Ondro z RUST2DUST: Divákov môže naše vystúpenie baviť iba vtedy, keď baví aj nás

Po dlhých piatich rokoch vydala úspešná bratislavská skupina RUST2DUST nový album „Vortex“, ktorý nedávno vo veľkom štýle aj pokrstila. Bol pre to najvyšší čas na rozhovor.

Na krst albumu „Vortex“ sa žiaľ, aj napriek pozvaniu od kapely samotnej, nedalo našej redakcii dostaviť, dohodli sme sa však na rozhovore. Od debutového albumu „Daymare“ uplynula veruže dlhá doba, kapela má za tých 5 rokov vskutku veľa noviniek.

RUST2DUST rozhodne nelenili, spolupracovali s raperom Zverina a pracovali na nových skladbách. Skupina si prešla aj viacerými personálnymi zmenami. Bolo teda o čom. Na naše zvedavé otázky odpovedal gitarista Martin Ondrejička, ktorého snáď nikto inak neosloví, ako „Ondro“. Tento charizmatický gitarista je známy najmä „opačnému garde“ a svojským, nezaraditeľným pohybom na pódiu.

Vy, ktorí Ondra poznáte, viete, že je to veselá kopa, čo potvrdil aj v našom rozhovore. Takže, sa pohodlne usaďte a nalaďte na vlnu RUST2DUST.

rust2dust-vortex-1

RUST2DUST

Pred pár dňami ste pokrstili váš dlhohrajúci album „Vortex“. Koľko prišlo ľudí, ako prebiehal celý krst, bola to jedna veľká žúrka, ktorá dopadla podľa vašich predstáv?
Áno, bola to jedna skvelá veľká žúrka, plná kamarátov a rodiny. Ľudí mohlo prísť viac, ale my muzikanti, by sme vždy privítali väčšie publikum (úsmev).

Neboli priestory Majesticu možno až príliš veľké, keď aj sám vravíš, že by ste privítali väčšie publikum?
Samozrejme, že boli (úsmev), pôvodne sme mali krstiť v Randal Clube, ale okolnosti to chceli inak.

Áno, viem, bola tam iná black metalová akcia. Debutový album „Daymare“ vyšiel v roku 2011, v 2013 ste vydali jeho reedíciu a novinku teda až teraz, po piatich rokoch. Prešli ste aj mnohými personálnymi zmenami, ale prečo teda dlhá 5-ročná pauza? Čo ste za tých 60 mesiacov robili?
Rozmnožovali sme sa (smiech). Podaktorí až tak intenzívne, že prestali pre rodinu zvládať hranie v kapele. Tu máš hneď aj vysvetlenie personálnych zmien. Za relatívne veľký odstup od našej prvotiny môže aj obrovská vôľa robiť pestré a zároveň plnohodnotné piesne, za ktoré sa vieme bez mihnutia oka postaviť.

Pozastavím sa pri oboch častiach odpovedí. Čiže odídení členovia dali prednosť rodine? … Na nových skladbách ste teda priebežne pracovali celých 5 rokov?
Povedzme, že polovica odídených dala prednosť rodine. Skladby vznikali priebežne. Napríklad „Vortex“, „PPP“, či „Na doraz“, sme hrávali ešte v pôvodnej zostave. Akurát, že vtedy ešte v anglickej mutácii.

Už si načrtol aj tému piesní. priznám sa, že novinku „Vortex“ som ešte nepočul, načo sa fanúšik môže tešiť?
Myslím, že fanúšik môže očakávať veľa prekvapení, nových nápadov a v prvom rade zrozumiteľnejší prejav.

Ako si máme vysvetliť pojem zrozumiteľnejší prejav? Na mysli máš vokály, alebo celkovo hudobnú koncepciu piesní?
Mám na mysli najmä fakt, že až na jednu výnimku je celý album v slovenčine.

rust2dust-vortex-3

RUST2DUST obmenili trocha zostavu

Čo bolo dôvodom vsadiť väčšinou na slovenské texty?
Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Je za tým hlavne skúsenosť s našou jedinou slovenskou pesničkou „Kráľ skazy“ z predchádzajúceho albumu „Daymare“, na ktorú sme mali najviac ohlasov a ktorú si fanúšikovia s nami na koncertoch spievali. To je veľmi silná motivácia.

Ste však známi aj tým, že vás ľudia poznajú aj v zahraničí. Nemyslíte si, že budú slovenské texty problémom pre potenciálnych zahraničných fanúšikov?
Pôvodne sme si to veru mysleli. Ale ukázalo sa to ako nezmysel. Práve naopak, aktuálne dostávame oveľa viacej spätnej väzby zo zahraničia, ako pred tým. Objavili sa fanúšikovia z Indie, Krymu, Anglicka atď.

Tak to je vynikajúce. Na prvom albume ste spolupracovali so svetoznámym producentom Tue Madsenom. Kto sa podieľal na aktuálnej novinke „Vortex“?
Okrem celého štábu kapely mal opraty v rukách Jaroslav Lukáč z Negative Tunes. Veľmi šikovný človek, ktorý má svoje otlačky na albumoch kapiel ako DYMYTRY, THE.SWITCH, STROY, TTIOT, X-CORE a podobne.

Poďme pomaly k novým členom. Z pôvodného jadra si ostal ty, spevák Tomáš Buroň a bubeník Marek Matejov. Tých doplnil známy Mišo Koleják a Ernő Csonga. Ako zapadli do kapely? Podieľali sa aj na tvorčom procese?
Zapadnutie bolo okamžité. Krátko po poslednom koncerte pôvodnej zostavy vo februári 2015 sme si strúhli prvú skúšku a boli sme všetci unesení. Obrovská radosť z hry a neskutočná chémia. S Mišom sa intenzívne poznáme od nahrávania nášho prvého dema „Dopamine“ z roku 2009. Pri ňom bol teda ľudský faktor rokmi overený. Ernest so svojím veľkým muzikantským srdiečkom sa veľmi rýchlo infiltroval. Songy „Zlom“ a „Nikdy viac“ už vznikali v novom zložení, takže ich tam isto cítiť.

Kde ste brali inšpiráciu na nové piesne?
Netuším, kde predávajú inšpiráciu. Hudba musí prísť sama. Nedokážeme niečo vytvoriť na počkanie alebo na objednávku. Najhoršie je, že tie častice inšpirácie prichádzajú v najnevhodnejší okamih. Buď na konci skúšky alebo keď sa niekam ponáhľam. Pri textoch je to ešte komplikovanejšie. Tie vždy s Tominom píšeme, keď už je hudba nahratá a tlačí nás termín. Ale náš tvorivý proces neodtajním.

rust2dust-vortex-5

Svojská promo fotka R2D

Takže sa o to nemám ani pokúšať? (smiech)
Skúšať môžeš (smiech).

Čiže najskôr hudba a až potom texty … Je ťažšie vymýšľať anglické alebo slovenské texty?
Oboje je veľká výzva. Ale slovenské texty sa skutočne ťažko vkladajú do tvrdej muziky. Nehovoriac o tom, že nie je jednoduché sa vyhýbať klišé a prázdnym frázam.

Rok 2014 bol pre vás zaujímavý, spolupracovali ste s raperom Zverina. Istotne zaujímavá spolupráca a spájanie žánrov. Aké boli reakcie fanúšikov na túto spoluprácu?
Reakcie boli veľmi pozitívne. Až natoľko, že uvažujeme o napísaní ďalších spoločných pesničiek, aby sme mohli vyskladať plný setlist a vybehnúť na festivalové pódiá.

RUST2DUST feat. Zverina, plnohodnotný set?
Nie sme od toho ďaleko. Zverky dokonca chce „vstúpiť“ do našich pesničiek tak, ako sme my upravili jeho songy. Ale nechcem to zakríknuť.

Nenašiel sa teda nik, komu by sa to nepáčilo? Nejaký ortodoxný fanúšik metalu alebo hip-hopu?
Samozrejme, že našiel (úsmev). Na oboch brehoch. Aj keď, povedzme si otvorene, hudba je len dobrá alebo zlá. A každý má právo označiť konkrétny počin, ako sa mu páči. A my máme právo to ignorovať (smiech).

rust2dust-vortex-4

RUST2DUST ešte nechcú konkretizovať vystúpenia na letných festivaloch.

