SINSANEUM – Echoes of the Tortured

Názov SINSAENUM vám toho o sebe asi na prvý pohľad veľa nepovie, ale na  DRAGONFORCE, MAYHEM či SLIPKNOT sa musí fanúšik tvrdého kovu chytať ako ryba na chleba. A presne aj o tom je dnešná recenzia na nové hudobné dielko zvané „Echoes of the Tortured“.

Uvedené trio kapiel a dokonca v jednej vete? To je prinajmenšom na pozdvihnutie obočia, lenže pomerne nesúrodá šestica muzikantov (zvyšok zoskupenia tvoria chalani zo známych LOUDBLAST, DAATH, SETH) môže sľubovať skutočne zaujímavú prechádzku celým spektrom rôznych extrémnych odnoží.

sinsaneum-echoes-of-tortured

SINSANEUM – Echoes of the Tortured

Žiaľ, definitívny výsledok je tak trochu z iného cesta a poslucháč si teda rozhodne mnoho experimentov neužije. Výsledkom je totiž prevažne old school metalová rúbanica, ktorej pôvodná myšlienka siaha až niekam ku koncu dávnych deväťdesiatok.

Presne tam niekde vznikli úplné základy SINSAENUM položené Frédérickom Leclercquom, avšak úplne jasnejšie kontúry projekt naberá až v roku 2010, po invázií ďalších významných mien, Joey Jordinsona a Stéphane Burieza.

Valiaca sa snežná guľa naberá čoraz viac na objeme, čoho výsledkom sú konečne novučičké júlové „ozveny mučených“. Vcelku príznačný názov, keďže žiaľ máme dočinenie s vyše šesťdesiat minút trvajúcou tortúrou, kde ani zďaleka nič nefunguje na 100%. Fajn, slovo „tortúra“ nie je tak úplne na mieste, lenže práve recenzovanej nahrávke jednoducho chýba všetko to, čo zdobí najlepšie albumy domácich svoriek týchto pánov.

sinsaneum-2016

SINSANEUM

Čo zarazí hneď na prvý pohľad, je skutočne veľmi nepodarená dramaturgia tohto celého kompletu. Silno narúša celkový priebeh a neguje aj tie o niečo zaujímavejšie nápady. Totiž po každej jednej skladbe nasleduje inštrumentálne intro, a to sa s blížiacim koncom stáva neuveriteľne otravné. Doska tým pádom stráca patričný drive, náboj a stáva sa nudnou. Dvakrát tomu nepridáva ani mierne sterilná produkcia z dielne inač uznávaného Jensa Bogrena (PARADISE LOST, MOONSPELL, SOILWORK).

Popravde však za to môže i samotná hudobná náplň, pri ktorej sa výhradný skladateľ Leclercq, basgitarista DRAGONFORCE, nijak zvlášť nevyznamenal a nahrávka jednoducho okolo vás prepláva bez väčšieho povšimnutia. Klasický death metalový nárez je občas tu a tam okorenený blackovými elementmi (najmä vďaka príspevku nezameniteľného Attilu z MAYHEM), častými gitarovými sólami a vyhrávkami, na druhej strane ale niečo málo chýba bicím majstra Jordinsona (ešte stále „vyklepáva“ náramne, avšak s jeho niekdajšou, nápadmi prekypujúcou hrou v SLIPKNOT, sa to nedá ani len zrovnávať) a textom, kde si poslucháč občas musí poklepať („Army of Chaos“, „Inverted Cross“) na čelo.

Vo výsledku je preto kolekcia „Echoes of the Tortured“ iba nemastnou/neslanou jednohubkou. Tá síce môže zaujať fanúšika spomínaných zoskupení, no priveľká hostina o viacerých chutných chodoch sa tentokrát akosi nekoná.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: melodic black/death metal
Krajina pôvodu: international
Vydavateľstvo: earMUSIC
Dátum vydania: 29.7.2016
Web: www.sinsaenum.com
Zostava:
Sean Zatorsky – vokál
Attila Csihar – vokál
Frédéric Leclercq – gitara, basgitara, klávesy
Stéphane Buriez – gitara
Heimoth – basgitara
Joey Jordinson – bicie
Tracklist:
Materialization (1:19)
Splendor and Agony (3:45)
Excommunicare (0:45)
Inverted Cross (3:35)
March (0:45)
Army of Chaos (5:18)
Redemption (0:44)
Dead Souls (4:20)
Lullaby (1:45)
Final Curse (4:30)
Condemned To Suffer (5:10)
Ritual (1:12)
Sacrifice (3:45)
Damnation (0:45)
The Forgoten One (4:35)
Torment (0:50)
Anfang Des Albtraumes (5:50)
Mist (0:46)
Echoes of the Tortured (4:53)
Emptiness (2:20)
Gods of Hell (4:43)
Diskografia:
Echoes Of The Tortured – 2016
Definitíva:
S podobnými projektmi to býva všelijako a žiaľ aj tentokrát výsledok zostáva za očakávaniami. Album „Echoes of the Tortured“ je totiž nudná a neškodná zmes tuctového death metalu s prvkami čierneho kovu. Priemerná muzika, klišovité texty, chýbajúci moment prekvapenia – tým všetkým sa na svojej aktuálnej placke hrdia SINSAENUM.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články