ASKING ALEXANDRIA – The Black

Už to prišlo. Fanúšikmi i hudobnými médiami sledovaný nový album od ASKING ALEXANDRIA po odchode milovaného frontmana Dannyho Worsnopa. V diaľke ešte stále počuť ozveny plaču fanyniek, nás ale zaujíma hudobná stránka veci.

ASKING ALEXANDRIA patria v súčasnosti medzi lídrov tak populárneho metalcoru. S novým albumom to však nemali ľahkú úlohu. Odchod hlavného speváka, s ktorým dosiahnete hviezdny status, zamával aj s inak ostrieľanými formáciami. Náhrada sa samozrejme vždy dá nájsť, aký je však konečný výsledok tvoriaceho procesu?

asking-alexandria-the-black

ASKING ALEXANDRIA – The Black

Náhradou v tomto prípade sa stal Denis Stoff, líder kapely DOWN & DIRTY. A je to opäť raz príbeh o tom, ako sa z fanúšika stane plnohodnotný člen kapely. Skladateľom hudby teda ostáva gitarista Ben Bruce, k dispozícii má teraz nový hlas, s ambíciami nenapodobňovať Dannyho Worsnopa.

Nový album „The Black“ je v určitom zmysle posunom vpred. Podľa coveru dosky i jej názvu sa síce môže zdať, že sa na vás vyvalí neviem aká temnota, žiadna sa však nekoná. Chlapci sa vracajú k odkazu zabijáckeho albumu „Reckless & Relentless“, zároveň však pokračujú v mainstreamovom zvuku nahrávky „From Death To Destiny“. A to teší i neteší zároveň.

Prvé dve skladby – „Let It Sleep“ a titulná „The Black“ majú našliapnuté naozaj výborne. Evokuje mi to akýsi mix ARCHITECTS a BRING ME THE HORIZON. Ako aj pri iných interpretoch hrajúcich metalcore, aj tu počuť vplyv SLIPKNOT a nu-metalu ako takého. Potom to však ide dolu vodou. Štadiónových refrénov je priveľa, navyše to celé riedia melancholické balady. Melanchólia je vôbec to správne slovo pre opísanie nálad albumu „The Black“. Skladby sú takmer všetky v strednom tempe, sypačiek je málo. Namiesto toho sa musíte prebíjať cez baladické pasáže.

asking-alexandria-2016

ASKING ALEXANDRIA

Samotný Stoff ale spieva výborne. Jeho prejav dáva kapele novú tvár a posúva ju tak na verziu 2.0. Čo si však na hudobných interpretoch cením azda najviac je originalita. A tá sa s jeho príchodom bohužiaľ vytratila. Ako sa ukázalo, Worsnop a jeho prejav bol osobitý a jedinečný. Je to fenomén, ktorý sa dá pozorovať (a často) aj inde. Len námatkovo spomeniem Angelu Gossow alebo Tarju Turunen. Ostáva teda len Bruceova typická gitara a breakdowny, ktoré si zaslúžia hádam už aj vlastné pomenovanie. Je potrebné ešte vyzdvihnúť bicie party Jamesa Casselsa, ktorý na albume hrá na takej úrovni, ako ešte nikdy predtým. Výborná práca z jeho strany.

Po zvukovej stránke je to vskutku výborné. Moderná nahrávka, nechýba napríklad dnes hojne využívaný digitálne upravený spev, nielen v metalovej hudbe. Nástroje znejú čisto, neskreslene. Textovo sa pohybujeme vo sférach rozoberania neveselých stavov ľudskej duše, prípadne medziľudských vzťahov. To všetko ponorené do melancholickej peny sivých dní, kedy je ťažké sa udržať na jej povrchu. Východiskom vtedy často býva agresia a hnev.

Samotný artwork albumu je výsledkom práce členov ASKING ALEXANDRIA. Zdá sa, že z nevychovaných spratkov sa stávajú umelci, ochotní skúmať aj tie menej príťažlivé stránky života a ľudského bytia. Kam sa bude uberať umelecké zameranie tejto v podstate novej formácie, ukáže až čas. Rovnako aj ten posúdi všetky situácie a kroky, ktoré sa v ASKING ALEXANDRIA udiali. „The Black“ je zatiaľ len priemer s ambíciami.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: metalcore
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Sumerian Records
Dátum vydania: 25.3.2016
Web: www.askingalexandria.com
Zostava:
Denis Stoff – vokály
Ben Bruce – gitara, vokály, klávesy, programovanie
Cameron Liddell – gitara
Sam Bettley – basgitara
James Cassels – bicie
Tracklist:
Let It Sleep (4:00)
The Black (4:41)
I Wont Give In (3:49)
Sometimes It Ends (4:45)
The Lost Souls (4:05)
Just A Slave To Rock n Roll (3:25)
Send Me Home (4:18)
Well Be Ok (3:57)
Here I Am (4:19)
Gone (3:17)
Undivided (3:35)
Circled By Wolves (3:29)
Diskografia:
Stand Up and Scream – 2009
Reckless & Relentless – 2011
From Death To Destiny – 2013
The Black – 2016
Definitíva:
Ak patríte medzi rockerov, ktorí majú radi metalcore, prídete si pri počúvaní „The Black“ od ASKING ALEXANDRIA na svoje. Ak však hľadáte hudbu na vysokej úrovni, ktorá nepodlieha komerčným trendom, skúste radšej niečo iné. Toľko slušáckych čiernych ofín vám nemusí robiť dobre.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla