po textovej stránke) však prichádza už v spomínanej „Flying Stones“.

O vokálnu časť sa okrem ústrednej postavy Jozza s jeho klasickým „revaným“ prejavom stará aj bubeník Andrej s prekvapivo hlbším growlom a po novom sa o „slovo“ prihlási aj gitarista Matej, a to nielen ako doprovod, ale strihne si aj celé skladby. Jeho prejav je niekde medzi jeho dvoma súputníkmi od mikrofónu. A aby som nezabudol. Album sa nahrával v Poprade u Martina Barlu, ktorý sa postaral aj o mix. O mastering sa pričinil známy dánsky majster zvuku Jacob Hansen z čoho vzišlo iba jedno – vynikajúci zvuk.

Chalani sa síce v jednom z rádiových rozhovorov vyjadrili, že oproti EP nebude badať veľký rozdiel, no ja s tým veľmi nesúhlasím. FEEL A CURSE počuteľne pritvrdili, čomu som ja osobne veľmi rád a aj ma tým trochu prekvapili. Konečný verdikt teda znie, že  na svojom debute odviedli výbornú prácu.

Hodnotenia autora: 8 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Liptovský Mikuláš)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: január 2016
Web: https://sk-sk.facebook.com/FeelACurse
Zostava:
Milan „Jozzo“ Jozefek – vokály, gitara
Matej Slovák – gitara, vokály
Pavol Maro – basgitara
Andrej Šimon – bicie, vokály
 Tracklist:
Misguided World (3:37)
Memories Stay (3:26)
Collateral (3:59)
Shadows in Mind (3:05)
Of War and Men (3:59)
Lies (2:59)
Twisted Fate (3:44)
Shattered Nights (3:46)
The Demon Inside (3:25)
Flying Stones (6:43)
Diskografia:
Shadows in Mind – 2016
Definitíva:
Na štúdiovom debute „Shadows in Mind“ od domácich death metalistov FEEL A CURSE je badateľné, že aj keď je to nová kapela, tak ide o ostrieľaných borcov, ktorí vytvorili priamočiary a kvalitný death metalový materiál zahrňujúci pestrosť a melodické pasáže.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla