OBSCURA – Akróasis

Dlhých 5 rokov si museli fanúšikovia progresívneho death metalu počkať na novinku od nemeckých virtuózov OBSCURA. Samotnej príprave a vydaniu „Akróasis“ však predchádzali pre kapelu nie práve priaznivé chvíle.

Každý interpret si vo svojej hudobnej kariére z času na čas prejde ťažším obdobím. Zároveň obvykle ide aj o skúšku, či je kapela natoľko silná, aby dokázala čeliť nástrahám, pozviechať sa a pokračovať vo svojej činnosti. Pre Steffena Kummerera a jeho družinu OBSCURA nastali takéto bolestivé chvíle v júli 2014, keď dva silné piliere tejto formácie – Hannes Grossmann a Christian Münzner, opustili kapelu.

obscura-akroasis

OBSCURA – Akróasis

Po vyplnení diery v zostave a nahrávaní albumu zasiahol túto formáciu z Mníchova ďalší úder, keď sa páni nemohli dostaviť na potvrdené „Summer Slaughter Tour 2015“ v Severnej Amerike kvôli problémom s vízami  (mimochodom, ako ich živý bubeník mal na tomto turné vystupovať jeden z najväčších súčasných bubeníckych talentov Alex Rüdinger). OBSCURA tak okrem účasti na šnúre pre podporu nahrávanej novinky prišla aj o značnú časť finančných prostriedkov. Napriek takejto neľahkej situácii však 5. februára nakoniec predsa len uzrel svetlo sveta nový album nazvaný „Akróasis“.

Už v prvej skladbe nahrávky možno nájsť odpoveď na otázku, či sa personálne zmeny odrazili na tvorbe tejto bandy, alebo jej žánrovom posune. Až na zopár nových prvkov a postupov je to stále tá istá OBSCURA , ktorá skrátka patrí medzi hŕstku kapiel, ktoré sú svojím zvukom a skladateľským prístupom ľahko rozpoznateľným hudobným javom. Stále ide o technický death metal s množstvom vyhrávok a melódií. Bezprascová basa nechýba ani na novinke a nováčikovi Sebastianovi Lanzerovi to klepe rovnako presne ako jeho predchodcovi. Vcelku zvláštnym a novým  javom sú gitarové efekty v sólach niektorých skladieb („Sermon of the Seven Suns“) a („Perpetual Infinity“) a taktiež využívanie vocodéru spôsobom iným, na aký bola kapela zvyknutá.

obscura-promo

OBSCURA

„Akróasis“ však napriek tomu možno nebude album, ktorý bude ladiť vašim sluchovodom na prvýkrát. Pre mňa osobne totižto nahrávka po prvotných vypočutiach pripadala veľmi nevýrazná a jednotvárna. Trpezlivosť a zvedavosť sa však vyplatila. Po dôkladnejšom vypočutí totižto fanúšik rozhodne ocení rôznorodosť jednotlivých skladieb a kopec priam krásnych vyhrávok a melódií. OBSCURA sa možno až tak veľmi na novinke neponáhľa, no vôbec to nie je na škodu.

Menšou slabinou albumu ostáva iba posledný  kúsok tejto inak vydarenej placky. „The Origin of Primal Expression“ prináša veľmi pekný, inštrumentálny koniec tohto diela, no podobnosť s „Voice of the soul“ od velikánov DEATH je až veľmi okatá  (je síce pravda, že sa OBSCURA netají svojimi sympatiami k tejto legendárnej formácií, ale predsa len by sa mala kapela snažiť vplyv svojich favoritov v záujme zachovania originality minimalizovať). Ide však o výhradu pri skutočne prísnom analyzovaní albumu. Odhliadnuc od tohto menšieho zaváhania je „Akróasis“ fantastickým dielom, ktorý si však vyžaduje svoj čas pre rozpoznanie všetkých ukrytých krás. Ak vás totižto bavila predchádzajúca tvorba kapely, je veľmi málo pravdepodobné, že by vás novinka sklamala. Malá pripomienka na záver. OBSCURA sa predvedie 9. apríla v Košiciach spolu s DEATH DTA.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: progressive/technical death metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 5.2.2016
Web: www.realmofobscura.com
Zostava:
Steffen Kummerer– gitara/vokály
Linus Klausenitzer – bezprascová basgitara
Tom Geldschläger – gitary
Sebastian Lanser – bicie
Tracklist:
Sermon of the Seven Suns (7:12)
The Monist (4:56)
Akróasis  (4:23)
Ten Sepiroth (5:08)
Ode to the Sun (5:04)
Fractal Dimension (6:14)
Perpetual Infinity (5:52)
Weltseele (15:12)
The Origin of Primal Expression (3:55)
Diskografia:
Retribution – 2006
Cosmogenesis – 2009
Omnivium – 2011
Akróasis – 2016
Definitíva:
Napriek tomu, že prelomový „Cosmogenesis“  tentokrát ešte zrejme prekonaný nebol, nahrali Nemci OBSCURA veľmi silný album „Akróasis“, ktorým potvrdili svoje postavenie a rešpekt na poli progresívneho death metalu. Množstvo vydarených riffov a vyhrávok si pre svoje objavenie vyžaduje svoj čas, no ak ho pre tento album obetujete, rozhodne nebudete ľutovať.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články