Láďa Křížek a nestarnúca Tanja ako za mladi: CITRON to vo Zvolene poriadne roztočili

Legendárna česká heavy metalová skupina CITRON mala začiatkom mája slovenské turné, ktoré sa zastavilo v šiestich mestách. Prinášame vám reportáž z predposlednej zastávky vo Zvolene.

Bratislava, Trenčín, Námestovo, Martin, Zvolen a Liptovský Mikuláš boli mestá, ktoré mali tú česť hostiť legendárnu formáciu CITRON. Zvolenský koncert pripadol na prvý pracovný deň – pondelok.

Úvodné obavy z návštevnosti sa nepotvrdili, pred miestnym kultúrnym domom sa už v predstihu zhromažďovalo viacero fanúšikov, ktorí netrpezlivo čakali na vpustenie dovnútra. To bolo avizované na 18:00, organizátori začali fanúšikov však púšťať až o polhodinu neskôr. Vonku však nepanovala žiadna nervozita, všetci sa tešili na koncertný večer. Ako sa dalo predpokladať, vekový priemer návštevníkov podujatia bol predsa len trošku vyšší. Samozrejme, našli sa aj tínedžeri a ľudia do 30 rokov, viacerí však prišli v sprievode svojich rodičov.

citron-zvolen-2016-symfobia-5

SYMFOBIA

Na úvod patrilo pódium vo Zvolene nitrianskej skupine SYMFOBIA, ktorá mala za úlohu rozprúdiť fanúšikov. Partia skúsených hudobníkov na čele so sympatickou speváčkou Erikou sa o to aj snažila, no publikum sa chytalo len sporadicky. Hlavnú časť ich vystúpenia tvorili piesne z debutového albumu „Way of the Queen“.

S touto kapelou som sa stretol naživo po prvýkrát, keďže vlani počas koncertu NGHTWISH mi ich vystúpenie uniklo kvôli príjemným povinnostiam – rozhovoru s Marcom Hietalom. Skladby SYMFOBIA majú naživo oproti albumovému prevedeniu oveľa väčšiu silu a ťah na bránu. To dokázala hneď úvodná pieseň koncertu „Dragon“.

citron-zvolen-2016-symfobia-4

Ženy v SYMFOBIA. Petra Hasarová a v pozadí Erika Strečková

Hlavná speváčka Erika Strečková má na pódiu čoraz väčšiu istotu, jej hlas a spev je veľmi príjemný. Príjemný bol samozrejme pre mužskú časť publika aj pohľad na ňu. V ničom nezaostávala ani jej spevácka kolegyňa Petra Hasarová. Gitaristi Milan Sitár, Peter Varga a basák Peter Bugár sú ostrieľaní borci, ktorí sa hudbou bavia. Bolo to vidieť aj vo Zvolene. Na pódiu sú ako doma a prenášali na fanúšikov pozitívnu energiu. V dobrom výkone nezaostával ani bubeník a klávesák. Najviac ma naživo zaujala klipovka „Bloody Wings“, ktorá mala riadne grády.


SYMFOBIA je skupina, ktorej vystúpenie baví, dobre sa na nich pozerá, no predsa len odkaz NIGHTWISH a iných svetových symfonic metalových hviezd je až príliš citeľný a verím, že druhý album už bude bez takého veľkého vplyvu týchto zoskupení.

Koncert nabral mierny časový sklz, ale nikomu z prítomných to nevadilo. Po krátkej pauze boli na pódiu prichystaní SEXIT, ale žiaľ z ich vystúpenia vám krátky sumár neprinesieme, pretože v tom čase sme mali úplne iné a treba podotknúť, že veľmi milé povinnosti. Odkráčali sme za kulturák, kde sme mali dohodnutý rozhovor s Láďom Křížkom, ktorý vám ponúkneme v najbližších dňoch na našom webe. Láďa sa tak rozrozprával, že z vystúpenia SEXIT sme nakoniec nevideli ani minútu.

citron-zvolen-2016-56

CITRON v plnej paráde

Kultúrny dom vo Zvolene sa celkom slušne zaplnil, mojim odhadom mohlo byť prítomných približne 300 až 350 fanúšikov. Veľká scéna s dvoma obrazovkami, zaujímavé svetlá a najmä CITRON v novej zostave. Celý koncert odštartoval piesňou „Radegast“ a to veštilo poriadnu heavy metalovú jazdu naprieč minulosťou. V prvej časti koncertu odznela aj pomalá „Vzpomínky“, kde nezabudol Láďa Křížek spomenúť aj dvoch členov kapely, ktorí už nie sú na tomto svete – Stanislava Hranického a gitaristu Jindru Kvitu.

Dnes už 53-ročnému Láďovi Křížkovi síce ubudlo pár vlasov a pribudlo pár kíl, ale nič to neubralo na jeho speváckej kvalite a neodškriepiteľná charizma mu ostala tiež. Výšky dáva stále ako za mladi, aj keď vo viacerých fázach mu dopomáhal efekt, ale to v dnešnej dobe nie je nič neobvyklé, využíva to mnoho mladších spevákov. Křížek si koncert užíval a neraz zdôraznil ako sa mu páči celé slovenské turné a slovenskí ľudia.

citron-zvolen-2016-46

George Rain a Pavel Hanus

Nová krv v podobe gitaristov Pavla Hanusa a Djordie Eriča vniesla do kapely svieži vietor, ktorý ešte podčiarkuje a doplňuje basák George Rain (SEBASTIEN). „Mladú“ krv bolo na pódiu cítiť a nad všetkým „dozeral z hora“ a rytmicky poháňal presný stroj zvaný CITRON Radim Pařížek.

Zvolenské publikum (prišlo aj veľa fanúšikov z Brezna, či Veľkého Krtíša a okolitých dedín) sa v úvodnej časti chytalo pomenej a rozprúdilo sa až neskôr. Aj to musela najskôr kapela nabádať na tlieskanie a spievanie. Samozrejme, česť výnimkám, partia chlapov stojaca pred zvukármi si užívala celý koncert a každú skladbu, neraz práve oni roztlieskali a rozkričali celú sálu.

citron-zvolen-2016-84

Tanja a Láďa Křížek

Ale späť ku koncertu, všetci boli zvedaví na Tanju, ktorá sa veruže vôbec nezmenila. Ani výzorom, ani hlasom. Pôvabná rocková dračica to na pódiu poriadne rozbalila a dokonca sa stihla aj trikrát prezliecť. Ľudia si najviac užili hit „Nad hlavou létá rock n roll“, ktorý na moje počudovanie odznel približne v strede celého setu.

Medzi najlepšie kúsky celého koncertu radím piesne „Rock, Rock, Rock“, „Revizor“ a „Zahradní slávnost“. Došlo aj na piesne z nového EP „Rebelie Rebelů“. Naživo predviedla kapela v dobrom svetle piesne „Píseň ztracených“ a „Na křídlech andělů“.  Zaujala aj výmena nástrojov medzi Pavlom a Georgom, kde obaja ukázali, že sa na pódiu bavia a sú výborní muzikanti.

citron-zvolen-2016-64

Roland Grapow krstí nové EP

V závere odznel hitový duet Láďu a Tanji „Kam jen jdou lásky mé“ a bolo vidieť, že týmto dvom spevákom to na pódiu stále ide a nesmierne sluší. Potešil aj duet „Kráska a Radegast“. Počas slovenského turné na každom koncerte kapela krstí nové EP a nebolo tomu inak ani pod Pustým hradom. Avšak priebeh bol odlišný. EP im pokrstil pivom gitarista a producent Roland Grapow a Radim Pařížek, tentokrát nedal Láďovi obligátny citrón. Na záver urobila radosť aj pieseň „Ocelové město“, ale tu musím podotknúť, že tu mi chýbal Hranického rockový drive.

Po vystúpení zažila kapela konečne búrlivé ovácie, ktoré si samozrejme zaslúžila. Takmer dve hodinky v ich spoločnosti ubehli ako voda. Pre fanúšikov bola pripravená aj autogramiáda, kde sa všetci členovia ochotne pofotili, popodpisovali s fanúšikmi aj napriek viditeľnej únave. Kto nestihol ich slovenské turné, nemusí zúfať. Najbližšie sa CITRON aj s Tanjou predstavia v auguste na More Than Feste vo Zvolenskej Slatine.

PLUSY:
Tanja, Láďa a celá kapela CITRON, priateľská atmosféra, pre viacerých návrat do časov dávno minulých

MÍNUSY:
Nezaškodila by búrlivejšia atmosféra

Foto: Matej Cázer