Sinister – Legacy of Ashes

Recenziu na nový album holandských deatherov Sinister musím začať podobne ako recenziu na francúzov Deathspell Omega. Tam som spomenul rečnícku otázku, či môže kapela pochádzajúca z Francúzska nahrať zlý black metalový album. To isté sa platí aj v prípade Holandska a tamojšej death metalovej scény. Za všetkých stačí spomenúť Asphyx, Hail of Bullets, Gorefest, Pestilence alebo Sinister.
Práve posledne menovaným Sinister vyšiel 17. decembra už deviaty alnum. Ako noho kapiel, tak aj Sinister si prešli viacerými personálnymi zmenami. Tou poslednou podstatnou prešli v roku 2006 kedy sa mikrofónu ujal Aad Kloosterwaard, ktorý v rokoch 1988 až 2003 hral na bicie. Jediný pôvodný člen nenechal teda Sinister na holičkách a pred albumom Afterburner sa rozhodol, že zapláta miesto vokalistu po odchode Rachela van Mastrigta. Práve albumom Afterburner sa začala písať nová kapitola v histórii týchto holanďanov. A musím sa priznať, že podrobnejšie sledujem kapelu práve od spomínanej nahrávky.

Po Afterburner vydali v roku 2008 album The Silent Howling a tesne pred Vianocami 2010 si pre všetkých fanúšikov prichystala táto deathová mašinéria nový album Legacy of Ashes. Po úvodnom intre na vás hneď číha brutálna deathová jazda v podobe skladby Into the Blind World. Neskutočný výkon bubeníka Edwin van den Eedena a vokalistu Aada Kloosterwaarda. Skladba je rýchla, agresívna a má ničiace tempom. Mihnú sa v nej aj krkolomné gitarové sóla. Na celom albume vynikajú sekavé riffy a skvelý deathový chropot. No to nie je všetko. Nad tým všetkým vyčnievajú Edwinove bicie, ktoré určujú prechody a novinku poháňajú vpred. Legacy of Ashes sa veľmi dobre počúva ako celok. Nie je to však len striktne tvrdá, rýchla a agresívna jazda, ale hudobníci dokážu poslucháča aj prekvapiť. Prekvapujúce zvoľnenia tempa v skladbách The Hornets Nest a Righteous Indignations vás na jednej strane možno prekvapia, no na strane druhej vám doprajú čas na malý odpočinok pred ďalšou dávkou brutálnej jazdy. Spoločne s Into the Blind World  a The Enemy of My Enemy je práve Righteous Indignations jedna z najlepších skladieb na albume. Okrem nečakaných zvratov v skladbe vynikajú najmä bicie a chorobný vokál. Zahanbiť sa nedajú ani gitary, ktoré sú správne rezavé. Proste všetko do seba zapadá a vytvára ozajstnú deathovú smršť. Základ celej naozaj vydarenej novinky Legacy of Ashes však tvoria bicie. Edwin van den Eeden podal nadľudský výkon. Takisto bez vokálu niekdajšieho bubeníka Aada Kloosterwaarda by album nebol tak výnimočným. Tieto dve persóny sú spoločne s typickým zvukom gitár (od albumu Afterburner) sú monetálne hlavnými ťahúňmi deathovej legendy Sinister. Momentálna zostava je zrejme najsilnejšou v 23 ročnej histórii kapely.

Sinister stvorili v rámci žánru naozaj pestrý album. Prím hrajú samozrejme rýchlejšie a agresívnejšie pasáže, ale muzikanti vedia aj spomaliť. Krásnymi pomalšími pasážami vedia nabudiť tú správnu záhrobnú atmosféru. Sinisteru sa podaril ďalší vynikajúci death metalový  album. Môj doteraz najobľúbenejší Afterburner novinka však neprekonala, ale musím uznať, že kvalitatívne sa k nej veľmi priblížila a spolčone s Afterburner sa v mojom prehrávači ohreje zrejme ešte dlho. Legacy of Ashes sú spoločne s On Divine Winds od krajanov Hail of Bullets najvydarenejšími death metalovými albumami roku 2010.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Massacre Records, 2010
Web: http://www.sinister-hailthebeast.com/
Zostava:
Aad Kloosterwaard – vokály
Alex Paul – gitara
Edwin van den Eeden – bicie
Joost Van De Graaf – basgitara
Diskografia:
Cross the Styx – 1992
Diabolical Summoning – 1993
Hate – 1995
Aggressive Measures – 1998
Creative Killings – 2001
Savage or Grace – 2003
Afterburner – 2006
The Silent Howling – 2008
Legacy of Ashes – 2010
Tracklist:
Herd of Damnation /Intro/ (1:27)
Into the Blind World (4:34)
The Enemy of My Enemy (4:08)
Anatomie of A Catastrophe (4:05)
The Sin of Sodomy (3:31)
Legacy of Ashes (4:24)
The Hornets Nest (4:44)
Righteous Indignations (4:32)
The Living Sacrifice (6:20)
Definitíva:
Sinister majú momentálne zrejme najsilnejšiu
 zostavu a to sa odzrkadlilo aj na Legacy of Ashes.
Prím hrajú neskutočné bicie,
na ktorých je postavený celý album.
Ničiaci chorobný vokál sa vhodne dopĺňa
 s typickým zvukom rezavých gitár
 a sekavých riffov alá Sinister.
Ďalší vydarený album od tejto legendy.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla