Severský večer v Bratislave: BORKNAGAR potvrdili pestrosť a um, ICS Vortex hral na barovej stoličke

Počas minulej stredy navštívili bratislavský klub Randal tri kapely z ďalekého severu. Vychutnať sme si mohli DIABOLICAL, KAMPFAR a headlinerov večera, Nórov BORKNAGAR.

Hudobný večer otvorili Švédi DIABOLICAL. Krátko po siedmej spustili svoj progresíne ladenú zmesku deathu a thrashu. Musím sa však priznať, že pre mňa boli veľkou neznámou, teda okrem mena samotného. DIABOLICAL boli zaujímaví nielen celkovým poňatím daných žánrov, ale taktiež zmenami tempa, rôznymi protirytmami, atmosférickosťou a jemnými vyhrávkami. S imidžom zašpinených preživších po nukleárnej apokalypse odohrali rozhodne zaujímavý set. No, nastal čas pre ďalších kovotepcov, tentokrát z Nórska.

borknagar-brno-bratislava-plagat

Plagát ku koncertom v Brne a Bratislave

KAMPFAR som už mal tú česť raz vidieť v Nórsku na festivale Inferno. Vtedy ich šou bola strhujúco ozvláštnená obrovskými plameňmi šľahajúcimi až ku stropu haly v Oslo. No v bratislavskom klube (zrejme kvôli bezpečnosti) sme sa žiadnych ľlahajúcich plameňov nedočkali. Napriek tomu, v porovnaní s DIABOLICAL, bol ich nástup niekoľkonásobne nadupanejší. Títo pohania vyleteli na pódium a začali rúbať do všetkého živého.

Začiatok ich setu bol naozaj ohurujúci, lenže po pár skladbách ma začala ich hudba dosť nudiť. Nevýrazné zborové popevky a možno aj absencia gitarových sól, spojená s tým, že gitarista bol iba jeden, vo mne vyvolávali pocity repetície. A hrali na môj vkus až príliš dlho. Dúfam, že mi ich fanúšikovia odpustia. Bolo ich tam zopár, ktorí sa skutočne bavili a koncert KAMPFAR si užívali.

borknagar-ba-ilustracka

BORKNAGAR v Bratislave. Foto: (ilustračné)

Nasledovala malá prestávka na ovlaženie krkov a prišiel čas na zlatý klinec programu: BORKNAGAR. Túto skupinu som vnímal stále ako menšie dvojča žánrovo spriaznených ENSLAVED. Oveľa melodickejšie a s paradoxne menej výraznými refrénmi. Zvedavosť bola aj preto veľká.

Takmer na minútu presne vstúpili BORKNAGAR na pódium a spustili novinkovú „The Rhymes of the Mountain“. Vskutku pestrá skladba a skvelý otvárak koncertov. Po black metale, ale takmer niet stopy skoro počas celého koncertu.  Boli to iba malé úlety z inak melancholicko-progresívneho metalu. Na moje prekvapenie, ICS Vortex celú šou presedel. Našťastie nám to neskôr vysvetlil Pal Mathiesen, ktorý povedal, že Vortex má zranenú nohu.

Aj keď ICS Vortex sedel na barovej stoličke, na jeho výkone to absolútne nebolo badať. Perfektne odohral a odspieval úplne všetko. Skvelé nápadité basové vyhrávky a vokál siahajúci do výšin samotnej Valhally. Tento človek, napriek sedu, vyčnieval zo všetkých na pódiu najviac.

Avšak až do poriadneho varu ma dostala však až skladba, ktorá bola predzvesťou konca ich setu „Ruins of the Future“. Práve toto je pieseň, ktorá mala potrebnú agresivitu, melodickosť, hymnickosť a správnu atmosféru, ktorá mi u mnohých dnešných melo-death metalových kapiel chýba. Koncert uzavreli BORKNAGAR povinnou jazdou „Colossus“ a na úplný záver odznela  melancholická novinka „Winter Thrice“.

Keď som sa po koncerte pýtal známych, ktorá skladba sa im páčila najviac, odpovede sa rôznili. A to je známkou toho, že BORKNAGAR hrajú zaujímavú, pestrú hudbu, ktorá na každého vplýva inak. Rozhodne vydarený hudobný večer.

Playlist BORKNAGAR: „The Rhymes of the Mountain“, „Epochalypse“, „Ocean Rise“, „Cold Runs the River“, „Ad Noctum“, „Universal“, „The Eye of Oden“, „Frostrite“, „Icon Dreams“, „Ruins of the Future“, „Dauden“, drum solo, „The Dawn of the End“ – „Colossus“, „Winter Thrice“.

PLUSY:
Pestrosť žánrového vyznenia, atmosféra, hudobné výkony, osoba a výkon ICS Vortexa

MÍNUSY:
Pridlhí hrací čas KAMPFAR