PRONG – X – No Absolutes

Jubilejná desiata doska amerických PRONG je vonku a trio Victor/Christopher/Cruz si môže smelo pogratulovať. Kolekcia s názvom „X – No Absolutes“ je totiž jedna vzrušujúca jazda horskou dráhou!

Poznáte to. Raz za určitý čas sa zhodou okolností dostane k dvojici sluchovodov nahrávka, ktorá vás jednoducho zmetie zo zemského povrchu. Keď som posledným dvom albumom od rodákov z ďalekého New Yorku dával takmer tie najvyššie známky s myšlienkou „táto banda ešte v budúcnosti dokáže veľké veci“, ani len v najkrajšom sne som netušil, že to bude už v prvej štvrtine aktuálneho roku.

prong-x-no-absolutes

PRONG – X – No Absolutes

PRONG model 2016 totiž neuveriteľným spôsobom nakopáva zadky, i  napriek limitovaným výrazovým prostriedkom (priznajme si, v zložení gitara, basa, bicie sa toho dnes už veru veľa vymyslieť nedá…), či pomerne málo zohratej zostave. Nič z obáv sa však záhadným spôsobom nepotvrdzuje a my sme svedkami neuveriteľného diktátu na pomedzí thrash metalovej zúrivosti, moderného groovu, chytľavého HC i jednej maličkej novinky. Práve tá chytľavosť je to, na čom si chalani dali nepochybne záležať, ale nebojte sa, prvoplánové melódie ostali aj naďalej ležať kdesi v šuplíku. Tu skôr ide o niečo iné.

Tým akýmsi málo očakávaným experimentom je spev frontmana Tommyho Victora (DANZIG, ex-MINISTRY), ktorý v niektorých skladbách vsadil na skutočne veľmi ľubozvučný prejav a hneď tu máme hitovky ako prasa! Len sa nedajte rýchlo zmiasť. Nech už ide o „Do Nothing“, „With Dignity“, „No Absolutes“, „Ice Runs Through My Veins“, kde sa občas mieri kamsi do teritória slávnych SUM 41 (predovšetkým v prvých dvoch prípadoch) a podobne, vždy je z toho hotový zásah do čierneho. O koncertných tutovkách teda niet už teraz  najmenších pochýb.

prong-2016

PRONG

V úplnej opozícií potom stojí „panteroidný“ bager typu „Ultimate Authority“, „Without Words“, „Cut and Dry“, tvrdý thrash/punk výplach ala „In Spite of Hindrances“, „Sense of Ease“ alebo hardcorová hopsačka „Belief System“. To celé iba prispieva k obrovskej rôznorodosti materiálu, a preto má doska „X – No Absolutes“ do nudy či stereotypu de facto veľmi ďaleko. Máme tu skrátka mix dvanástich výborných skladieb, mnoho kvalitných hudobných nápadov, skvelé inštrumentálne výkony, no jeden jediný tromf sa predsa ešte niekde nájde.

Pomyselnou čerešničkou  na ináč bezchybne ozdobenej torte je výsledný sound z dielne Chrisa Colliera (LITA FORD), za pomoci spomínaného Tommyho. Chalanom sa totiž podarilo vytvoriť prierazný zvuk, ktorý je na jednej strane neuveriteľne tvrdý, hutný a moderný, ale zároveň nič nestráca na čitateľnosti nástrojov. Po všetkých stránkach sme tak dostali vynikajúcu štúdiovú prácu, a tú nejde oceniť ináč, než maximálne možným hodnotením. „Desiatkami“ síce v poslednej dobe pomerne šetrím, avšak budiž, kapela si ju pre dnešok rozhodne zaslúži.

Hodnotenie autora: 10 / 10

Žáner: thrash/hc/groove metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Steamhammer SPV
Dátum vydania: 5.2.2016
Web: www.prongmusic.com
Zostava:
Tommy Victor – vokály, gitara
Jason Christopher – basgitara
Arturo Cruz – bicie
Tracklist:
Ultimate Authority (2:54)
Sense of Ease (4:05)
Without Words (3:16)
Cut and Dry (3:51)
No Absolutes (3:17)
Do Nothing (3:40)
Belief System (3:21)
Soul Sickness (3:05)
In Spite of Hindrances (2:45)
Ice Runs Through My Veins (4:04)
Worth Pursuing (3:12)
With Dignity (3:14)
Diskografia:
Force Fed – 1988
Bef To Differ – 1990
Prove You Wrong – 1991
Cleansing – 1994
Rude Awakening – 1996
Scorpio Rising – 2003
Power of the Damager – 2007
Carved Into Stone – 2012
Ruining Lives – 2014
Songs From the Black Hole – 2015
X – No Absolutes – 2016
Definitíva:
Akési zhrnutie pre dnešok radšej vynecháme. Jednoducho zájdite do najbližšieho obchodu s muzikou, utraťte prachy za nový PRONG a vytrepte si doma hlavu až do príchodu záchrannej služby.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články