Veruže pravdu máš (smiech). Čo RUST2DUST a koncerty na podporu novinky „Vortex“? Pripravujete nejaké turné alebo hrať na letných festivaloch?
Turné nepripravujeme. Nemyslím si, že tá námaha stojí za poloprázdne až prázdne kluby. Niekoľko festivalov navštívime. Viac koncertovať zrejme budeme až na jeseň.

Môžeš aj konkretizovať, o ktoré festivaly ide, alebo je to v štádiu riešenia?
Je to v štádiu riešenia.

Chystáte sa koncertovať aj v zahraničí, alebo sa bavíme o Slovensku a Čechách?
Zatiaľ len Slovensko a Čechy. Ale verím, že sa nám opäť podarí koncertovať v Maďarsku, keďže v januári sa nám tam podarilo vyvolať mierny rozruch.

Chémia v kapele aj podľa tvojich slov funguje podľa predstáv. Skús nám prezradiť, čo to na svojich spoluhráčov. Kto v kapele je najväčší vtipkár, sukničkár, spachtoš a podobne?
Vtipkár je náš bubeník Marek. Sukničkára žiaľ nemáme (smiech). Spachtoš bude zrejme Tomáš. Mišo je realista a dobrý a dôležitý kritik. Erni je srdciar, oddaný hudbe. Ja budem asi hnací motor (smiech).

Zaujímavé rozdelenie. Vaša sila okrem kvalitnej hudby, sú živé vystúpenia. Na pódiu ste plní pohybu a je radosť sa na vás pozerať a radosť si s vami zaskákať. Najmä tvoje „opačné garde“ a neopakovateľné pohyby sú podľa mňa poznávacím znamením RUST2DUST. Vnímaš to aj ty tak?
(smiech) Nuž po tých rokoch na pódiu som už bol konfrontovaný s názorom, že mám vlastné exkluzívne pohyby (smiech). Už niesli označenia ako hysterický harmonikár alebo ako to nazvali kamaráti z belgickej kapely LODEP: „Ondros funny moves“ (smiech). Ale súhlasím s tou zdieľanou radosťou. Sme už dávno názoru, že divákov môže naše vystúpenie baviť iba vtedy, keď baví aj nás na pódiu.

rust2dust-ondro-1

Martin „Ondro“ Ondrejička. Foto: Werdza Photopgraphy

To, že vás baví je citeľné a viditeľné a tak by to malo byť. Takže chystáš aj nejaké pohybové novinky alebo to je všetko spontánne natoľko, že sa z toho pomaly, ale isto stáva Ondrov kult?
Pomóc (smiech). Je pravda, že máme rozpracovanú, pokojne to nazvime choreografiu, ale skôr ide o jemné usmernenie voľných štýlov jednotlivcov (smiech).

(Smiech) Takže pripravujete novú voľnú jazdu, ktorú trocha predtým nacvičíte? Už ju bolo vidieť aj na krste v MMC?
Už  ju bolo vidieť aj na LIMP BIZKIT. Na krste bolo prvý krát vidieť pokus o nový vizuálny imidž. Všetci v bielom.

Tak na toto som zvedavý. Na záver sa ťa spýtam, čo v poslednej dobe počúva Ondro z RUST2DUST a odporučil by fanúšikom kapely a našim čitateľom. A prečo?
V poslednej dobe som asi tisíc krát počul náš nový album „Vortex“. Najskôr kvôli finalizácii zvuku, potom počas produkcie jednoduchých videí na youtube prezentáciu. Ale púšťam si samozrejme aj iných interpretov. Posledné roky ma fascinuje austrálska scéna. Najmä TWELVE FOOT NINJA, CIRCLES a CALIGULA’S HORSE. Vospolok silná, vyspelá hudba. Mám rád pestrú tvorbu. U nás doma ma veľmi prekvapili počiny kapiel MARVELS OF CONTRAST a LANDLESS, ktorých sme mali aj ako hosťov na našom krste.