BLOODBOUND – War of Dragons

Pri počúvaní aktuálne recenzovaného albumu „War of Dragons“ by človeka zbežne znalého súčasných power metalových kruhov určite zarazilo, že SABATON odrazu spieva o drakoch, prípadne že po rokoch zmenili vokalistu. Pritom to len krajania BLOODBOUND prehnali s inšpiráciou od susedov naproti.

Dalo by sa povedať, že súčasná tvár kapely a jej vývoj sa do istej miery dal očakávať. Veď už na minulej doske „Stormborn“ sme mohli nájsť menšiu polovicu piesní inšpirovaných zvukom aktuálnych metalových ťahákov SABATON alebo POWERWOLF.

BLOODBOUND – War of Dragons

Preč sú intenzívnejšie, komplexnejšie heavy skladby nachádzajúce sa na prvých dvoch albumoch. Nehovoriac ani o modernejšom poňatí piesní prítomných na vrcholovom albume ich diskografie „Tabula Rasa“. Albume, ktorý na moje počudovanie samotná kapela zavrhla a vylúčila z koncertných setlistov. Takmer zmizli aj pozostatky formy, ktorá dala vzniknúť svojím spôsobom zlomovému záseku „Unholy Cross“, ktorým kapela definovala svoj zvuk a ksicht. Čriepky zo síce poslucháčsky prístupnejšieho materiálu, avšak stále razantného power metalu, s obľubou sa púšťajúceho do epickejších kúskov sa nachádzajú na novinke pomenej.

Snáď okrem jednej položky siedmy štúdiový kúsok stavia na svižnom až „speedovom“ tempe a tým sa teda jedná pravdepodobne o najrýchlejšiu nahrávku týchto Švédov. Jednotlivé skladby disponujú dostatkom melodických momentov podporených bohatými klávesmi, výraznejšími ako po minulé razy. Násobené mohutnými a majestátnymi chorálmi, veľkolepými siláckymi refrénmi. Tie na škodu však potláčajú gitarovú riffo streľbu, ktorej chýba potrebná prieraznosť, agresivita či dokonca bezočivosť. Gitarám stačí monotónne drhnúť to isté, keďže prebujnené klávesy úmyselne nahrádzajú istý prvok variability očakávaný od samotných riffov. K slovu sa šesť strunky dostanú až v sólach, tie patria k tým pozitívnejším momentom nahrávky. Bratia Olssonovci sú zruční inštrumentalisti a ich kúsky platia za vzdušné, nadýchané party sediace jednotlivým skladbám.

BLOODBOUND

Vokálna suverénnosť Patrika Johanssona a prítomnosť folkových elementov prispievajú k tomu sviežemu, čo možno nájsť na nahrávke silne poznačenou „SABATON“ inšpiráciami. Tie sa kedysi hľadali medzi menami ako HELLOWEEN alebo IRON MAIDEN. Teraz sa však novinka pre mňa nepochopiteľne prikláňa k tomu, čo je momentálne trendom, vypredáva haly, dominuje v rebríčkoch predajnosti.

Po celkom zbytočnom intre sa vrhneme do dračieho virvaru a prvá trojica skladieb „Battle in the Sky“, „Tears of a Dragonheart“ a „War of Dragons“ len potvrdí, že pri mixovaní správneho pomeru ingrediencií niekomu ušla ruka s korením zvaným SABATON. „Silver Wings“ a „King of Swords“ prevzdušnia nahrávku svojimi folkovým skočnými motívmi. Práve druhá menovaná má najbližšie k typickému zvuku BLOODBOUND s nadstavbou v príjemnom sóle.

„Fallen Heroes“ je pomalším, zato však intenzívnejším kúskom, ktorý je na škodu utopený v motívoch, veď už viete koho. Tie sú prítomné vo väčšine piesní. Dvojka záverečných skladieb patrí k tomu najlepšiemu na albume. „Starfall“ začína strojovým „NIGHTWISH“ gitarovým riffom, tento kúsok opäť žije folkovou veselicou pripomínajúcou poslednú štúdiovú nahrávku NIGHTWISH. Rýchlik „Dragons are Forever“ s pompéznymi vyhrávkami a refrénom požičaným od tradičných fantasy spolkov je skladbou, kde klávesy konečne nedominujú a len vhodne dotvárajú štruktúru piesne.

Dúfam len, že chalani z BLOODBOUND pristúpili poctivo k svojím záväzkom a zaplatili licenčné poplatky za patentované SABATON klávesy, zbory a s odvahou dodám aj za kúsky jednotlivých skladieb.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 24.02.2017
Web: https://www.facebook.com/bloodboundmetal/?fref=ts
Zostava:
Patrik „Pata“ Johansson –vokály
Tomas Olsson – gitary
Henrik Olsson – gitary
Anders Broman – basgitara
Fredrik Bergh – klávesy
Pelle Åkerlind – bicie
Tracklist:
A New Era Begins (0:30)
Battle in the Sky (4:24)
Tears of a Dragonheart (3:49)
War of Dragons (4:08)
Silver Wings (3:45)
Stand and Fight (3:34)
King of Swords (4:06)
Fallen Heroes (4:20)
Guardians at Heaven’s Gate (3:42)
Symphony Satana (4:57)
Starfall (3:55)
Dragons are Forever (3:55)
Diskografia:
Nosferatu – 2005
Book of the Dead – 2007
Tabula Rasa – 2009
Unholy Cross – 2011
In the Name of Metal – 2012
Stormborn – 2014
War of Dragons – 2017
Definitíva:
Siedmy štúdiový počin Švédov BLOODBOUND veru nebude patriť na popredné miesta v ich usilovne sa rozrastajúcej diskografii. Albumová novinka „War of Dragons“ je až prehnane inšpirovaná kolegami SABATON. Nepodarený artwork, prvoplánová hudobná inšpirácia kolegami robia tento album takmer zbytočným. Nízke hodnotenie vylepšujú suverénny vokál, dostatok melódií a vzdušné folkové elementy. Stále však ide o materiál do pozadia, veľmi prístupný a prchavý.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla