Savage Circus – Of Doom and Death

Savage Circus založil v roku 2004 bývalý bubeník Blind Guardian Thomen Stauch. Brutálny cirkus mal byť pôvodne iba projektom. Postupne sa z neho stala regulérna kapela. Prvý album nahrala skupina v roku 2005 a dostal názov Dreamland Minor. V roku 2006 sa rozhodol zakladajúci člen opustiť projekt. Niektorí si iste spomínajú na už neexistujúci festival More Than Fest, kde mohli vidieť toto zoskupenie v pôvodnej zostave. Miesto neho sa nachvíľu mihol v kapele exbubeník Gamma Ray Thomas Nack. Ten s kapelou nahral živé DVD Live in Atlanta. V roku 2007 sa dôležitý post bubeníka opäť menil. Nacka vystriedal Mike Terrana. Okrem týchto zmien však kapela funguje v pôvodnej zostrave. S Terranom v zostave natočil Savage Circus druhý album Of Doom and Death.
Úvod nahrávky obstará rýchla a tvrdá skladba Of Doom and Death. Začiatok skladby je klávesový, z ktorého sa vykľuje rýchle, priam speedové tempo. Tí, ktorí sa ešte zo Savage Circus nestretli budú určite hútať odkiaľ poznajú spevákov hlas. Prečo? Pretože sa náramne podobá na Hansi Kurscha z Blind Guardian. Pozor, Hansi to však nie je. Hlas patrí mladému švédskemu vokalistovi a členovi Persuader Jensovi Carlssonovi. Práve kvôli tejto perzóne (samozrejme aj kvôli Thomenovi Stauchovi) je tvorba Savage Circus porovnávaná s veličinou power metalu Blind Guardian. Materiál je rýchly a energický. Dôraz sa kladie na gitarové sóla, zmeny tempa, ktoré určujú bicie. Album ponúka výrazne melodické, ba priam hymnické skladby Chasing the Rainbow, Legend of Leto II a From the Ashes. Rozpoznateľný je Terranov štýl hry na bicích. Temnejšou piesňou na albume je skladba Empire. Od rýchlych a tvrdých skladieb si odpočiniete v balade Ballad of Susan. Práve v nej dokazuje Carlsson svoje spevácke kvality a tu ukazuje, že nie je iba Kurschovou kópiou. Skladbe dominujú klávesy. V jej polovici sa pridajú bicie a v druhej časti sa tempo zrýchli. Rušivo na mňa pôsobia backing vocals, ktoré kazia dojem celej piesne. Záver albumu obstaráva inštrumentálna skladba Dreamland, ktorá je zároveň aj najkratšou. Päticu treba pochváliť za vhodne zvolený koniec nahrávky. Celkovo však stopáž jednotlivých skladieb je až príliš dlhá a to hodnotím ako mínus. Mňa osobne od 5. skladby skladby začína album nudiť. Opakujú sa gitarové postupy, tempo skladieb, bubenícke prechody.


Aj napriek tomu, že Savage Circus fungujú iba 6 rokov, členovia kapely, nie sú žiadny zelenáči. Okrem speváka Carlssona, je v kapele ďalší člen Persuader, gitarista Emil Norberg, druhú gitaru ovláda Piet Sielck z Iron Savior. Ďalší člen nemeckých Iron Savior Yenz Leonhardt drhne na basgitare a za bubnami sedí spomínaný Mike Terrana. A práve kvôli takémuto top zoskupeniu som čakal od albumu viac. Porovnávaniu s Blind Guardian sa nevyhnem ani ja, pretože Of Doom and Death si pustím oveľa radšej ako posledný album slepého strážcu A Twist in the Myst.

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko, Švédsko
Vydavateľstvo: Dockyard 2, 2009
Web: www.savage-circus.com
Zostava:
Jens Carlsson – vokály
Piet Sielck – gitara
Emil Norberg – gitara
Yens Leonhardt – basa
Mike Terrana – bicie
Diskografia:
Dreamland Minor – 2005
Of Doom and Death – 2009
Tracklist:
Of Doom and Death (6:30)
The Ordeal (7:02)
Devils Spawn (6:37)
Chasing the Rainbow (7:08)
Empire (7:31)
Ballad of Susan (5:48)
Legend of Leto II (7:03)
From the Ashes (7:27)
Dreamland (2:32)
Definitíva: Melodický a rytmický album,
ktorý poteší najmä fanúšikov power metalu.
Fajnšmekri odhalia aj jeho nedostatky.
Na zlepšenie nálady je to však vhodná voľba.


Autor:
Stillborn

 

Hodnotenie autora: 6/10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla