ANTHRAX – For All Kings

Pomerne strastiplná situácia v ANTHRAX sa od vydania výbornej „Worship Music“ takpovediac vrátila do normálu a na ďalšiu dosku sme už nemuseli čakať predlhých osem rokov. Že je nálada vo vnútri kapely mimoriadne príjemná demonštruje aj aktuálna novinka „For All Kings“.

Posledné mesiace musia byť pre thrash metalového fanúšika doslova pohladením na duši. Vyšli výborní SLAYER, takmer rovnako kvalitnej roboty sme sa dočkali od kolegov z MEGADETH, no rodáci z východného New Yorku idú ešte o niečo ďalej.

anthrax-for-all-kings-album-new

ANTHRAX – For All Kings

ANTHRAX totiž vyrukovali s jedným z najsilnejších albumov svojej dlhočiznej kariéry, a to je už čo povedať. Aj po vyše troch desaťročiach nepretržitého hrania chlapi hýria náramnou energiou na živých vystúpeniach a stále dokážu točiť nesmierne zaujímavé piesne. Klobúk dole!

Vždy tomu tak ale žiaľ nebolo. Najmä obdobie príprav spomínaného predchodcu by sa dalo označiť za skutočne tragikomické. Časté rotácie frontmana, naťahovanie dátumu vydania, rôzne mediálne prestrelky – aj tým si chalani prešli. Nie je však zlatým dňom koniec. Angažovanie staronového pevca Joeyho Belladonnu, podarená kolekcia „Worship Music“ i dnes už legendárne turné „The Big Four“ päticu maximálne zocelilo a priam opätovne vystrelilo k výšinám. Od tejto doby sa zdá byť všetko v úplnom poriadku a obrovskú pohodu či radosť z hrania ANTHRAX jasne demonštrujú aj aktuálnom kotúčiku.

Ten je totiž až po samý okraj natrieskaný fantastickými hymnami! Počnúc prepracovaným úvodným kopcancom „You Gotta Believe“ a končiac rýchlou strelou „Zero Tolerance“, máme čo dočinenia s mimoriadne podareným materiálom, kde nechýba tvrdosť, rýchlosť, ale i krásne melódie, chytľavé rytmy a hymnické refrény. Tie sú skutočnou ozdobou novinky, a to hneď vo viacerých prípadoch – „Breathing Lightning“, „Blood Eagle Wings“, „This Battle Chose Us“, „For All Kings“.

anthrax-2016-promo-6501

ANTHRAX

Joey so svojim znamenitým hrdlom predvádza bezpochyby jeden z najlepších výkonov vo svojej bohatej kariére. Výsledné skladby doslova ťahá ešte o nejaký ten stupienok vyššie. Bokom nestojí ani veľmi šikovný Jonathan Donais (ex-SHADOWS FALL), nenápadný to nováčik za sólovou gitarou alebo tradičný riffmajster Scott Ian, bez ktorého by snáď táto banda ani nemala zmysel.

Príznačný je taktiež silný cit pre rôznorodosť kompozícií, kde chalani jasne dávajú na známosť, že tvrdosť nie je to jediné, o čo tu dnes pôjde. Piesne neraz prechádzajú rôznymi fázami. Od jemných – náladotvorných, až po tie klasické – metalové. Stretneme sa preto s epickým nápevmi, ale rovnako i s rýdzim thrashovým uragánom. Tomu všetkému samozrejme nechýba potrebný groove, najviac patrný v hrubozrných monolitoch ala „Suzerain“ a „Defende/Avenge“.

ANTHRAX teda zdarne nadväzujú na päť rokov starý počin „Worship Music“ a v mnohom ju i prekonávajú. Či je to vôbec pravda, si už musíte zistiť pekne každý sám. Za mňa osobne jeden veľký palec nahor!

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 26.2.2016
Web: www.anthrax.com
Zostava:
Joey Belladonna – vokály
Scott Ian – gitara
Frank Bello – basgitara
Jonathan Donais – gitara
Charlie Benante – bicie
Tracklist:
You Gotta Believe (7:31)
Monster at the End (3:56)
For All Kings (5:01)
Breathing Lightning (6:33)
Suzerain (4:53)
Evil Twin (4:39)
Blood Eagle Wins (7:55)
Defeat / Avenge (5:13)
All of Them Thieves (5:16)
This Battle Chose Us (4:54)
Zero Tolerance (3:49)
Diskografia:
Fistful of Metal – 1984
Spreading the Disease – 1985
Among the Living – 1987
State of Euphoria – 1988
Persistence of Time – 1990
Sound of White Noise – 1993
Stomp 442 – 1995
Volume 8 – The Threat Is Real – 1998
We´ve Come For You All – 2003
Worship Music – 2011
For All Kings – 2016
Definitíva:
Od príchodu Joeyho Belladonnu pôsobia ANTHRAX ako pokropení živou vodou, čo maximálne dokumentuje aj nová placka „For All Kings“, ktorú už teraz môžem smelo zaradiť medzi to najlepšie v roku 2016!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla