SINBREED – Master Creator

Nepoľavuje v intenzite, neobrusuje hrany a hlavne srší energiou, studnica nápadov nevysychá ani do tretice. Aj takýto je „Master Creator“, novinka nemeckej power metalovej úderky SINBREED.

To, že power metalová škatuľka je prepchatá ponukou, ktorá akosi nie je vybalansovaná s dopytom nie je novinkou. Neustále pribúdajúce a zároveň pravidelne miznúce mená tlačia samotné kapely prichádzať s inovujúcimi postupmi, snažiac sa uchmatnúť pozornosť poslucháča. SINBREED vtrhli na scénu s vitálnosťou im vlastnou, nelámali si hlavy novými postupmi a „len“ sa do toho nekompromisne opreli , zbytočne nešpekulovali a stavili na živelnosť.

sinbreed-mc-1024x1024

SINBREED – Master Creator

Už svojou prvotinou „When Worlds Collide“ pôsobili nenútene, zrážali svojou priamočiarosťou a dravosťou. Presne tieto elementy nechávali doznieť na ďalšej radovke „Shadows“ a aktuálna placka si s týmito atribútmi nezadá v absolútne ničom. Gitarista Flo Laurin, teda ústredná postava kapely, tak ako aj naposledy, poskytol tvorivý priestor aj zvyšným členom. Nahrávka tak opäť o kúsok pôsobí vyzretejším dojmom a drží si pestrosť.

Opierajúc sa o nosné piliere, nekompromisne riffujúcu gitaru, vokál Herbieho Langhansa, nepoľavujúcu rytmiku bicích Frederika Ehmkeho (BLIND GUARDIAN) a bagitary Alex Schulza sa nám dostalo opäť svižného, vo vysokých otáčkach hraného power metalu. Neostalo len pri týchto nástrojoch, klávesy si ukrojili výrazný priestor v skladbe „Riddle“, gajdy rozveseľujú v záverečnej „On the Run“ ktorá akoby z pera FREEDOM CALL vypadla. Jednotlivé skladby nedávajú oddýchnuť, strhávajú či už rýchlou paľbou riffov, guľometnými salvami bicích alebo rozmanitými refrénmi.

sinbreed-promo

SINBREED

Po odchode Marcusa Siepena (BLIND GUARDIAN) sa Flo samotný zhostil gitár a vytesnil každú sekundu piesní smršťou riffov, perličkami a sólami, ktoré naživo nemožno uhrať len jednou gitarou. Nad tým všetkým čnie Herbie, pridáva skladbám na otáčkach, ide ako píla, tlačí vpred a nespomaľuje,. Týmito prvkami skladby neskutočne šlapú. Jediný moment, ktorý na albume dá vydýchnuť je skladba „At the Gate“, začínajúc pianom sa rozvinie do baladických polôh. Aj v tých kraľuje vokál, ktorý v niektorých momentoch narastá do hrozivých polôh, narába s emóciami a náladami skladby.

Zbytočnosťou je detailne sa rozpisovať o každej jednej skladbe, spoločným menovateľom je prekypujúci entuziazmus a vitalita, piesne sú doslova narvané explodujúcou potenciou. Každá z piesní je uchopiteľná samostatne, disponujúca hitovým potenciálom, aj vďaka tomu sa skladby nezlievajú. Dôkazom je hard rockovou výbušnosťou infikovaná „The Voice“ alebo „helloweenovským refrénom stavaná titulná skladba.

Nemecká power metalová scéna nám predhadzuje šťavnatý kusisko muziky už v podstate od svojej zavedenej značky SINBREED, tá si aj do tretice drží vysoký štandard a svojou aktuálnou novinkou „Master Creator“ necháva za sebou aj známejšie spolky.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 26.2.2016
Web: http://sinbreed.com/
Zostava:
Herbie Langhans– vokály
Flo Laurin – gitary, klávesy
Alex Schulz – basgitara
Frederik Ehmke – bicie
Tracklist:
Creation of Reality (5:03)
Across the Great Divides (4:36)
Behind A Mask (4:50)
Moonlit Night (4:56)
Master Creator (4:04)
Last Survivor (4:06)
At the Gate (4:33)
The Riddle (4:52)
The Voice (4:35)
On the Run (3:25)
Diskografia:
When Worlds Collide – 2010
Shadows – 2014
Master Creator – 2016
Definitíva:
SINBREED na novinke „Master Creator“ dominujú priamočiarosťou, dravosťou, intenzitou a vitalitou. Zasypávajú smrštou riffov, paľbou bicích a do vysokých otáčok sa derúcim vokálom. Nekompromisným spôsobom si držia vysoko nastavenú kvalitatívnu úroveň a tradičných power metalových súputníkov nechávajú ďaleko za sebou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články